Hakikat aleyhine hürriyet olamaz. -- salazar
Erdal İrfan
Erdal İrfan
@erdalirfan

Mutluluğun Resmi

17 Mayıs 2009 Pazar
Yorum

Mutluluğun Resmi

3

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

2115

Okunma

Mutluluğun Resmi

Mutluluğun Resmi

Mutluluğun Resmi

Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin? İşin kolayına kaçmadan ama.
Babalarına çocuklarını okula gönderecek eğitimi veremeyen bir devlet zihniyetinin mülki amiri çıkıp “Kız çocuklarını ayrı okullarda okutalım.” diyebiliyorsa mutluğun resmini nasıl yaparsın Abidin? Düşlerimde de mutlu görmedim kız çocuklarını. Yağmur damlamış haneye, soğuk tek bir şemsiye, rengarenk bir battaniye. Kız-Erkek çocuklar tek bir yatak var ortada. Suç mu bu şimdi bir odalı evde yaşamak zorunda kalan insanlara? İşin aslı mutluluğun kafamda bir tasviri yoktu belki ama bir tasvirim olsa bu olmazdı, mutluluk bu değil, bu olamaz diye düşündüm yıllarca… Baktım, Ayrıntılar dedim sonra. Mutluluk ayrıntıda gizli.
Bir Pazar sabahı erkenden uyanıp, günün tatil günü olduğunu hatırlayıp yatağın içine gömülmekti mutluluk. Yalnızlıktan şikayet ederken, çalan kapı ziliydi. Sabah bahar güneşinin pencereden süzülmesiydi…

İşin Kolayına Kaçmadan

Mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin? Ama işin kolayına kaçmadan. Nazım Hikmet’in ünlü ressam Abidin Dino’ya şiir vasıtası ile söylenmiş bir deyişidir. Çoğu mutluluk zımbırtısı içeren televizyon programlarına konu da olmuştur. Yarınımızsınız, umudumuzsunuz dediğimiz çocuklarımızı kız erkek ayırarak nasıl da umutlanıyoruz gelecek adına.
Her şeye rağmen direnmektir hayata. Seni yıldızlara benzetirim hep çocuk. Onlar kadar uzak, onlar kadar vakit gelince ışık saçan binlerce çocuk. Kız mı erkek mi fark ettirmeden. Sence yıldızların hangisi kızdır, hangisi erkektir ayırabiliyor musun? O çocuklar daha güzel okusun diye hayatını feda edecek kadar mücadele veren bir annenin annesi şu an ölümle pençeleşiyor. Hem de sizlerin yüzünden. Göremiyorsunuz değil mi? Kim diye düşünemiyorsunuz bile Türkan anneyi. Şimdi uyuttular onu biliyor musun? Yıllarca bizleri uyutanlar, onu önce yordular, tartakladılar, yatağa düşürdüler şimdi uyutuyorlar.
Bugün farklı bir şey yazayım dedim olmadı canım. Canım derken bile aşkımızın da bir gün ufak kız çocuğu olduğunu düşünüyorum. Annemi, kız kardeşimi düşünüyorum. Her gök kuşağının bittiği yerde bir hazine saklanırmış. O hazine bizim çocuklarımızdır. Kızlarımız, oğullarımızdır. Onlara bahçelerden gül değil, güneşten atom koparıp sunabiliyorsak işte meziyet budur. Mutluluğun resmi zordur Abidin. O yüzden kolayına kaçmadan yapabilir misin mutluluğun resmini?

Başarılı Kız Çocukları

Altınova Merkez İlköğretim Okulu Kızlar Voleybol takımı nasıl ki bölgemizi temsilen finallere kadar yükseliyorsa bize düşen de kutlamaktır. Onlar erkek olmadıkları için görmemezlik edebilir miyiz? Şimdilerde sezon hazırlıkları son hızla gidiyorken kadın elinin değdiği iş yerleri de insanın yüzüne gülümsüyor. Ülkemizin genel yapısına göre Ayvalık’ta kadınların hayatın içinde yer alması gurur vericidir. Gündüz sahilinde otururken insanlar bakıyorum da Türkiye’nin dört bir yanından başarılara imza atıp gelmiş kadınlarımızı görüyorum. Erkek arkadaşlarından ayırt edilmeden okutulan kız çocukları büyümüşler, başarılı işler yapmışlar ve şimdi Ayvalık’ta yorgunluk atıyorlar. Mutluluğun resmi bu olmalı değil mi Abidin?

Bir Şiir

Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?
İşin kolayına kaçmadan ama
Gül yanaklı bebesini emziren melek yüzlü anneciğin resmini değil
Ne de ak örtüde elmaların
Ne de akvaryumda su kabarcıklarının arasında dolaşan kırmızı balığınkini
Sen mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?
1961 yazı ortalarındaki Küba’nın resmini yapabilir misin?
Çok şükür çok şükür bugünü de gördüm
Ölsem gam yemem gayrının resmini yapabilir misin Üstat?" (N.Hikmet Ran)
İşte böyle demiş Nazım Hikmet Saman Sarısı şiirinde, Abidin Dino’ya
Sonra aşağıdaki tablo çıkmış ortaya...

Bir Adres

Sabahları bazen evde tek başına kahvaltı yapmayı istemezsin de hani gidecek yer ararsınız ya? İşte öyle zamanlarda ben Börekçi Mustafa’ya gidiyorum. Zaten orayı tanıdığım günden beri de şaşkınım. “Bugünkü ürünlerimiz tamamıyla tükenmiştir” yazısını başka bir yerde görmedim. Börekleri de bu övgüyü çok hak ediyor. Her çeşit böreğin sağlık kontrollerinden geçerek hazırlandığını öğrenince daha bir keyifle yiyor insan. Garanti Bankası’nın tam karşısında ki bu Börekçide bir sabah karşılaşmayı dilerim sizlerle. Mutluluğun resmi gibi gülen yüzlerimizle.

Bir Söz

Her çocuk bir kardelendir. Kardelenlerin annesini üzmeyelim. Yoksa düşlerimiz maviden griye döner, yutkunur kalırız. (E.İrfan)

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Mutluluğun resmi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Mutluluğun resmi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Mutluluğun Resmi yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
onurumsun
onurumsun, @onurumsun
18.5.2009 08:40:56
Ben mutluluğun resmini yapabilirim sanırım sevgili dost.

Parlak bir güneş geleceği gösteren. O güneş ışınlarının her damlasını tenine ve bedenine depolayıp gülümseyen insanları, geleceğimizin ışığı dediğimiz çocuklarımızın cinsiyet arımı yapmadan bir çatı altında hep ileri hep ışığa bakan gözleri ve o ışığa yürüyen ayakları, ellerinde altın topları,onlar giderken aydınlık yarınlara arkalarından sevgi ile bakıp el sallayen büyükleri. Var mıdır bu görüntüden başka mutluluk tablosu.

Güzel bir konu ve düşündüren bir yazı. Kutluyorum kaleminizi ve sevgiler yüreğinize
Gurbuz
Gurbuz, @gurbuz
17.5.2009 22:17:11
10 puan verdi
duyarlığınızı yürekten kutlarım. çalışmalarınız devamı dileğiyle..
UÇUK
UÇUK, @ucuk
17.5.2009 16:11:57
çok güzel bir anlatımdı..mutluluk üzerine..
saygılarımla..
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.