- 804 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
alternatif tıp
Alternatif (Tamamlayıcı) Tıp Nedir?
’’Alternatif tıp’’ bilim dışı bir kavram değil. Bu konuda araştırma ve çalışmalar sürüyor. Alternatif tıp kesinlikle klasik-modern-Ortodoks tıbbı reddetmez. Aksine onun çaresiz kaldığı durumlarda devreye girmektedir. Tıbbı aromatik ve homeopatik tıp diye de ayırmaktayız. Aromatik tıpta tedavi, hasta edici etkinin karşıtını kullanma yoluyladır. (Ateşe karşı ateş düşürücü ilacın verilmesi gibi) Homeopatik tıpta ise etkenin benzeri ile tedavi söz konusudur. (Etkenin öldürülmüş veya zayıflatılmış suşunun aşı olarak vücuda verilmesi gibi) Klasik tıpta semptoma tik tedavi yaygın olmasına karşın holistic tıp insanı bütün olarak değerlendirir. Baş ağrısından yakınan şahsa ağrı kesici vermektense, bu ağrının kaynağına inmeyi ve aksaklık olan sistemi bulmayı amaçlar.
Bugün bile eski tababetlerden öğreneceklerimiz var. Eski Çin tababetinde insanda etkili ying ve yang adlı iki güçten bahsediliyor. Birbirine zıt bu iki gücün dengede olması(Chi) ki enerjiyle sağlığın muhafazası için gereklidir. Muhtemelen bu esrarengiz güçler bugün, canlıda yayılan bioplazmik enerji olarak adlandırılıyor. Bu enerji şekli Rusya’’da geliştirilen bir yöntemle, kirlian fotoğrafçılığı gösterilebilmektedir. Bir yaprağın sağlam ve kesildikten sonraki kirlian fotoğraflarının aynı olması bioplazmik enerjinin kesilen parçanın uzaklaştırılmasından sonra bile uzun süredurumunu muhafaza ettiğini göstermektedir. Bu sayede insanda fantom ağrıları olarak bilinen bir uzvun vücuttan uzaklaştırılmasından sonra bile uzvun bulunduğu yerde hissedilen ağrıları da açıklamaktadır. Alternatif tıbbın içeriğinde renk, ses, müzik, mücevher, ışık, psikolojik etki ile tedavi de yer almaktadır. Avrupa’’da akıl hastalarının yakıldığı bir dönemde bizde bu hastaların mermer yüzeye çarpan sus sesiyle tedavi edilmesine değinmeden geçmemek gerekir. Psikolojik etki hasta şahsın rahatsızlık veya alışkanlıklarından telkin veya hipnoz yoluyla kurtulmasıdır. Bu yöntemlerin özellikle sigara alışkanlığının terk edilmesindeki başarısı kayda değerdir. Dokunarak hastayı ağrı ve sızılardan kurtaran bir şahsın bioplazmik enerjisini parmak uçlarında toplayabilmesi "kirlian fotoğrafçılığı" ile gösterilebilmektedir.
Mikro cerrahi operasyonlarında bile birleştirilemeyen kılcal damar uçlarının sülükler tarafından örülmesi bu yöntemlerin göz ardı edilemeyeceğini göstermiştir. Ancak unutulmaması gereken şudur ki öncelikle klasik(modern) tıbbın elden gelen bütün çözümlerinin denenmesi gerekir. Metafizik uzmanlığı olarak her hasta önce modern tıpta tedavi olmalıdır. Alternatif (tamamlayıcı) tıp, modern tıbbın bittiği yâda çaresiz kaldığı durumlarda denenmelidir. Alternatif (tamamlayıcı) tıp tek başına asla ve asla bir tedavi yöntemi değildir.
Bitkisel Tıbbın Tarihçesi
Bitkilerin ilaç olarak kullanılması yazılı tarihten öncesine dayanmaktadır. 60.000 yıllık Kuzey Irak’ta ortaya çıkarılan bir Neandertal kazısında 8 bitki türüne ait polenler bulunmuştur. Bu bitkilerden yedisi günümüzde bitkisel ilaç olarak da kullanılmaktadır. Eski Çin, Mısır ve Asur yazılarında bitkisel tedavi ile ilgili detaylı açıklamalar bulunmaktadır. Hipokrat, bitkilerin kullanılmasını önermiştir. Halen günümüzde de geçerliliğini korumakta olan ve MÖ I. yüzyılda Yunan doktor Pednios Dioscorides tarafından yazılmış olan De Materia Medica, ilk Avrupa kökenli sistematik bitki kitabıdır.
