HAYIRLI OLSUIN
ÖSS-ÖYS deyip geçmemek lazım toplumun geleceğini şekillendiren önemli bir dönemeçtir. 1974 yılında az bir öğrenci kitlesiyle uygulamaya konan ÖSS öğrenci sayısının artmasıyla iki aşamalı hale getirilmiş ,bir süre sabah ve öğleden sonra şeklinde uygulanmış, daha sonra Nisan Haziran dönemi olmak üzere tam manasıyla seçici ve verimli bir hale getirilmiştir.Ta 1999 yılına kadar. bu süreçte nereden icap ettiyse zamansız ve ani bir kararla neredeyse sınavın içeriği boşaltılmış bir hale getirilmiş ve kat sayı musibetiyle meslek okulları devre dışı bırakılmıştır.
Ayrıca meslek okulu öğrencilerine de sınavsız geçiş hakkı verilmiştir ki okuma yazma bilmeyen üniversite öğrencileri türemiştir belki de dünyanın hiçbir ülkesinde bulunmayan bir öğrenci tipi.Aslına bakarsanız Cumhuriyet tarihinde yapılabilecek en büyük zulümlerden biri bu millete reva görülmüştür.Millet yine bu sıkıntıyı sineye çekmiş sabırlı olmayı tercih etmiş ama bu soruna kulağını tıkayan tüm partileri de meclisten dışarı atmayı bilmiştir.Ben de o dertli vatandaşlardan biriyim işte.
Bir az geç olmasına rağmen sınav sisteminin kayda değer bir tarzda aceleye getirmeden ortak akılla enine boyuna tartışarak değişikliğe uğraması gayet manidardır “Ülkem, özgürlük ve başarı yolunda bir adım daha attı” diye insan sevinçten göz yaşı döküyor.
Yeni sınav sisteminde,İlk sınav YGS Yüksek öğretime geçiş sınavı Mart-Nisan ayları arası bir tarihte yapılacak bu sınavı geçen
a)LGS Lisans geçiş sınavına müracaat edebilecek
b)Yetenek sınavıyla öğrenci alan fakültelere girebilecek
c) Yüksek okullara müracaat edebilecek(Yüksek okulların üç yıla çıktığını da burada hatırlatmakta fayda var)
d) Açık öğretim fakültelerine müracaat edebilecek
Bu sınavı kazanamayan üniversiteye Lisans Giriş Sınavına müracaat edemeyecek.
Lisans Giriş Sınavı da Tek oturumda yapılmayacak ayrı ayrı günlerde uygulanacak beş ayrı testten ibarettir.Sonuç belgesinde 30’a yakın puan türü olacak.
1-Matematik geometri sınavı(120)
2-Fen Bilimleri(Fizik, Kimya, Biyoloji) (120)
3-Türk Dili ve Edebiyatı(120)
4-Sosyal bilgiler(Tarih ,Coğrafya, Felsefe grubu) (120)
5-Yabancı dil(İngilizce-Fransızca-Almanca) (120)
İsteyen bir kimse mezuniyet alanına bakmaksızın istediği test yada testlere girebilir.Halbuki eski sistemde alan dışı tercihte neredeyse tüm soruları cevaplamak bile yetmiyordu.İşte ciddiyet işte muasır medeniyet.7 yıl sonra gör bakayım, bu toplumun canlılığını, zindeliğini,mutluluğunu. Yusuf Ziya ÖZCAN’ı candan tebrik ederim cesaretle doğrunun arkasında duruyor.
e.kaya
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.