EVLİLİK VE FAYDALARI
Evlilik, insan hayatının en önemli dönüm noktalarından birisidir, belki de en önemli dönüm noktasıdır. Zira evleneceği tarihe kadar kendi başına yaşayan ve kendi başına yaşamaya alışan iki insanın artık bütün hayatı birlikte yaşamasıdır evlilik. Evlenen kişiler, bundan sonra iki kişilik düşünmeye başlayacaklardır. Adeta, bedenler farklı ama ruhlar ortak olacaktır.
Yüce Yaratıcı, Cennet nimetlerini bizlere anlatabilmek için, dünya hayatında da o nimetlerin küçük birer örneklerini bizlere vermiştir. Fakat Cennet nimetleriyle dünya nimetleri arasındaki fark, bir doğa güzelliğinin tanıtım kataloğu ile o doğa güzelliğinin arasındaki fark gibidir. Zaten dünya hayatı, bütünüyle ahiret hayatının tanıtım kataloğu değil midir?.. Irmakların, yeşilliklerin, köşklerin, lezzetli yiyeceklerin varlığını ve niteliğini bilmeyen bir insan nasıl olur da Cennet hayatını arzu edebilir ?.. İşte aynen bu saydığımız nimetler gibi, evlilik hayatı da Yüce Yaratıcının Cennet’i tasvir ederken özendirdiği güzelliklerden birisidir.
Evliliğin pek çok faydası olduğu bir gerçektir. Bunları maddeler halinde yazmaya çalışırsak şunları söyleyebiliriz:
1.) Evlilik, insan hayatını belli bir düzen ve disiplin içerisine sokar. Bekârlık halindeki pek çok özgürlük, evlilikle birlikte kısıtlanmaktadır. Aslında bu durum, adeta esaret içerisindeki gerçek bir özgürlüktür.
2.) Yalnızlık dağlarının karları, evlilik güneşiyle eriyip kaybolur. İnsan yaratılışı gereği yalnız kalmaya müsait değildir. İntihar, bunalım, ruhî hastalıklar, evlilere nazaran bekarlarda daha çok görülür. Cennet nimetleri içerisinde yaşayan Adem atamızın yalnızlık hissi giderilsin diye, kendisine yaren olarak Havva annemizin verilmesindeki hikmet göz ardı edilmemelidir.
3.) Evlilik, neslin devamını sağlar. Bu dünyada bırakabileceğimiz en büyük eserlerden birisi de hayırlı evlattır. Evlilikle birlikte, ebeveyn olmak gibi dünyanın en büyük zevklerinden birisi tadılır. Bununla ilgili olarak bir baba bana şöyle demişti: ’Evladıma kurşun sıkıldığını görsem, hiç tereddütsüz kendimi namlunun önüne atardım !’ İşte ebeveyn olmak böyle bir güzellik ve sevgi yoğunluğudur.
4.) Şehvet duygusunun meşru ve sağlıklı yoldan giderilmesini sağlar. Psikiyatri uzmanları, zina eden kişilerde psikolojik dengesizliklerin görüldüğünü belirtmektedirler. Zinayla bulaşan hastalıklar ise herkesçe bilinmektedir.
5.) Ev yönetimini üstlenen erkek, kendisine güven ve sorumluluk duygusunu geliştirir. Hanımlar ise, yaratılışlarından gelen sığınma ve güven duyma özlemlerinin giderilmesiyle rahata kavuşurlar.
6.) İçki, kumar, zina gibi kötü alışkanlıklar, evlilerde daha az görülür.
Bütün bunlarla birlikte, evlilikler her zaman beklenen olumlu neticeleri vermemektedir. Ömrümüz olursa, ilerleyen yazılarda evlilik ve evlilik kalitemizi yükseltmek için yapabileceğimiz bir takım öneriler üzerine sizlerle hasbihale devam edeceğiz.
Tuğrul ÇALIŞKAN