YABANCI MÜZİK TUTKUSU
Dünya genelinde ikincil dil olarak ingilizceyi seçmiş olmanın etkisi ve çocuklarımıza genelde yabancı kaynaklı dizi,film v.s gibi görsel konuların izletilmesinden doğacak ki yeni nesil kendisini bir yabancı tutkusunun içerisinde bulmaktadır. bu durum aslında yadırganacak bir durum olmamasına rağmen sonunun nereye varacağını üzülerek merak ediyorum
Sebebi ne olursa olsun ve hangi dilden olursa olsun anlamını bilmediğimiz hareketli müzikleri dinlemek,söylemek bana çok anlamsız bir olay gibi gelmektedir.
Biz Türk milleti olarak tarihimizle övünürken ,Gurur duyarken yeni neslimizin bir yabancı tutkusu içine itilmiş olması küçümsenecek bir olay olmaması gerekir.
Neden biz biz olmaktan korkup geleneği göreneği bize benzemeyen toplumları kendimize örnek alıyoruz,onların müziklerini dinleyip onların film lerine özen duyup,onların yemeklerine ağzımızın suyunu akıtıyoruz. Oysa bizim her şeyimiz onların kinden kat kat daha üstün olduğu gerçeğini çocuklarımızdan saklıyoruz.
Benim gibi düşünen pek fazla kişinin olduğunu sanmıyorum .Ama yinede hatırlatmakta fayda olduğunu hissediyorum
Kurtuluş savaşını ve dünya savaşlarını hatırlayalım.O müziklerini severek dinlediğimiz, film leri için kuyruklara girdiğimiz,pembe dizileri için işimize ara verdiğimiz insanlar bizi tarihe gömmeye çalışan insanlardı vatanımızda toprağımızda namusumuzda gözleri olan kişilerin bu derece değerli gösterilmesi beni tedirgin ediyor.Neden diye düşünüyorum .Biz o kadar acizmiyiz,bizim müziklerimiz film lerimiz dizilerimiz yok mu yada bizim geleneğimize uymuyor mu .Neden Amerika’yı almanya’yı ingiltere’yi fransa’yı v.s ülkeleri bu kadar çok seviyoruz anlamıyorum .
Batı özlemi biter mi?Dünyanın yuvarlak olduğunu bile bile bu batı tutkusu niye? Çanakkale’de , Antep’te ,Maraş’ta,Türkiyenin her yerinde Türk milletini yok etmeye çalışanlar dedelerimizin canına kastedenler beşikteki bebeleri bile acımadan öldürenler daha anlatmaya dilimin varmadığı çirkinlikleri yapanlar, Bizim için Neden bu kadar değerli oluyor.
Bizi cephelerde altedemeyeceklerini anlayanlar.Şimdi çocuklarımızın ,gençlerimizin beynine oturum yapmış, gelecek dönemlere yatırım yatırım yapmaya devam etmekteler.biz de bu gelişmeyi gözü kapalı bir şekilde seyretmekteyiz.
Biz onlar için bu derece değerli miyiz?
Bu yazıyı okuyan sevgili okurlarımız ,yazdıklarımı birkez olsun düşünün muhasebesini yapınız.
Üzeyir BAŞAR
YORUMLAR
FİKRİMCE ÇOK YANILIYORSUNUZ KEŞKE DÜNYADA SINIR DİYE BİR ŞEY OLMASAYDI KEŞKE HER GÜN BİR DİLİ KONUŞA BİLSEYDİK ÇÖNKÜ ÇOK İNSAN OLACAKTIK ÇOK İNSAN BİZ OLACAKTI OYSA KAPLUMBAĞA OLMAMIN BİR ALEMİ YOK
SAYGIMLA....
emayfi
Bu güzel ve dikkat çekici yazınızı paylaştığınız için teşekkürler.Sizin gibi düşünen insanların tahmininizden daha fazla olduğunu temenni ederek devam etmek istiyorum.Biz kabul etmesekte diğerleri bizden daha önde ve hızlı hareket ediyor.Yapmak istediklerini ayrıntılara gizleyerek hedeflerine daha çabuk ulaşıyorlar.Önce planlı olarak bizleri alçaltıp (ki çoğu zaman pek çok insan farkında olmuyor)önce sindiriyorlar sonra kendi sahte mükemmelliklerini öne sürüyorlar.Şunu sormak istiyorum size ve yazınıza yorumla katılacak olanlara .Dikkat edin bakalım çevrenizde kaç insan her zaman evde ayakkabıları ile dolaşıyor ve her özel gününü alkolle kutluyor.?ve çocuk dizileri sihirler ve sahte hayaller üzerine kurulu.Hangi anne bunları izletmemek için çaba sarfediyor.Uyanmalıyız artık.Geç kalmış olacağız yoksa .Saygılarmla.
yazınızda haklı olduğunuz kısımlar var ancak müzik gibi kültürel varlıkların dilinin evrensel olduğunu düşünüyorum. Bu tarz müzikler dinlemek tamamen ezgiye, kulaga gelen ritme bağlı oluyor genelde. Durum böyle olunca da dil ile birlikte başka pek çok olay devreye giriyor yani.
ancak dediğiniz gibi kendi kültürel varlıklarımız sahiplenmeme, deyince buna karşı olmak gerekir elbette. sevdiğim başka bir dildeki şarkıyı dinlemem, filmi seyretmem kendi kültürümü korumayacağım anlamına da gelmez..
..
bu arada rumuzunuz ile yazınızın çelişik olduğunu düşünüyorum..
..
saygılarımla..