- 1232 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Elazığ Gezimiz (Ülkemi Gziyorum)
GÜZEL ŞEHİR GAKKOŞLAR DİYARI ELAZIĞ’A BİR GEZİMİZ BÖYLE GEÇTİ
Daha önce kamuoyunda ilgi ile karşılanan ve okunan “ Sessiz Dünya’dan Esintiler” adlı kitabımızın Diyanet Vakfı tarafından basılmasına vesile olan Yunus Bayraktar bir süre önce Doğu Anadolu’da hizmet alamayan derneklerin organizasyonu ile bir” Anadolu Sağırlar Federasyonu “ adı ile Federasyon kurmuştu.Federasyonun ilk kongresinde hem seminer hem kongre yapılacaktı. Yunus bey davet edince hem Elazığ’ı ilk defa görecek olmanın , hem de onlarca işitme engelli ile tanışmanın heyecanını yaşayacaktık. Davete icabet sünnettir diyerek daveti kabul ettik. Bizimle beraber Tokat İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü işaret dili tercümanı Sevgi Hanım ‘da gelecekti.Ünyeli işitme engelli ressam Arif Tangaz’da Tokat’a gelerek bu gezimize katılmayı çok istemesine rağmen son anda annesinin hastalığı çıktığı için gelemedi.
Çarşamba aksam Tokat’tan yola çıktık. Sivas terminalinde Sivas İşitme Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Epik bizi karşıladı. Ayak üstü sohbetimizde işitme engellilere nasıl destek olacağımız konusunda kafa yorduk.Mustafa bizi Elazığ’a yolcu etti ama kendisi Sivas’ta kaldı.
Perşembe sabah Elazığ maraton otele ulaştığımızda ortada kimsecikler yoktu. Odalar boşalınca odamıza çıktık. Sonra kahvaltıya indik. İşitme engellilerde gelmeye başladılar. Eskişehir seyahatımızda da sabahın 4’ünde Eskişehir’de olunca ortada kimseler yoktu ve bizde mecburen şehir merkezindeki kaplıcalara atmıştık kendimizi. Elazığ’da ise otelde bekledik.
Seminerin yapılacağı otel” Marathon oteli” adını taşımaktaydı. Şehir merkezinde olan bu otele başka illerden de yavaş yavaş işitme engelliler gelmeye başladılar. En kalabalık heyet Yunus Bayraktar’ın Başkanı olduğu Kütahya Zafertepe İşitme Engelliler Derneği idi.Veysel Turan, Yaşar Çeliközlü, İsmail Dönmez, Ahmet Göztepe ‘den oluşan heyete başkan Yunus Bayraktar kayınpederinin vefatı dolayısı ile gecikerek katıldı. Toplantı başlamadan bir gün önce kayınpederi vefat etmesine rağmen arkadaşlarına söz verdiği gibi toplantıya katılan Yunus Bayraktar hemen seminere geçerek işaret dili uzmanı Hasan Dikyuva ile işitme engellileri bilinçlendirmeye çalıştılar.
Yunus Bayraktar seminerde Güneydoğu ve Doğu Anadolu da işitme engellilerin ihmal edildiğini ve bugüne kadar fazla hizmet alamadığını ve bunun için Federasyonu Doğu’da kurduklarını söyledi. 10 dernekten oluşan Federasyonun bir senede büyük mesafeler kat ettiğini söyledi. İşitme engellilerin en büyük sorunlarının özgüven olduğunu belirterek,işsizlik ve eğitim sorunlarının da işitme engellilerin sorunlarının başında geldiğini vurguladı.Bu arada bizim kitap yazmamızı da örnek gösterdi ve özgüven sahibi işite engellilerin her işin üstesinden gelebileceğine vurgu yaptı.
Seminer gün boyunca Hasan Dikyuva, Sevgi Tınmaz, Yunus Bayraktar’ın benzer sunumları ile ve işitme engellilerin kendi görüşlerini anlatmaları ile devam etti.
