- 3500 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ARZU İLE KAMBER'İN MEZARI BİZİM KÖYDE
Birkaç yıldan beridir araştırıyordum. Duyduğumuz zaman kulaklarıma inanamamıştım. İlk zaman bize Arzu ile Kamber’in mezarının bizim köyümüzde yani Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinin Çaykara köyünde olduğunu söylediklerinde bunun sadece köyümüz için değil, ilçemiz, ilimiz ve hatta kültürümüz için de çok önemli olduğunu düşünerek yoğun bir araştırmaya girdim.
Olayı bana köylümüz Halil Erat bildirmişti. Halil Erat’ın beyanına göre köyümüzde bir mezar vardı ve o mezara kimse sahip çıkmayınca mezarlığımız taşındığında o öylece yerinde kaldı. O mezarda Arzu ile Kamber’in yattığını söylerler. Yani o mezar, Arzu ile Kamber’indir diyordu. Bu zamana kadar neden ilgilenilmediğini bilmiyorum ama üzüldüm tabii.
Bunun üzerine birçok kaynaktan konuyu araştırdım. Bir kere hikâye zaten bu bilgiyi doğruluyordu. Çünkü olay yeri olarak Suriye diye bahsediliyordu. Bu da işimi kolaylaştırmıştı. Alınan bilgilerin karşılaştırılmasından anladım ki bize söylenenler doğruydu.
Evet… Önceleri birbirlerini kardeş olarak bilip de sonra kardeş olmadıklarını öğrenen ve birbirlerini seven iki yürek; Arzu ile Kamber. Başkasıyla evlendirilen Arzu, kocası ölünce yine Kamber’e koşar ve evlenmelerine ramak kala Arzu’nun annesi engel olur.
Buna dayanamayan Kamber bir süre o diyardan uzaklaşsa da dayanamaz ve yine Arzu’sunu görmeye gelir. Karşılaştıklarında bayılan iki aşık, Arzu’nun annesi tarafından ayırmak istense de aşıkların etrafında oluşan su buna engel olur ve iki aşığın göğüslerinden göklere doğru uçan iki güvercinle ebedileşirler. İşte bu aşkın şehitlerinin mezarıdır köyümüzdeki sahibi meçhul bu mezar.
Böyle anlatılır bu hikaye ama bakalım gerçeği nasılmış. Önce köy halkının görüşlerine bir göz atalım.
KONU HAKKINDA KÖYLÜLERİMİZİN SÖYLEDİKLERİ
HALİL ERAT: (50)“Hala Gaziantep’te oturuyorum. Ben bu konuyu ne zaman duyduğumu tam olarak hatırlamıyorum ama çok küçük yaşlarda duymuştum. Köyün güneyinde, höyüğün doğusunda, yamacın alt tarafında sahipsiz bir mezar var. Hala duruyor. Köyün mezarlığı yeni yerine taşındığında, ortalıkta kalan bu mezarın kime ait olduğunu soruyorlar, bilen büyüklerimiz de Arzu ile Kamber’in mezarı olduğunu söylüyorlar.”
ETHEM TURAN: (52) Hala Gaziantep’te oturuyorum. Bizim köydeki evimiz bahsedilen yere yakındı. Bizim evin doğusuna, höyüğün hemen yamacına düşen bir mezar vardı. Bu mezar hakkında edindiğim bilgileri köylülerimizden değil, köyümüze atanan öğretmen ve cami hocalarından almıştım. Ben köyde olduğum sürece en az 4-5 öğretmen ve 2-3 cami hocası bu konuyu dile getirdi. Hatta bir cami hocası bana: “sizin köyünüzün adı Maasere, değil mi?” dedi. Ben de; “evet” dedim. O da bana; “o zaman sizin köyde Arzu ile Kamber’in mezarı olması lazım. Çünkü kaynaklar öyle diyor. Ben okumuştum” dedi. Ben de kendisine konu hakkında bilgimin olmadığını söyledim. Ama köyümüzde öyle bir mezarının olduğunu söylediğimde nerede olduğunu sormuştu, ben de ona göstermiştim.
