- 434 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Üniversitelinin Mesleğe Hazırlanması (Üniversitelilere mektuplar)
ÜNİVERSİTELİNİN MESLEĞE HAZIRLANMASI
Sevgili Üniversiteli Kardeşim,
Üniversite sizlere gerekli gereksiz konuları öğreterek beyninizi boş şeylerle dolduran bir kurum değil.Okulda öğrendikleriniz konuları uygulamadıktan ve onları iyice anlamadıktan sonra sadece derslere girerek, onlardan yüksek notlar almanız ve yüksek diploma notu ile mezun olmanız yeterli olmaz. Bunun yanında sizlerden istenen mesleki bilgilerinizi uygulamanız ve okulda öğrendiğiniz bilgileri hayata uygularken yüksek verimlilik almanız .Üniversite sadece meslek öğretmemeli.Öğrencinin bu mesleki bilgileri hayata nasıl uygulayacaklarını da gösterebilmeli.
Sevgili Üniversiteli Kardeşim,
Üniversiteye kadar ailesinden uzak yaşayan insan, belki de Üniversiteye kadar ailesi ile olan insandan daha şanslı olur. Çünkü zorluklarla karşılaşmaya insan ne kadar erken başlarsa hayatta başarılı olma şansı o kadar çok olur ve mesleğinde zorluklarla karşılaştığı zaman sıkıntısı çok olur.
Sevgili Üniversiteli Kardeşim,
Bir Üniversite öğrencisi okuluna başladığı zaman aynı zamanda yapacağı meslek hakkında da bilgi sahibi olmaya başlamalı ve meslektaş olacağı meslek sahipleri ile arkadaşlıklar kurarak, onlarla sürekli olarak sohbetler ederek , onların meslek bilgilerini nasıl mesleklerine uyguladıkları konusunda fikir sahibi olabilir.Bu arada insanlarla da sürekli sohbetler ederek meslekleri konusunda bilgi sahibi olabilmeli.
Sevgili Kardeşim,
Diyelim ki Öğretmenlik kazandınız.ilk olarak devlet kurumunda mı yoksa özel sektörde mi öğretmen olacağınıza karar vermelisiniz .Eğer devlette öğretmen olarak çalışmak istemekteyseniz hemen birinci sınıfta KPSS ye çalışmaya başlamalısınız . Duyarak öğrenmek sizin için önemliyse, hem öğretmenlerinizi dikkatli dinlemeye bakmalısınız hem de KPSS ye yönelik kurslara devam ederek oradan öğreneceğinizin en yükseğini almaya bakmalısınız. Kamuda nasıl öğretmen olunduğu konusunda da araştırma yaparak gazetelerde güncel haberleri okumaya bakmalısınız . Sadece ders çalışmak yeterli olmayabilir.Güncel bilgiler KPSS de değerlendirecektir. Güncel olaylara duyarsız kalan insanlarla kimse çalışmak istemez herhalde. Güncel konuları iyi takip eden insanlar hem mesleklerinde başarılı olurlar hem de insan ilişkilerinde başarı gösterirler ve aynı zaman da da iletişimleri kuvvetli olacağı için günlük konuşmalarda ve sohbetlerde etkili insan olurlar.Pasif kalmadıkları için de Sevilen ve fikirlerinden her zaman faydalanılan insanlar olurlar.
Sevgili Kardeşim,
Aynı şekilde , özel sektörde öğretmen olmak isteyen bir insan da , insan ilişkilerini güçlü tutarak daha öğrenci iken dershanelerde, devlet ve özel kurumlarda staj yaparak , bu çalışmalarında her zaman maddi konuları ön planda tutmayarak meslek becerilerini geliştirmek zorundadırlar. Bu çalışmalara da Üniversite eğitimlerine başladıkları ilk yılda başlamalılar ki sonraki senelerde sıkışmasınlar.
Sevgili Üniversiteli Kardeşim,
Bu örnekleri tabii ki başka meslekler içinde gösterebiliriz.Ancak öğrenciler Üniversitede okurken meslekleri konusunda bu kadar geniş ve derinlemesine araştırma yapmadıkları için hayata atıldıkları zaman hayal kırıklıklarına uğramaktalar ve bu hayal kırıklıklarını mesleklerini iyi tanıyan insanlar daha az yaşamaktalar.
Sevgili Kardeşim,
Üniversitede okurken , bir yandan da meslek odalarının meslekler konusunda düzenleyecekleri panelleri,konferansları iyi takip ederek , onlar hakkında bilgi sahibi olabilirler.Bu toplantılarda tanışacakları meslek sahipleri ile ilerde orta işler yapma imkanı bile bulabilirler.
Sevgili Kardeşim,
Meslek odalarının toplantılarına katılmak dışında bazen öğretim üyelerinin konferans seminer için okulunuza davet edeceği meslek sahiplerini iyi dinleyerek onlarla dostluklar kurarak , onlardan faydalanabilirsiniz.Eğer hocalarınız böyle meslek sahiplerini davet etmiyor ve tanımıyorlarsa sizler devreye girerek, onları davet etmeleri konusunda hocalarınıza öneri götürebilir veya hocalarınızla başarılı meslek sahiplerini tanıştırabilir, okulunuzda böyle toplantıların düzenlenmesi için kulüpleriniz aracılığı ile toplantılar düzenleyebilirsiniz.Güzel ve güçlü Üniversiteler bu tür toplantıları sık sık yapmaktadırlar.
