- 644 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Üniversitelinin Güzel Konuşması (Üniversitelilere Mektuplar)
ÜNİVERSİTELİNİN GÜZEL KONUŞMASI
Merhaba sevgili Üniversiteli Kardeşim,
İnsanları hayvanlardan ayıran en büyük özelliğinden birisinin de konuşma olduğunu bilmekteyiz. Ancak konuşmanın ayarını , dozajını ve seviyesini ayarlayamadığımız zaman da başımıza gelecek en kötü şeylerinde konuşmamızdan geldiğini bilmekteyiz.İnsan konuşmasının seviyesini iyi ayarlayamazsa hem maddi , hem manevi açıdan zamanla büyük kayıplara uğramaktadır.Bazen dilimizin yapacağı bir hata ömür boyu pişmanlıklarımıza sebep olmaktadır.
Sevgili kardeşim, sizler yaklaşık 20 yıldan bu yana konuşarak anlaşan, dertlerinizi konuşarak anlatan insanlarsınız .Eğer konuşmanızda engel yoksa dertlerinizi güzelce anlatmanın, karşınızdaki insanlara duygu ve düşüncelerinizi mantıklıca anlatmanın zevkini tadarsınız.
Sevgili Kardeşim,
Üniversiteye kadar gelmiş insanların çoğunu gözlemlediğim zaman neler konuşacaklarını bilmediklerini, konuşmaları ile kalp kırdıklarını , konuşmalarının dozajını ayarlayamadıkları için kendilerine yardım edebilecek insanları yanlarından kaçırdıklarına ve onları küstürdüklerine şahit olmaktayım.Gençliğin verdiği toylukla kendilerine yardım edecek olanları yanlarından kaçırmakta sonra da pişman olmaktalar.Yanlarından kaçan insanlar da onlardan kaçarsa bu sefer “Biz ne yaptıkta bu adam bizim yanımızdan kaçtı?” diye soracak yerde, “Adam amma da havalı , bizlere selamı sabahı kesti” mantığı ile hareket etmekteler.Herkes işini gücünü bırakıp Üniversite öğrencilerinin her türlü kaprisini çekecek halde de değil.Üniversite öğrencileri eğer mantıklı, seviyeli ve karşısındakine sevgi ve güven veren konuşmalar yaparlarsa o zaman herkeslerde kendi çocukları gibi sever sanırım Üniversitelileri.
Sevgili kardeşim, Üniversitede okurken bazı arkadaşlarımız vardı ki, saçma sapan sözleri ile hocalarımızı çileden çıkarıp, onlardan faydalanacak yerde boş yere düşmanlıklar kazandıklarına şahit olarak üzülürdüm.Ama yapacak bir şeyde yoktu.Çünkü insanlar kötü alışkanlıklar edinince onları bırakması da kolay olmamakta.
Sevgili Kardeşim,
İnsanın neden tek ağızla ve iki kulakla yaratılmış olduğu hususunda akıllı gençler çok düşünmeliler.Güzel konuşmanın yolu önce okumak, sonra güzel ve mantıklı konuşan insanları dinlemek ve onları anlamakla başlar. Bugün güzel hatiplerin çoğu da sabırla , inatla ve azimle çok okuyarak , çok dinleyerek bu güzel hatip olmayı başarmışlardır. Pek çok insan ilk konuşmalarını yaptıkları zaman ya yuhalanmışlar, ya az sayıda insan gelmiş ya da ciddiye alınmamışlardır. Sizler, sizleri dinleyen insanlara konuşmak kadar, sizleri ciddiye alarak konuşan insanları da severek dinlerseniz zamanla çevrenizde sizi dinleyen insanlar çoğalacaktır.
Sevgili Kardeşim,
Bugün Üniversite gençliğine baktığımız zaman hep şikayet ettiklerini, çevrelerindeki büyüklerden memnun olmadıklarını görmekteyiz.Hiç Üniversite öğrencilerinin özeleştiri yaptıklarına “ Başkalarından hoşlanmamamın sebeplerinden birisi de acaba benim güzel konuşmamam, karşımdaki büyüklere empati ile bakmamam sebep olmakta mı acaba ?” diye sorduklarına şahit olmadım.
Sevgili Kardeşim,
Biliyorum ki , ailelerden çoğunda aileler çocuklarının kendilerini ifade etmesine müsaade etmemekte , onlara söz hakkı vermemekte, bunun sebebi olarak ta sizler çekingen, içine kapanık, iki kelimeyi yan yana getirerek düşüncelerinizi ifade etme yeteneği geliştirememektesiniz. Ancak anne ve babası bilinçli ve sosyal olan insanlar güzel konuşmasını ve insanlara nasıl hitap edileceğini bilmekteler.Genelde bu tip ortamlarda yetişen insanların da iş ve aile yaşantısı güzel olmaktadır.
