AH Bİ OKUSAK...
Yirmi beşli yaşlarda ölüyor, yetmişli yaşlarda gömülüyoruz; çünkü okumayı bırakmak birazcık ölmektir. Yaşıyor musunuz? Diyor yazarımız. Sadece ve sadece okumayarak bu sona mahkum oluyoruz. Ne hazin ki okumaktan, kitaptan en uzak millet biziz. Maraba tele voleye gülen biz gelin kaynana fantezilerini de unutmuyoruz. PC nam-ı diğer bilgisayardan yararlılığının dışından her türlü yararsızlığından yararlanıyoruz. Zaten o önünde cam olan kare kutu yok mu bizi izlemeye mahkum etti zihinlerimize prangalar vurdu. O ne derse he… Tamam gibi ibarelerle tasdik, ettik ediyoruz da.
Kalkınmak ileri medeniyet seviyesine ulaşmak ne ile olur soruyorum size ne ile olur? Maç sonraları saatler süren kritiklerle mi? Yoksa kim kimle flört ediyormuş, şu ünlü ne giyinmiş gibi gereksizinde ötesinde işlerle uğraşarak mı? Merak etmemek elde zihinde değil hangi evlerde televizyon kapatılıp bu akşam da kitap okuyalım deniyor. Eminim ki çok az.
Oysa bizim bize örnek ne güzel bir ecdadımız var, bir yavuz sultan selim sefere giderken bile katır yükü kitap götürüyor ve bu insan sabahlara kadar kitap okumaktan gözleri kan çanağına dönüyor. Bir diğeri Fatih sulatan Mehmet, İstanbul’u fethetmeden önce kitapları fethetmiş bir zattır. Sırf kendi kitaplığından muhtelif kütüphanelere 2000-3000 kitap bağışlamıştır. Her türlü çevre tarafından bas bas bağırılan tek ortak gerçek okumaktır. İlahi emirde demiyor mu ‘oku’ insanın zihnine nakşedilen bu ilk söz okumanın ne derece önem arz ettiğini ortaya koymuyor mu?
İstatistiklerin dili de okumaya karşı ne kadar duyarsız olduğumuzu gösteriyor. Bir yılda okunan kitap sayısında da dünya ortalamasının oldukça altındayız. Bir Japon ortalama 25 kitap bir İsviçreli 10 bir Fransız 7 kitap okuyor. Türkiye de ise 6 Türk’e yılda bir kitap düşüyor. Ayrıca Türkiye de kitap’ a harcanan para da diğer ülkelerin altındadır. Sigaraya daha bir amiyane tabiriyle cigaraya harcadığımız parayı milyonlarla ifade ederken kitap’ a harcadığımız parayı 0.45 dolarla ifade ediyoruz. Bir dolar bile değil hiç değilse adam el kitabı aldı deriz. Niye bir Norveçli kitaba 130 dolar harcıyor derdi ne?
‘’ Kafasını iki elinin arasına almayan milletler iki yakasını bir araya getiremezler.’’ Sözü bu noktada işin önemini özetliyor. Gelişmek , zenginleşmek hanlarla hamamlarla olmaz. Okumakla, eğitimle olur. Eğitimsiz zenginlik köleliktir bir profesör ‘’iki üç yıl okumayı bıraksam bir ilk okul çoçuğunun seviyesine inerim.’’ Diyor. Okumak süreklilik ister çekirdek yer gibi okumaktan zevk alınmazsa iki adım öteye gidilmez. Bırakın sürekliliği iki kitap okusak kendimizi allame_i cihan zannediyoruz . Okumaktan gözleri kör olan kör olduktan sonra iki katı daha fazla kitap okuyan cemil Meriç’e nasıl bir isim koymalıyız varın siz koyun.
İşte zayıf yanımız okumamak gelin bu akşam yada günün herhangi diliminde televizyon’u kapatalım veya gereksiz kritikleri yapmayalım. Başlamak işin yarısıdır.
‘’Unutmayın ki önce insanlar bir yerlere giderler sonra insanlığı bir yerlere götürürler.’’
Okumak dileğiyle…
Sezgin tozlu
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.