Seminerde verilen arada yanımıza “ hoş geldiniz” ziyaretine gelen Fahrettin Yüksel ile tanıştık. Fahrettin bey bize, işitme engellileri çok sevdiğini destek olduğunu ve bu yüzden Elazığ Şefkatli Eller İşitme Engelliler Derneği. Başkan Yardımcısı olduğunu ve aynı zamanda da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü olduğunu söyledi. Biz de Tokattan gazeteci Büyüğümüz Mehmet Camgözoğlu ’nun daha önce Elazığ Belediye Başkanlığını 2 defa yapmış olan Şükrü Kaçar ile tanışmamızı istediğini söyledik.
Fahrettin Yüksel bizi alarak, Nurhak Gazetesi’ne götürdü. Şükrü Kaçar’ın yazısını verdiğini ve gazeteye ara sıra uğradığını öğrendik. Tokattan götürdüğümüz Tokat Gazetesinden ve notumuzu da bırakarak oradan ayrıldık. Fahrettin Yüksel daha sonra bize Elazığ’ın meşhur simitlerinden ikram etti. Beraber Günışığı gazetesine gittik. Günışığı Gazetesinin dizgi oparatörü ve sayfa sekreter sekreteri işitme ve konuşma engelli Ahmet Taşel’e çok şaşırdık.Hem dana önce okuduğumuz Final Dergilerinin Genel Yönetmeni Elazığlı İbrahim Taşel’in yiğeni olması hem de işitme konuşma engelli ve üstelik okuma yazmasının olmamasına rağmen sayfa sekreterliği ve yazıları 10 parmak klavye ile dizgiye aktarmasına şaşırdık. “ Bize ikram ettiği çaylar ile meşhur Elazığ simitlerini yerken Günışığı Gazetesine de Tokat Gazetesinden , “Sessiz Dünyadan Esintiler” kitabımızdan birer tane bıraktık.
Elazığ Gazetelerinin ismi Günışığı, Ayışığı, Günebakan,Elazığ, Nurhak, Haber isimlerini taşımakta . Elazığ’da da Tokat gibi 9 günlük Gazete çıkmakta. Elazığ Gazetelerinin gün ve ışık kelimelerini çağrıştırması gerçekten bizi şaşırttı. Tokat’ta da Gazeteler ya Tokat adını kullanmakta, Yeni Tokat, Tokat, Yeşil Tokat, gibi ya de Sesimiz , Hürses, Hürsöz gibi söz ve sesi çağrıştırmakta olduğu gibi.
Öğleden sonra seminer gene devam etti. Fahrettin bey Ankara’da toplantısı olduğu için yanımızdan ayrıldı. Bizler aracılığı ile Tokatlılara sevgi ve saygısını yolladı.Fahrettin Beye Tokat Gazetesi’nden ve “ Sessiz Dünya’dan Esintiler” adlı kitabımızdan armağan ettik. Gençlik ve Spor İl Müdürü Sedat Acar’a selamlarımızı ilettik.
Daha sonra akşam otelde işitme engellilerin sohbeti devam etti. Gece herkes odasına çekildiler. Akşam İşitme Engelliler öğretmeni Serkan Tohumcu bizi ziyaret ederek İşitme Engelliler Okuluna davet etti.
Cuma sabahı kahvaltıdan sonra seminer işitme engellilerin dernek kurma ve yönetme, bilgisayar kursu ve iş bulma projesi üzerine konuşmalarla devam etti. Mardin AB Projesi kapsamında proje koordinatörlüğü yapan Hasan Dikyuva çalışmaları işaret dili ile anlattı. Basın gelerek semineri görüntüledi.Gazetelerinde haberlerde kullandılar.