Sevgili kardeşim,
Ancak o günler geride kaldı.Şu anda çoğunuz ya ailesinden uzak ya da kendinizi ifade edecek konumdasınız ve aileleriniz sizlere güzel konuşma ve mantıklı hareket etme becerisi vermediyse, Üniversite yaşantınızda Kişisel Gelişim, etkili ve güzle konuşma konularındaki seminerlere giderek, bu konudaki kitapları okuyarak, etkili ve güzle konuşan arkadaş ve hocalarınızla onların sevgisini kazanarak daha samimi olmanız , komşu ve sosyal çevrede güzel konuşan insanlarla, meslek sahipleri ile arkadaşlıklar dostluklar kurmanız ve bunda ısrarlı olmanız zamanla sizlerinde sosyal olmasını ve güzel konuşma ve ikna etme kabiliyeti geliştirmenize sebep olacaktır.
Sevgili kardeşim,
Konuştuğum pek çok genç, aslında lisede çok çekingen olduklarını, ama Üniversite hayatında aileden uzakta yaşamak ve Üniversite ortamının vermiş olduğu özgür ve güzel ortamlar sayesinde çekingenliklerini attıklarını ve bun tutumlarının da hem geniş çevre edinmelerine ve iş ve aile hayatlarının mutlu olmasına sebep olduğunu üstüne basa basa söylemişlerdir.Demek ki, sizler farkına varamasanız da Üniversite yaşamı sizlere nerede ise milat olmaktadır.Bunun farkına vararak hayatınıza çeki düzen vereceğinizi umut ederim.
Sevgili Kardeşim,
İnsanlar çok şeyin farkına iş işten geçtikten sonra farkına varmaktadırlar.Ama çoğu gencimiz de anne ve babalarının yanlarında olmasının rahatlığı ile çok şeyin farkına iş işten geçtikten sonra varmaktalar ama geçen günlerin, boşa harcanan zamanların geri dönüşümü ne yazık ki olmamakta.
Sevgili kardeşim,
Güzel konuşmamak insanın kaderi değildir.Güzel konuşanlar bu yeteneklerini doğuştan getirmişte değiller, hayat tecrübeleri, okuduklarını çok dikkatle dinlemeleri ve çevrede olan bitenlerin farkına zamanında varabilmeleri ve bilinçlerini her zaman geliştirmek için çaba harcadıklarından dolayıdır.Güzel ve etkili hatiplerin hayat hikayelerini okuduğum zaman hep bu özellikleri karşıma çıktı.
Sevgili kardeşim,
Sadece güzle konuşanlarla değil,kötü konuşanlardan da dersler alabiliriz.Bir alime sormuşlar “ Bu güzel ahlakı nereden edindin? Diye.Alim adam demiş ki “ Ahlaksızdan” Şaşırmışlar tabii ki insanlar. “ Nasıl olur ?” demişlerde “Ahlaksız insanı güzel izledim.Ne zaman ki onun davranışlarının tam tersini yaptım.O zaman bu güzel ahlakı edindim” demiş.
Sevgili Kardeşim,
Ata sözlerimizde “ Söz gümüşse sukut altındır “demişler.Bu çoğu insan tarafından susmanın önemini anlatmak için kullanılmış. Ama insanda güzel konuşma ve karşısındakini ikna kabiliyeti varsa konuşmalı, eğer kötü konuşacak, karşısındaki insanı küstürecek ve kıracaksa o zaman susmayı tercih etmelidir.Bunu anlatmak istemişler. Bazen insanlar vardır.Onların yanında mutlu oluruz.Bizlere umut ve sevgi aşılarlar.O insanları iyi izleyerek onlar gibi olmak bizlerinde elindedir.Ama günümüz gençleri güzel konuşan hocalarından faydalanmak yerine “ Amma da nutuk çekmekte , bu dersi geçsek de artık bu adamın konuşmasından kurtulsak” diye düşünmekteler.
Sevgili kardeşim,
Söz gümüşse sukut altındır” ata sözüne “Söz biliyorsan söyle ibret alsınlar, söz bilemiyorsan susta seni adam sansınlar” diyerek biraz açıklık getirmişlerdir. Yani güzel ve ibret alınacak sözler söylendiği zaman söz söylemek susmaktan daha güzeldir.Eğer söz bilmiyorsanız susmak daha güzel demek istenmektedir.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.