nasıl YORUM YAPmalı
Yayınlanan bir makale, bir öykü, bir deneme ya da bir şiir için, yorum yapma uygulaması pozitivist bir anlayışın sonucudur. Oysa ki, her yapılan yorum bu anlayışa uygun olmuyor. Okuduğum yorumların birçoğunun edebi maksattan uzak, çıkarcı ve yorum yapanın kişisel iç taleplerini yansıttığını görmek üzücü.
Birkaç edebiyat sitesinde Öykü, Şiir, Makale ve Deneme yazıları yazma gayreti içindeyim. Yazdıklarımın değeri konusunda bir fikir edinebilmemin belki de tek yolu, yazılarımı okuyanların yapacağı yorumlar olacak sanırım.
Yalnız burada bir handikap var. Okuyanlar okudukları metni eğer objektif kıstaslar içinde değerlendirip pozitif ve/veya yorumlar yaparlarsa sorun yok. Bu durumda, edebi anlamda hem hatalarımın neler olduğunu, hem de gelişimimin farkına varabilirim.
Yok, eğer sırf dostluk adına ve iyi niyetle bile olsa veya yapılan yoruma karşılık kendisine de okuyucu/yorumcu bulup da pohpohlanarak kişisel tatmin sağlamak için yapılıyorsa bu benim de yanılgıya düşmeme neden olabilir. O zaman kendimi aslında gerçekte olmadığım kadar iyi ! bir yazar ya da şair sanmama neden olur. Bu da gelişimimin yavaşlaması hatta durması demektir.
Birçok sanat dalında olduğu gibi, ‘Edebiyat’ alanında da ortaya konan ürünler değerleri oranında sanatsal nitelik kazanırlar. Eğer ilgi alanımızdaki çabamız ve emek vererek ürettiğimiz yazılarımızın gerçek değerini içtenlikle anlamak ve bilmek istiyorsak yapılacak her yorumun gerçekçi olması gerekmektedir.
Bu nedenledir ki, yorum yaparken arkadaşlık-dostluk ilişkileri ile edebi çalışmaları biri birine karıştırmamalıyız. Aksi takdirde hep sitayişkar sözlerle hitap ettiğimiz arkadaşlarımıza, dostlarımıza iyilik yerine kötülük etmiş oluruz. Bilinmelidir ki, bu hatalı tutum içinde olanlar bir süre sonra gerçekler ortaya çıktığında/ mutlaka çıkar /yine yalnız kalacaktır.
Yorum bölümlerinde yazdıklarımız gerçek ve bilime aykırı düşmeyen, samimi düşüncelerimiz olmalıdır. Eleştirel yorumlar bizi daha iyiye götüren yolun yapı taşlarıdır. Polemiklere girerek adeta ‘havanda su döğmek’ yerine, anlayışlı davranarak kendimizi daha çok geliştirmek için karşımıza çıkan fırsatlar olarak değerlendirmeliyiz.
Gerçekçi ve pozitif katkı sağlayacak yorumlarda buluşmak ve edebiyat adına güzel günleri paylaşmak dileğimle. SAYGILAR.
YORUMLAR
Sevgili Ali bey, bu yazınızda bahsettiğiniz konuda hemfikirim sizinle. Eğer benim bir eksiğim varsa kesinlikle eleştirilmeliyim ki ben de farkına varayım eksiğimin yada hatamın. Ben herzaman açığım bu konuda. Ben de zaman zaman yakın bulduklarıma yapmaya çalışıyorum ama tam heresi tanıyamadığım için özellikle yapmıyorum açıkçası. Güzeldi. Kutlarım. Saygılarımla
Bu yazınıza pek yorum yapılmayacaktır herhalde! İki mısra ya da şiirin tamamını kopyala ve yapıştır, sonra da yüreğine sağlık de! Anlamı, sen de gel aynısını bana yap demektir.
Yazım kurallarına dahi riayet edilmemiş nice şiir veya yazıya yapılan yorumları gördüm de, şimdi ben buna yorum yazarsam ve "sen önce şu sözcüğü doğru yaz" dersem ne olur? Hiiççç...Bir sözcüğün dahi doğrsunu ya da yazılışını bilmeyen biri neden şiir yazar diye merak ederim hep...