Dünya Sağlık Örgütü, 1985 yılında tüm nüfusunun %75’inin veya 4milyar insanın tıbbi gereksinimleri olarak bitkilere güvendiklerini ortaya koymuştur. Bitkilerin ilaç olarak düzenlendiği ve kabul edildiği Almanya’da normal modern ilaçların yanısıra bu tür ürünler de sıklıkla reçete edilmektedir. 1988’de Almanya’da E Komisyonu kurulmuş ve bitkisel ilaçların güvenilirliği ve etkinliği ciddi olarak ele alınmış ve incelenmiştir. Bu komisyon, geleneksel bitki kullanımlarını gözden geçirmekte, herhangi bir etkisi olduğu iddia edilen bir bitki için bilimsel bir kaynak olup olamayacağını araştırmakta ve izin verilebilecek dozları ve kullanım alanlarını belirlemektedir. Bu komisyon 400’den fazla bildiri yayınlamış ve 200’den fazla bitkinin kullanımını onaylamıştır. Almanya’da en çok reçete edilen 100 ilacın ilk altısı bitkisel ilaçtır.
Almanya’nın aksine ABD’de bitkisel ilaçların kullanımı ve satışı ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bugün ABD’de bu tür ürünler diyete ek ürün (dietary supplement) olarak adlandırılmakta ve bu ürünlerin satımı için herhangi bir koşula uymak gerekmemektedir. FDA herhangi bir ürünün satışını durdurmadan önce o ürünün zararlı olduğunu kanıtlamak zorundadır. 1994 yılında yazılan The Dietary Supplement Health and Education Act, vücut yapı ve fonksiyonlarında ek aktivite gösterdiğini iddia edebilmelerine olanak tanımıştır. Bu iddialar kutuda etiketlerde yer alabilmekte ancak herhangi bir hastalığı tedavi ettiği, iyileştirdiği veya önlediği iddiasında olmayıp güvenilebilir ve yanlış yönlendirici olmamak zorundadır ve şirketin dosyalarında bilimsel kanıtları bulunmalıdır. Bu nedenle de Amerikan kökenli bu tür ürünlerin etiketlerinde " This statement has not been evaluated by the Food and Drug Administration" yazısına rastlarsınız. Birleşik Devletler Farmakopesi (United States Pharmacopeia (USP)) ve Ulusal Kodeksi (National Formulary) (USP24-NF19), FDA ile sıkı işbirliği içinde çalışarak 8 bitkisel ek ürün için düzenleyici standartlar belirlemiştir: ahırkarha (bir çeşit krizantem) (Tanacetum parthenium) (feverfew), sarımsak (Allium sativum) (garlic), ginkgo (Ginkgo biloba), Asya ginsengi (Panax ginseng), papatya (Matricaria chamomilla) (chamomile), hurma (saw palmetto), binbirdelik otu (Hypericum perforatum) (St. John’s wort) ve toz kedi otu (valeryen). USP diğer bitkisel ürünler içinde çalışmalar yapmaktadır. Bu nedenle üzerinde NF veya USP işaretlerini taşıyan ürünler alınması önerilebilir. Amerika’daki kanunlar üzerlerinde bu işaretleri taşıyan ürünlerin USP24-NF19’a uymalarını zorunlu kılmaktadır.