Sevgili Kardeşim,
Üniversite öğrenimi gördükleri halde, işletme okudukları halde okuduğunu anlayamayan, iş başvurularında üst sınır olan 30 yaş sınırını alt sınır olarak algılayarak “ Kaymakam olmak için 30 yaşına kadar hiçbir sınava girmeden beklemem mi lazım ağabey ? “diye ciddiyetle soran insanlara da rastlayarak hayret ettim. Hatta devlette iş isteyip “ KPSS ye girme zorunluluğu yokmuş ağabey bizim branşımızda” diyen insanlara rastladım.Demek ki bu Kardeşlerimiz sadece ders kitabı okuyarak, güncel olayları izlemek için dergi gazete takip etmeyen ve interneti kullanmasını dahi bilmeyen insanlar ki, bizlere ciddiyetle bu konuları sorabilmektedirler.Bu olaylar bizlere şunu da göstermiştir ki, sadece ders kitabı çalışarak hayata hazırlanılmamakta, gençler mesleklerinin ne olacağı konusunda bile el yordamı ile “Hele okulu tamamlayalım da , o günün şartlarına göre nasibimizde ne varsa ona göre bir meslek seçeriz” demektedirler. Bu sadece meslek seçimini şansa bırakmak , yapacakları mesleği ciddiye almamaları manasına gelmekte ki , buna bakarak o insanın “mesleğinde başarılı olamayacağı , mesleğini severek yapamayacağı” tahmininde bulunmak hiç de zor olmayan bir iştir.
Sevgili Üniversiteli Kardeşim,
İnsan hayatını planlamaya , gerçekçi ve mantıklı hedeflerle hayat mücadelesine devam etmeye bakmalı ki, ilerde yaşayacakları zorluklara kahramanca göğüs gersinler.İnsanın azim ve iradesi mesleğinde başarılı olmasında da ortaya çıkar ve azim ve irade sahibi olmayanların mesleğinde çok başarılı olamayacağını söylemekte sanırım kahinlik olmasa gerekir.
Sevgili Üniversite öğrencisi Kardeşim,
Biliyorsunuz ki , günümüzde gençler her şeyde olduğu gibi meslek başarısını da torpile veya başka şeylere yüklemekte pek hünerlidirler ve “ Torpilin varsa, kişiliğin ve diploman olmasa da hayatta rahat edersin” mantığı ile kendilerini geliştirmeye ve meslek öğrenmeye gereken önemi göstermemekteler.
Sevgili Kardeşim,
Böyle düşünenlere eğer okuyup anlarlarsa bir Nasrettin Hoca fıkrası anlatmak istemekteyim.
Nasrettin Hoca’ya bir komşusu gelmiş ve Hocanın anlamadığı lisanla yazılmış bir mektubu okumasını istemiş. Hoca mektubu okuyamayınca,
-Hoca kavuğundan utan, bir mektubu okuyamadın, demiş.
Bunun üzerine Hoca hiç bozuntuya vermeden , kavuğunu çıkararak adama takmış ve.
-Marifet kavuktaysa ya komşu, al sana o zaman kendi mektubunu kendin , oku, demiş ve kendisine aval aval bakan komşusunun yanından hemen uzaklaşmış.
Sevgili kardeşim,
Başarısız olan insanlar nedense başarılı olan insanların her şeyi bildiğini ve kendilerine yardımcı olmasını isterler. Bir insan karşısındaki insana kızdığı zaman der ki “ Yazık sana okumayla adam olunmuyormuş “ diyerek onu küçümserler ama kendi çocuklarının okuması için her yolu da denerler.
Sevgili Üniversiteli Kardeşim,
Bir büyük zat kadılık yapmaktaymış bir adam gelerek bir soru sormuş .Kadı bilmediğini söylediği zaman .Adam öfkelenmiş ve :
- Devletten, bizim bilmediğimiz konularda bizleri aydınlatman için o kadar maaş almaktasınız , ama bir soru ile karşına geldiğinizde soruyu cevaplayamıyorsunuz ? diyerek sitem etmiş.
Bunun üzerine Kadı efendi de aynı zamanda adama biraz kızgınlık ve birazda sevgi ile demiş ki:
- Efendi Kardeşim , bizler bildiklerimiz konular hakkında sizleri aydınlatmamız konusunda devletten maaş almaktayız ve bilmediğiniz konularda da konuşamayız.Eğer bilmediğimiz hususlarda da devletten maaş alacak olsaydım sanırım , hazinede para kalmazdı” demiş.
Bunun üzerine kadıya gelen adam kadıdan özür dileyerek oradan uzaklaşmış.
Sevgili Üniversiteli Kardeşim,
Her ne kadar güzel eğitim alacak olsanız da , mesleki konularda çok araştırma yapacak olsanız da mesleğinizde her zaman en yükseğe çıkmak mümkün olmayabilir.Ama her insan mesleğini severek ve inanarak, insanlara hizmet olarak yapar ve bunun içinde Üniversiteden itibaren gayret ederse, hayat onlara güzel gelecek muhakkak
Hepinize sonsuz sevgilerimle
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.