Cuma günü öğleden sonra Serkan Tohumcu’nun daveti üzerine Elazığ Şefkatli Eller Derneği Başkanı Tuğrul Kaya , Hasan Dikyuva, Tokat Soysal Hizmetler İl Müdürlüğü İşaret Dili Tercümanı Sevgi Tınmaz,Anadolu Sağırlar Federasyonu Başkanı Yunus Bayraktar, Denizli’den gelen İşaret Dili Tercümanı Tuğba Alak ile Genç Osman İşitme engelliler Okulunu ziyaret ettik. Okul bahçesine girdiğimiz andan itibaren öğrenciler hemen çevremizi sardılar. Onlarla tek tek tokalaşarak okul Müdürü Fethi Ergan beyin odasına geçerek okulun sorunları hakkında bilgi aldık. Fethi Ergan beye “ Sessiz Dünyadan Esintiler” kitabımızdan ve Tokat Gazetesinden armağan etmeyi de unutmadık.
Elazığ’da işitme engelli okulunun yakınlarında bulunan yeni yapılmış Anadolu Öğretmen Lisesine Elazığlı olan ünlü Edebiyatçı Ahmet Kabaklı isminin verilmiş olması bizleri ayrıca sevindirdi.
Öğleden sonra gene otururken Elazığ İl Halk Kütüphanesini ziyaret ederek ödüllü ressam Mehmet Karamazi’ yi ziyaret ederek Tokattan kütüphaneci meslektaşlarının selamlarını iletmeyi unutmadık. Mehmet bey ödüllü ve başarılı bir ressam. Bir büyük resmi Elazığ İl Halk Kütüphanesini baştan başa süslemekte. Kendisine kitabımızı ve Tokat Gazetesini bırakarak ayrıldık.
Akşama doğru Elazığ Belediyesine ait Otobüsle Harput Kelesine çıktık. Harput’u ben Elazığ’ın ilçesi sanırdım. Meğerse eski Elazığ’ın merkezi kalesi imiş. Şimdilerde Harput’ta her yer turistik tesis olmuş. Tarihi Çemşit Hamamı bile su yokluğundan müze olmuş. Soyunma yerleri ise lokantaya dönüşmüş. Arap Baba türbesi , Sara Hatun Camii ve Harput Kalesinden günbatımı tüm Elazığ ve uzaklarda Hazar Gölü gelin gibi görünmekte. Harput Meydanına da “Ahmet Kabaklı Bulvarı” adı verilmiş.Ahmet Kabaklı adı kim bilir başka nerelere verilmiştir. Kabaklı çocukluğumuzda okuduğumuz Tercüman’ın en etkili yazarlarındandı.Adının memleketinde her yere verilmesi gerçekten de güzel bir şey. Darısı bizim memlekete.Yazarına umarım bizim memlekette böyle değer verir zamanla….
Akşam otelde yemekten sonra sürpriz bir ziyaretçimiz geldi. Yıllar önce bizi internetten bularak konuşan kitaplarımızı talep eden, işitme engellileri çok seven Ömer Albayrak. Aniden otele bizi ziyarete geldi. Çok şaşırdık ve hemen sohbete daldık. Ömer’e aniden ailesi ile tanışmak istediğimizi söyledim. O da ailesinin beni merak ettiğini ve çok sevineceklerini söyledi. Beraber yola çıktık. Gakkoş Ömer ile Elazığ Sokaklarını geze geze Mustafa Paşa Mahallesi Dağlık Sokaktaki evlerine ulaştık. Baba Kovancılar İlçsinde saat tamirciliği yapan Aydın Albayrak karşıladı bizi. Daha sonra anne Meliha Albayrak, daha sonra Ömer’in Fırat Üniversitesi Kamu Yönetiminde okuyan ve eczanede çalışan abisi Ümit Albayrak, Otomotiv okuyan ve aynı zamanda çalışan abisi Mesut Albayrak, sonra da İlköğretim 8. sınıfta okuyan Talha Albayrak ile tanıştık.