KLASİK(MODERN) TIBBIN BİTTİĞİ YERDE ALTERNATİF (TAMAMLAYICI) TIP BAŞLAMALI.FAKAT BAZI HASTALIKLARDA HEM MODERN TIP HEMDE ALTERNATİF(TAMAMLAYICI) TIP BİRARADA KULLANILMALI.ALTERNATİF(TAMAMLAYICI) TIP ASLA VE ASLA TEK BAŞINA BİR TEDAVİ SİSTEMİ DEĞİLDİR.AKTARLARDA ALINAN BİTKİLER VEYA HERBALİSTLERİN ÜRETTİĞİ VE PİYASAYA SÜRDÜKLERİ KAPSÜLLER TEK BAŞINA HASTALIKLARA FAYDA VERMEZ.PİYASADA AZERİ-GÜRCÜ VEYA MAHALLE ARASINDA KENDİLERİNE BİOENERJİST DENİLEN KİŞİLER ALTERNATİF(TAMAMLAYICI) TIP’ÇILAR DEĞİLDİRLER.ALTERNATİF TIP EĞİTİMLERİ,MODERNT TIP EĞİTİMLERİNDEN DAHA AĞIR VE SORUMLULUKLARI DAHA GENİŞTİR.PROFESYONEL BİR ALTERNATİF(TAMAMLAYICI) TIP EĞİTMENİ MODERN TIBBI’DA ÇOK İYİ BİLMESİNİN YANINDA,ETİKSEL ANLAMDA HASTA HAKLARINI ÇOK İYİ BİLMEK ZORUNDA OLDUĞUNUDA BİLMELİDİR.
METAFİZİK UZMANI GÖKHAN HANİ.
Doğal Vitaminler
ve Hastalıklar
İlaçlar gün geçtikçe tıbbi bir malzemeden çok sanki "hızlı tüketim ürünü" imişcesine pazarlanıyor. Her yıl yeni antibiyotikler ve ağrı kesiciler çıkıyor. Eskileri yeni ambalajlar ve görünümler kazanıyor. Bu oldukça tehlikeli bir gelişme. Zira gerçekten gerekmedikçe ilaç paketlerinin albenisine kapılarak ilaç tüketmek bedenimiz için son derece zararlı bir şeydir. Son yıllarda "alternatif tıp" da denilen doğal bitki ve sebzelerden hareketle sağlık sorunlarının giderilmesine yönelikçabalar oldukça popüler oldu. Bununla birlikte, bu türden sebze ve meyvelerin de bilinçsizce kullanımı tıpkı aşırı ilaç kullanımı gibi benzer sonuçlar doğurur.
ADAÇAYI
Gaz giderici
AHUDUDU
Kan temizleyici, idrar söktürücü
ANASON
Hazımsızlık
ASMA
Sarılık ve ishal
AVOKADO
Hücre koruyucu
AYVA
İshal ve dizanteri
BADEM
Bedensel ve ruhsal yorgunluk
BAKLA
İdrar yolları rahatsızlıkları
BAMYA
Halsizlik
BEZELYE
Sinirsel rahatsızlıklar
BROKOLİ
Kanser önleyici
BUĞDAY
Kanser önleyici
ÇAM FISTIĞI
Verem ve Akciğer Hastalıkları
ÇİLEK
Boşaltım sistemi
ÇÖREKOTU
İştah kaybı
DEFNE
Ateş düşürücü
DOMATES
Kanser önleyici
DUT
İdrar söktürücü
EBEGÜMECİ
Göğüs ağrıları
ELMA
Kabızlık
ENGİNAR
Üre ve Kolesterol
FESLEĞEN
Öksürük
FINDIK
Bedensel ve ruhsal yorgunluk
GREYFURT
Kolesterol
HAVUÇ
Kalp
ISIRGAN
Kanamalar
ISPANAK
Kanser önleyici ve göz
İNCİR
Barsak Sorunları
KARANFİL
Dezenfektan
KEKİK
Barsak iltihabı
KIRMIZI BİBER
Bağışıklık sistemi
KİRAZ
Ağrı kesici
KİVİ
Sindirim sorunları ve kabızlık
KUŞBURNU
Raşitizm
KUŞKONMAZ
Hazımsızlık
LAHANA
Kanser önleyici
MANTAR
Bağışıklık sistemi
MARUL
Kemik erimesi
MAYDANOZ
İdrar söktürücü
MISIR
Enerji verici
MUZ
Adet sancısı
NAR
İshal
NOHUT
Süt üretici
PATATES
Kabızlık ve halsizlik
PIRASA
İdrar söktürücü
PORTAKAL
Kanser önleyici
SALATALIK
Deri ve Kabızlık
SAHLEP
Öksürük
SOĞAN VE SARIMSAK
Yüksek Tansiyon ve Kalp
SOYA
Hücre yenileme
TARÇIN
Ruhsal sıkıntılar
TERE
İştah kaybı
TURP
Böbrek ve karaciğer
ÜZÜM
Kan temizleyicisi
VİŞNE
İshal
YER ELMASI
Kabızlık
YOĞURT
Bağışıklık Sistemi
ZENCEFİL
Barsak Bozukluğu, İştah Kaybı
ZEYTİN
Karaciğer, Yüksek Tansiyon
B1 Vitamini
(~Thiamin)
Neden Gerekli : Hücre oluşumu, dolaşım sistemi ve sinir sistemimiz için gereklidir.
Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir.
Nelerde Bulunur : Kuru fasulye, yumurta, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler
Eksikliği : iştah kaybı, görme bozukluğu, sinir hastalıklarına neden olabilir.
Günlük Gereksinim : 1,5 mg.
B2 Vitamini
(~Riboflavin)
Neden Gerekli : Besinlerdeki enerjinin açığa çıkmasında etkendir.
Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. (Bedenimiz depolayamaz.)
Nelerde Bulunur : Badem, Buğday, Peynir
Eksikliği halinde : Kaşıntı, gözlerde yanma ya da ışığa duyarlılık
Günlük Gereksinim : Yetişkinlerde 1.7 mg.
B3 Vitamini
(~Niasin)
Neden Gerekli : Sinir ve sindirim sistemi için gereklidir.
Nelerde Bulunur : Brokoli, Havuç, Peynir, Mısır Unu, Süt, Patates ve Domates
Eksikliği halinde : Sinir sisteminde fonksiyon bozukluğu
Günlük Gereksinim : Yetişkinlerde en fazla 1.000 mg.
B5 Vitamini
(~Pantotenik Asit)
Neden Gerekli : Besinlerin enerjiye çevrilmesinde kullanılır.
Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. (Bedenimiz depolayamaz.)
Nelerde Bulunur : Yumurta, Peynir, Fasulye, Tahıllar, Bezelye, Patates, Mısır, Kuru Yemişler.
Eksikliği halinde : Sinir ve solunum bozuklukları
Günlük Gereksinim : 10-1000 mg.
B6 Vitamini
(~Pyridoxine)
Neden Gerekli : Bağışıklık sistemini korur ve kalbin işlevine destek olur.
Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. (Bedenimiz depolayamaz.)
Nelerde Bulunur : Muz, Patates, Ispanak, Bezelye, Havuç, Yumurta, Hububatlar
Eksikliği halinde : Sinir bozukluğu, kaşıntı, bağışıklık sisteminde zayıflama
Günlük Gereksinim : 2 mg.
B12 Vitamini
(~Kobalamin)
Neden Gerekli : Sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde etkendir.
Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir. Karaciğerde depolanır.
Nelerde Bulunur : Hayvansal gıdalarda bulunur
Eksikliği halinde : Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma
Günlük Gereksinim : 1-10 mg.
A Vitamini
(~Retinol)
Neden Gerekli : Özellikle deri, saç ve diş eti sağlığı için gereklidir.
Nasıl Bir Vitamin : Suda eriyen bir vitamindir. (Bedenimiz depolayamaz.)
Nelerde Bulunur : Yeşil ve sarı sebzelerde, tahıllarda bulunur
Eksikliği halinde : Gece körlüğü, diş ve dişeti rahatsızlıkları, eklem ağrıları
Günlük Gereksinim : 800-1000 mg.
D Vitamini
(~Ergokalsiferol)
Neden Gerekli : Kemik ve deri gelişimi için gereklidir.
Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir.
Nelerde Bulunur : Balık yağı ve yumurta sarısı (yoğun olarak)
Eksikliği halinde : Raşitizm
Günlük Gereksinim : 5-10 mcg.
E Vitamini
Neden Gerekli : Bağışıklık sistemi, göz sağlığı için gereklidir.
Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir.
Nelerde Bulunur : Bitkisel yağlar ve buğday tanesi
Eksikliği halinde : Göz bozuklukları, sinirlilik hali, kanser riskinde artış
K Vitamini
Neden Gerekli : Kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Nasıl Bir Vitamin : Yağda eriyen bir vitamindir
Nelerde Bulunur : Lahana, Karnıbahar, Ispanak, Soya ve Tahıllar
Eksikliği halinde : Kontrolsüz kanamalar
Günlük Gereksinim : 60-85 mg.
METAFİZİK UZMANI GÖKHAN HANİ.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.