Konu hakkında saygıdeğer büyüğümüz Hacı Osman Yavuz’un bilgisi var.
BAKİ ASLAN: (70) Hala köyde oturuyorum. Ben hala köyde yaşamaktayım. Bahsedilen mezarın bulunduğu yere çok yakın oturmaktayım. Biz kendimizi bildik bileli o mezar hakkında birçok şey konuşuldu. Hatta oranın bir ziyaret olduğu da söylenmiştir. Cuma geceleri mezarın üstünde ateş yandığını gördüklerini söyleyen köylülerimiz bile var.
ALİ ASLAN: (64) Hala Ceylanpınar’da oturuyorum. Evet, bahsettiğiniz olay doğrudur. Ben de duydum. Hatta yerini size gösterebilirim. Çünkü biz köydeyken taşınan mezarlığın gerisinde kalan bu mezarlığın Arzu ile Kamber’e ait olduğunu söyleyenlerden bizzat duydum. Hemen gidelim size mezarı göstereyim.
AHMET YAĞMUR: (58) Hala köyde oturuyorum. O mezarı her köylü gibi ben de biliyorum. Mezar hakkında çeşitli söylentiler var tabii. Mesela Cuma geceleri o mezarın üzerinde bir ateş, bir ışık gördüğünü söyleyen köylüler var. Ama ben böyle bir şeye rastlamadım.
AYDIN YAVUZ: Hala Bodrum’da çalışmaktayım. Bundan yaklaşık 8 ay kadar önceydi. Tarlamızın içinde ve sınır kısmında bulunan irice taşları temizlemek ve oradan kaldırmak için kepçe getirttim. Gelen kepçeyle taşları temizlerken ortalık yerde fuzuli yer işgal eden sahipsiz bir mezar vardı. O mezarı da kepçeyle kaldırmak istediğimde babamla bu konuda tartıştık. Babam Mehmet Yavuz, mezarın ziyaret yani yatır olduğunu ve kaldırmamamı söyledi. Ben babama rağmen mezarı kaldırdığımda içinde insan kemikleri çıktı. Ama enteresan bir şeydi. Mesela normal bir insanda iki ayakta iki uyluk kemiği var ama mezardan dört uyluk kemiği çıktı. Aynı şekilde dört adet kaval kemiği çıktı. İki alt çene kemiği çıktı. Ben mezarın ne olduğunu, kime ait olduğunu bilmiyordum. Ancak sizin söylediğinizden anlıyorum ki o mezar Arzu ile Kamber’in mezarıymış. Çıkan kemiklerini yığdığımız taşların içinde en büyüğünün altına koymak suretiyle gömdüm. Size gösterebilirim.
HALİT YAVUZ: (76) Hala köyde oturmaktayım. Ben çocukken Arzu ile Kamber’in mezarının köyümüzde olduğunu biliyordum. Çünkü babam ve dedem bunu hep konuşurlardı. Olayın geçtiği yer de bizim buralarmış. Mezarını gösterebilirim. Köyümüzün güneyinde, höyüğün doğu yamacının hemen altındadır. Köyün mezarlığı taşındığında Arzu ile Kamber’in mezarı yerinde kaldı, kimse taşımadı ve hala orada duruyor.
Gelecek yazımda size kimin kim olduğunu ve nereli olduğunu anlatacağım ve ezberi bozacağım.
Not: Arzu ile Kamber’in mezarı ile ilgili yapmış olduğum araştırmanın haber linkl:
www.haber7.com/haber/20090624/Arzu-ile-Kamberin-mezari-bulundu.php Ve;
www.maasere.com/Player.asp
k.t.
ARZU İLE KAMBER'İN MEZARI BİZİM KÖYDE Yazısına Yorum Yap
"ARZU İLE KAMBER'İN MEZARI BİZİM KÖYDE" başlıklı yazı ile ilgili düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.