Biz sohbete devam ederek çaylarımızı yudumlarken, bir ara karşı komşularının iki çocuğunun da işitme engelli olduğunu öğrendik. Onlarda eve bizi ziyarete geldiler. İşitme engellilerin sorunlarını konuşurken komşuları lisede okuyan gençlerde bizi ziyarete geldiler. Onlarla sohbete devam ederken bir anda oda kalabalıklaşmaya başladı. “ Bizim okula seminere gelir misiniz hocam?” diye sormaya başladılar. Bizde prensip gereği davet aldığımız yerlere gittiğimizi anlattık.Ömer hocalarına beni anlattığını ve kamu yönetimi öğrencilerine bir konuşma yapıp yapamayacağımızı söyledi. Bende prensiplerimi anlattım . Daha sonra otele döndük.
Sabah kahvaltıdan Sonra Ticaret ve Sanayi Odasında kongre yapılacaktı otel ve toplantı salonu arsında kıza mesafeyi yürüyerek gittik.
Kongre divanı oluştu. İşaret dili ile İstiklal Marşını Hasan Dikyuva okudu. Yunus Bayraktar konuşma yaparak seminerde söylediklerini tekrarladı ve Federasyonun doğudaki dernekleri geliştirmek için misyon edindiğini ve bunun için çaba harcadıklarını özellikle vurguladı.İşitme engellilerin iş sorununa çare bulmak için AB Projelerine ağırlık vereceklerini , yeni dernekler kurmak için destek vereceklerini, Eğitime ağırlık vererek bizim gibi işitme engellilere destek veren yazarları işitme engellilerle buluşturacaklarını söyledi.
Daha sonra dilek ve temenniler bölümüne geçilerek isteyen söz aldı.
Anadolu Sağırlar Federasyonu şu derneklerden oluşmuştu.
- Elazığ Şefkatli Eller İşitme Engelliler Derneği
- Elazığ İşitme Engelliler Spor Kulübü Derneği
- Kütahya Zafertepe İşitme Engelliler Derneği
- Afyonkarahisar İşitme Engelliler Derneği
- Muğla Ortaca İşitme Engelliler Derneği
- Adıyaman GAP İşitme Engelliler Derneği
- İskenderun İşitme Engelliler Derneği
- Aydın İşitme Engelliler Derneği
- Batman İşitme Engelliler Derneği
- Kayseri İşitme Engelliler Derneği
Daha sonra Yönetim Kurulu Seçimlerine geçildi. Yönetim Kurulu asil adayları şöyle belirlendi.
Başkan Yunus Bayraktar(Kütahya)
Başkan Yardımcısı Yakup Bayat (Elazığ)
Sekreter Tuğrul Kaya(Elazığ)
Üye Ali Güneş(Elazığ)
Üye Burhan Yurdakul(Elazığ)
Üye Tuğba Alak(Denizli)
Üye İsmail Dönmez(Kütahya)
Daha sonra yedek üyeler ile denetleme kurulu oluşturuldu.
Toplantı böylece sona erdi.Toplantıya daha önce aksam yemeğinde işitme engellileri motive etmek için gelen ve İl Sağlık Müdürlüğünde Yardımcı Hizmet elemanı olarak çalışan Tuğrul Kaya’nın Müdürü İl Sağlık Müdürlüğü Personel Müdürü İhsan Öner’de hazır bulundu. Kongreye ayrıca Malatya Belediyesinde çalışan Bilal Bulduk da katılarak engellilere moral verdiler.
Kongreden sonra İşitme engelli öğretmeni Serkan Tohumcu ve Gakkoş Ömer Albayrak ile buluşarak Elazığ ‘ın tarihi yerlerini gezdik. Köme ve bizim Küp çökeleği dediğimiz ama Elazığ’da tulum peyniri olarak bilinen peynirlerden aldık. Bu arada otobüse dönerken Avukat Ferhat Tozkoparan yazılı tebela ilgimi çekti. Bu yıllar önce İstanbul’da okurken yurt arkadaşım Ferhat’’tı yazıhanesine çıktık ama bulamadık.
Bu gezide terminale kadar bizi yalnız bırakmayan Gakkoş Ömer Albayrak a ve Serkan Tohumcu’ya ve gakkoşlara sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
Akşam tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanı diyerek Tokat’a döndük. İlerde başka gezilerimizi de yazmak dileklerimle….
TURAN YALÇIN-TOKAT