- 818 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
VAN VE GEVAŞTA GÖRDÜKLERİM
VAN’DA VE GEVAŞ’TA GÖRDÜKLERİM
Ülkemizin dört bir tarafını gezmiş, ancak Van bölgesini görmemiştim. Hatta Van, en çok merak ettiğim yerlerden biriydi. Uçağımız Van Gölü üzerine vardığında gördüğüm harika manzara, beni büyülemeye yetmişti. Gözlerime inanamıyordum. Çünkü hayallerimin çok ötesinde bir manzarayla karşılaşmıştım. Aman ya Rabbi! O ne güzellik? Başta Süphan Dağı olmak üzere, Van Gölü’nün çevresi, yüksekleri bembeyaz karlarla kaplı dağlarla çevrilmiş. Adeta doğal bir sur görünümü arzediyor. Dağların eteklerine doğru manzarayı seyretmeye devam ettiğinizde ise, yemyeşil bir coğrafyanın Göl’ün masmavi sularıyla kucaklaştığını müşahade ediyorsunuz. Yüce Kudret kainatı yaratırken, Van bölgesine daha bir ihtimam göstermiş gibi bir düşünce geliyor insanın aklına.
Tarihi Van Kalesi, bugüne kadar gördüğüm yüzlerce kaleden hiç birine benzemeyecek kadar devasa bir yapı. Kalenin hemen yanı başında, eski Van’ın kalıntıları metruk camiler, yıkık minareler ve harabe kiliseler mahzun mahzun sizi selamlıyor. Van kedisi ile Van Gölü canavarı anıtları en çok ilgimi çeken yapılar oluyor. 100. Yıl Üniversitesi ise, geniş bir alana yayılmış ve sahile nazır haşmetli duruşu ile yeni yeni öğrencilerini beklemekte. Kampüs içindeki Kedi Evi, gezilmeye ve görülmeye değer yüzlerce kediyi barındırmakta.
Van şehrinin hemen yanıbaşında Edremit, devamında da Gevaş ilçeleri bulunuyor ki, sahil boyunca bu ilçelere giderken, Akdeniz sahillerinde yolculuk yapıyor izlenimini ediniyorsunuz.
Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu Bey, meşhur deyimle nev’i şahsına münhasır bir şahsiyet. Genç, dinamik ve üretken bir idareci. Statik değil dinamik. İlçede 10 civarında projeyi birden yürütüyor. Öğretmen eşi Elif Hanım ve oluşturduğu kadroyla harika bir ekip çalışması sergiliyor. Gervaş’ta mesai mefhumu yok. Projenin başında geçtiğimiz yıl Turan Demiradam Bey bulunurken, bu yıl Turan Bey’in Van’a tayini çıkması dolayısıyla, bu hizmeti Erhan Hoca yüklenmiş. Erhan Hoca da o kadar yoğun ki, bir haftaya yakın zaman içerisinde oturup bir sohbet imkanı dahi bulamadık.
Hele bir de “Gevaş Okuyor” projeleri var ki, devasa mı devasa. İlçede yediden yetmişe öğrencisi öğretmeni, imamı cemaati, amiri memuru, şehirlisi köylüsü bütün halk kitap okuyor. Köylü kadınları gördüm. İçlerinde 6 bin sayfa kitap okuyanları var. Kaymakamlık her türlü teşviği uygulayarak, çok kitap okuyanları çamaşır makinesi, buzdolabı gibi ödüllerle mükafatlandırıyor. Gittiğimiz Yuva köyünde, muhtarı, imamı, erkekleri, özellikle de bayanları ellerinde kitaplarla çok heyecanlı gördüm. Bu maya tutmuş. Doğunun en ücra köylerinde böyle bir başarı ve performans her yiğidin harcı değil. Kaymakam Tahsin Bey’i kutluyorum. Bu başarı her türlü takdirin fevkinde.
Perşembe günü, bizi Van Havaalanına iner inmez karşılayan arkadaşlar, doğruca Lise öğrencilerinin heyecanla beklediği bir konferans salonuna götürüyorlar. İkinci seminerimiz de akşam YİBO’da yapılıyor. Ertesi gün sabahtan İlköğretim öğrencilerine “Başarıda Motivasyon” semineri, hemen ardından da Üniversite öğrencilerine “Kültürümüzde Kitap” konferansını veriyoruz. Van ilindeki okul müdürlerinin Bilim Sanat Merkezinde saat 16.30’da katılacağı konferansdan önce bir proğram daha olduğunu öğrenince, yorgunluktan iptal etmek zorunda kalıyoruz. Cumartesi günü öğretmenlerin katıldığı “Eğitim Öğretimde Kalite Öğretmenlerde Verim “ konulu bir seminer ile oldukça yoğun bir proğram uygulamaktayız. Ancak şu hususu açık yüreklilikle ifade edeyim ki, gerek öğrenciler, gerekse öğretmenlere yaptığımız proğramlara, ilgi ve alaka batıdakinden kat be kat fazla. Bu keyfiyet de bizi ziyadesiyle memnun ediyor.
31 Mayıs Pazar günü ise, esas büyük proğram icra ediliyor ki, tüm Türkiye’ye örnek olacak nitelikte. Hatta Cines Rekorlar kitabına girecek bir keyfiyette. Kitap Okuma şenliğinin bu yıl ikincisi yapılıyormuş. Manzara gerçekten görülmeye değer. Binlerce insan ellerindeki kitaplarla Akdamar iskelesine bir şelale haşmetiyle akıyor. Sandallar, adeta bir arı kovanındaki ahenkle harıl harıl kitap sevdalılarını adaya taşımakta. Ulaşımda para ve bilet yerine kitap kullanılıyor. Elinde kitap olmayanların kaleye geçme şansları yok. Piknik yapan insanlarıyla, ellerinde sazlarıyla türkü söyleyen gençleriyle, birbirlerine sarmaş dolaş olan kadim dostlarla tarihi ada bir panayır havası yaşıyor. İnsan sayısı 4 bine yaklaşmış durumda.
Ve nihayet beklenen saat olan 13.00 geliyor. Folklor ve müzik gösterileri ardından, anons yapılıp kitap okuma startı veriliyor. Yüzlerce insan protokolde, binlerce insan da adanın değişik yerlerinde kitaplarını açıp okumaya başlıyorlar. Sağımda Edremit Kaymakamı M. Nuri Başaran, solumda ise Van milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Vali Özdemir Çakacak, Yazar Buket Uzuner, Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu ve eşleri Elif Aksu kitaplarımızı açıp okuyoruz. Basın, değme ressamın fırçasından çıkmayacak olan bu harika tabloyu, fotoğraf karelerine nakşetme telaşında. Bu sembolik kitap okuma eylemi, çok çok anlamlı bir eylem. Aslında yeteri kadar kitap okumayan bütün bir ülkeye mesaj niteliği taşıyor. Umarım amacına ulaşır. Ben, yakın ilgilerinden dolayı başta Valimiz olmak üzere, Kaymakam Tahsin Bey’e, Elif Hanım’a, Erhan ve Turan Beylere, Tevfik Ergenç’e, projede görev alan herkese ve Van halkına teşekkür ediyorum. Bu güzelliği alkışlamak, benim uçsuz bucaksız bir bahtiyarlığımdır.
Mustafa Turan
WEB sİTE: MUSTAFATURAN11.COM
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.