- 1166 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Çanakkaleyi anlamak
Çanakkale’yi Anlamak
Bu gün Çanakkale milletimiz için ne mana ifade ediyor? Çanakkale’yi iyi anlamak ne demek? Vatan, bayrak sevgisinin, din, devlet sevgisinin ve bağımsızlığın ne demek olduğu yeni nesillere iyi anlatılmalıdır
18 Mart Çanakkale zaferi; çelikleşmiş millet iradesinin, vatan, millet, bayrak aşkının, geleceğe olan güvenin, hürriyet sevdasının, eriyle komutanıyla, genciyle ihtiyarıyla, kadını kızıyla birlikte yazdığı şanlı bir destandır. Türk milletinin bir diriliş mücadelesidir!
Çanakkale birçok enteresan olayların, mucizelerin gerçekleştiği bir ilahi lütuftur. Çanakkale zaferi; düveli muazzama ya karşı kahraman Türk milletinin ve askerinin yazdığı bir destandır. Çanakkale bütün Türk milletinin nabzının hep birlikte attığı, binlerce şehidin kefensiz yattığı yerdir. Çanakkale bu milletin, bu devletin bağımsızlığının, egemenliğinin, hürriyetinin ve imanının bir ifadesi bir sembolüdür.
Cihan harbinde yüz binlerce şehit verdik. Yüz binlerce baba, ana evlatsız, yüz binlerce kadın kocasız, yüz binlerce çocuk babasız kaldı. Ülkemiz büyük acılar, ıstıraplar yaşadı. Artık biz bunları hatırlayarak, tarihten dersler çıkararak, Çanakkale ruhunu yaşatarak geleceğe yön vermeli, devlet misyonumuzla çağa damga vurmalıyız.
Dün milli mücadeleyi kazanan, cumhuriyeti kuran düşünce ve insanlarla şimdikiler arasında farklılıklar var. Ogün manda ve himaye kabul edilmemiştir. Siyasal ekonomik ve kültürel olarak batının veraseti altına girilmemiştir. Yüce milletimizin şahsiyeti, kimliği çok iyi korunmuş ve temsil edilmiştir. Bu gün kendimizi; Müslüman Türk milleti olduğumuzu ve aslımızı unutmadan, geleceğize yön vererek büyük işlere imza atmalıyız.
Bu gün tarihi yâd ederek değerlerimizi yaşatmalı geleceğe umutla bakmalıyız. Dün Çanakkale’de;
“Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda,
Gördüğün bu tümsek, Anadolu’nda,
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmet’in yattığı yerdir.
Ne diyordu bir avuç Anadolu insanı Amasya’da;“Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.”
Erzurum’da ise; “Vatan bir bütündür, parçalanamaz” Türk halkı, bu vatana göz dikip parçalamaya çalışanlara karşı bir darbe indiriyordu. İşte bunun için, Çanakkale geçilmez, şehitler ölmez, vatan bölünmez. Bu gün de bu değer ve emanetler korunacaktır.
İnsanlarımız birbirine, inancına ve değerlerine bağlı kalarak, sahip çıkarak Türkiye gelişecek, güçlenecek, büyüyecek, Çanakkale ruhu, şehitlerinin emaneti korunacaktır.
Bu gün, vatan-millet düşmanları öç alma duygusuyla yanıp tutuşurken, bizi bize düşürmeye, bizi değerlerimizden uzaklaştırmaya çalışırken, biz uykudan uyanmalıyız. Türk insanı artık yabancı aklı ve sözüne göre değil kendi değerlerine, zekâsına ve insanına güvenerek ülkesine sahip çıkmalıdır. Bizi biz yapan; Din-devlet, vatan millet ve hürriyet düşünceleri ve sevgisi her an yaşanmalı, yaşatılmalı, milli ruh nesilden nesile aktarılmalıdır.
Dün Çanakkale geçilmediği gibi bu gün de aynı ruh ve anlayışla Çanakkale geçilmeyecek, hürriyet meşalesi her gün yanmaya devam edecektir. Türkiye büyüyecek, güçlenecek, bölgesinde ve dünyada kendinden beklenen, sorumluluklarını, görevlerini, liderliğini yerine getirecektir! Yeter ki Çanakkale ruhuna sahip çıkalım…
Bu duygu ve düşüncelerle bize bu vatanı ve değerleri emanet bırakan aziz şehitlerimizi ve kahramanlarımızı rahmetle minnetle anıyoruz…
YORUMLAR
Yazınızı baştan sona kadar okudum...
Hak verdiğim bölüm çok oldu ama, sona gelince takıldım...
Sizce hakikaten Çanakkale geçilmez mi ?
Bu sorunun cevabını o tarihte dedelerimiz, ninelerimiz canıyla verdi ve dedi ki; GEÇİLMEZ...
Peki... şu an ?
Sizce Çanakkale geçilmedi mi ?
Kastettiğim boğazdan cephanesi ya da askeri ile doldurulmuş gemiler değil... Gemisiz, askersiz ama yüzyılın en geçerli silahıyla ( para ile ) geçilmedi mi ?
Cevabınıza göre yine görüşürüz sanırım
Saygıyla