Mütavazi olmalıyız. çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- carnegie
Afet İnce Kırat
Afet İnce Kırat
@afet-ince-kirat

ŞİİRDE AHENK

23 Mart 2009 Pazartesi
Yorum

ŞİİRDE AHENK

15

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

3946

Okunma

ŞİİRDE AHENK



ŞİİRDE AHENK




Şiir kelimelerle güzel biçimler kurmak sanatıdır. Bunun için kelimeleri tanımak, sevmek, okşamasını

bilmek gerekir. Hangi kelime, hangi kelime ile yan yana geldiğinde nasıl bir anlam, ışık doğar bunu bilmek gerekir.


Şiirin şiir olabilmesi için, şairin duygusu, hayali, dil biçimine girmelidir. İlk bakışta şiirde üç öğe görülür: Madde, biçim, konu.




Şirin maddesi anlamlı ve ahenkli sesler olan kelimelerdir. Şair; kelimelerin nabzını dinlemesini, bir kelime için kelimeler feda etmesini bilmelidir. Hangi sesin hangi sese yakıştığını fark etmesi gerekmektedir. Şair kelimeleri seçiş süzgecinden geçirdikten sonra mısraa yerleştirmelidir. Hece vezni şiirin en büyük sıkıntısı yeterli kelime sayısına ulaşamamaktır. Zaten sınırlar içine sığdırmak zorundayken düşünceleri, duyguları, yoksul kalan kelime havuzundan fışkırmaya çalışan sular yazılanı şiir yapmaya yetmez. İlk şart kelimelerin zenginliğidir. Her bir kelimenin yerine geçebilecek birçok seçenek vardır, bilinmesi gerekiyor.



Bunun için de çok okumak, değişik konular üzerinde çalışmak gerekir. Televizyon izlerken, radyo dinlerken kelimelere odaklanmak gerekiyor dili güçlendirmek için.




Amacımız "dar sınırlar içinde sınırsız yaşamanın hazzıyla yazıyorum" olmalıdır. Şairlerin serbest şiire yönelmelerinin tek sebebi yeterli kelimeye ulaşamamalarıdır. Kısıtlı sayıdaki kelimeler duygularını düşüncelerini tam olarak yansıtmasını engelliyor. Şiirin üç öğesinden bahsettik. İlki madde idi. Onun için bu gün sadece şiirin maddesi üzerinde duracağım. Maddesi, yani şiiri şiir yapan ilk şartlardan birisi olan ahengini sağlamak için edebi söz sanatlarından haberdar olmak gerekir. Bildiğim kadarıyla 30 kadar edebi söz sanatı var, en azından sık kullanılan. Anlatmak istediklerimden ilki, belki de en önemlisi asonans ve aliterasyondur.

Düzyazıda, şiirde ahenk oluşturmak maksadıyla aynı hecenin veya ünsüz sesin tekrarlanmasına aliterasyon denir.

Örnek vermek gerekirse; "son kalan ladesimden sildim seni bilesin" dikkati çekecek kadar "s" harfi var. " gün kara, gece kara, dertleri sara sara" bu örnekte de "r" ve "k" harfleri yoğun olarak kullanılmıştır. Ayrıca hece ve kelime olarak da benzeşmeler dikkati çekiyor.

Asonans ise aliterasyonun tersine ünlü seslerin yoğunluk kazanmasıdır. "Salkım salkım tan yelleri estiğinde Sakallı bozaç turgay sayradıkta" (dede korkut) 9 sözcükte 10 tane "A" harfi var. Yani "a" harfiyle asonans sağlanmış.

Şiir sürekli, uyanık bir çalışmanın sonucudur. Hiç bir yetenek, emeksiz, disiplinsiz meyvesini veremeyeceği için, şiir yazma devamlı bir çalışma ister. Düşüncelere, duygulara en uygun düşen biçimler bulmak, şairin asıl ereği olmalıdır.


Şiir var, yalnız söz sanatıdır; şiir var, duyguları, düşünceleri söyler; şiir var, ses oyunları ile bir musiki olmak ister; şiir var, ders vermeye çalışır. Normali ve güzeli aynı oranda karıştırabilmektir.

Nice şiir dolu günlere, emek ve uğraş isteyen bu yolda başarılar dilerim.



Afet Kırat

Sorularınız için:

E-Posta: ucuncu-yeni-siiri@googlegroups.com



Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Şiirde ahenk Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Şiirde ahenk yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ŞİİRDE AHENK yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
abdülkadir  Güler
abdülkadir Güler, @abdulkadirguler
17.10.2010 20:49:17
Merhaba Afet Hanım, şiirle ilgili düşüncelerinize aynen katılıyorum. Şiir kelimelerden ( sözcüklerden) ibarettir. "İşte yazdım şiir burada bittiyle olmuyşor. Şiirde konu,ahenk,duygu ve düşünceler gelir. Şiir biraz insanı düşündürmelidir.Şiir toplum içinde olsa şiirde ince bir sanat olgusunu yaşatmak gerekir. Bir kadının ince oya işler gibi şiir üzerinede de insan ter dökmelidir. Kolay şiir yazılmıyor. Şiir yazmaktan öte çok çok okumak gerekir.Hemşerim Cahit Sıtkı TARANCI Şöylediyor: "Şiir, kelimeler ile güzel şekiller kurma sanatıdır.Ünlü Fransızşairi Malerme'de aynen bu duygulara katılıyor. Selam ve saygılarımla Afet hanım...
ummueytem
ummueytem, @ummueytem
23.8.2010 00:37:39
bilginizi paylaştığınız için ALLAH razı olsun....bunları anlayabiliyorum ama isimlendiremiyordum ...şiir duyguların ahengi, kelimelerin bestesi..yüreğimizin sesidir..sevgiyle şiirle kal..
Alem-i Sır
Alem-i Sır, @alem-isir
8.6.2010 22:07:39
Bir şeyler anlamak isteyenlere, anlatabilinen bir yazı ve açıklama olmuş, teşekkürler. Okumak, dinlemek yani okurken sadece ne anlatıyordan ötede nerede ve nasıl kelimeler var, diyerek dikkat eylemek ve dinlerkende hangi kelimeler ile neler anlatılıyor. Bunlarada, dikkat eylemek ve önem vermek gerekir. Çok sağolasın, açıklamalarından dolayı tebrikler ve saygılarımla, selamlar!
Günay ÖZDEMİR
Günay ÖZDEMİR, @gunayozdemir
5.8.2009 00:11:48
Merhaba Afet Hanım.
Şiirle ilgili çalışmalarınız da şiirleriniz gibi takdire şayan. Yeni üye olduğum Edebiyat Defterin'de yazılarınızı büyük bir heves ve dikkatle okumaya başladım. Sanıyorum çok faydalanacağım. Yeni yazılarınızı merakla bekleyeceğim. İyi ki varsınız. Saygıyla selamlar.
durak yiğit
durak yiğit, @durakyigit
15.6.2009 16:39:18
bu önerilerinizi dikkate alacağım,ama sizi zaman zaman rahatsız edeceğim bilginiz olsun sevgilerimle hoşça kalın
HakanKurtaran
HakanKurtaran, @hakankurtaran
29.4.2009 06:48:47
Şiir var, yalnız söz sanatıdır; şiir var, duyguları, düşünceleri söyler; şiir var, ses oyunları ile bir musiki olmak ister; şiir var, ders vermeye çalışır. Normali ve güzeli aynı oranda karıştırabilmektir.
=========================
Değerli Üstadem,
Güzel yazınızla bilgilerimiz tazelendi.Yürekten Tebrikler..
Saygılarımla...
Onur BİLGE
Onur BİLGE, @onurbilge
29.4.2009 05:40:20
Bu tür yazılarınızın devamını beklemekteyim.

Kutluyorum.
ferhan
ferhan, @ferhan
13.4.2009 11:15:41
Yüreğinize sağlık Üstadım,bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim,ALLAH razı olsun,güzele ulaşıması dileğimle.saygılarımla..
Afet İnce Kırat
Afet İnce Kırat, @afet-ince-kirat
23.3.2009 22:55:28
sayın turandas:

http://www.siirakademisi.com/index.php?/site/icerik_goster/113

edebi sanatlara dahil olduğunu biliyorum. bütün bu konuda yazılmış kitap varsa söz sanatları içinde yer alır. yukarıdaki link de bir sitede konu hakkında bilgi var.
turandas
turandas, @turandas
23.3.2009 22:38:39
Yukarıda belirttiğiniz hususlara aynen katılıyorum. Sadece aliterasyon ve asonans için bir edebî söz sanatı demek ne denli doğru olur bundan emin değilim.
Güzel yazınız için sizi kutlarım.
işteöylebirşey
işteöylebirşey, @isteoylebirsey
23.3.2009 21:51:30
bu güzel tavsiye yazısı için teşekkürler...ve de tebrikler...
Mehtap ALTAN
Mehtap ALTAN, @mehtapaltan
23.3.2009 21:12:39
Şiir kelimelerle güzel biçimler kurmak sanatıdır. Bunun için kelimeleri tanımak, sevmek, okşamasını

bilmek gerekir. Hangi kelime, hangi kelime ile yan yana geldiğinde nasıl bir anlam, ışık doğar bunu bilmek gerekir.


ŞİİR DUYGUNUN DÜŞÜNCEYLE DANSINDA KALEMLE BULŞUŞMASIDIR...

ŞİİR UMUTTUR...

ŞİİR İÇİMİZDEKİ SESİN SAHİBİDİR..

TEBİRKLER...
nerimanK
nerimanK, @nerimank
23.3.2009 21:11:16
10 puan verdi
ben ve benim gibi yeni emeklemeye başlayanlar için aydınlatıcı bilgilerinizden dolayı teşekkürler.emeğinizi teşekkürlerim ve tam puanımla kutladım.yarın da kurdelalı halini okumak isterim.

saygılar
Hilmi YAZGI
Hilmi YAZGI, @hilmiyazgi
23.3.2009 19:36:03
ahenk olmayan,
duygu olmayan
şiirler zaten sıkıyor beni

güzel bir bilgilendirme çalışması Afet hanım

saygılarımla...
yudumyunus
yudumyunus, @yudumyunus
23.3.2009 19:07:41
10 puan verdi
Üstadem..

O kadar öğrenilecek gereksinimlerimiz varki edebiyat vede şiir adına , çok okumakla ilgili düşüncenize katılmamak mümkün
değil..

Defalarca okunup ders çıkarılmalı bu nadide eserden bilgilerinizi paylaştığınız için ben kendi adıma teşekkür ederim..

Selam ve muhabbetlerimle birlikte tam puanımıda bırakıyorum sayfanıza, inşallah yarın kutlamak için
gelirim sayfanıza..Allaha emanet olun...yudumyunus
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.