- 5589 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Oto lastik üzeri yazılar
Bir lastikteki son kullanma tarihini bulmak çok kolay, eğer lastiğin yanağını kontrol ederseniz, üzerine damgalanmış 4 haneli bir sayı görürüsünüz, bu sayı üretildiği hafta ve yıla denk gelir, son kullanma tarihi bu tarihten sonra 5 yıldır. (5 yıl en son-sağlıklısı 4 yıldır)
0309 dikdörtgen içindeki rakamlar;
bu lastiğin 2009 yılının 3. haftası üretildiğini gösteriyor, ocak 2009 denebilir, son kullanma tarihide dolayısıyla ocak 2014 olacaktır.
Kaplama ve Son kullanma tarihi geçmiş lastikleri kesinlikle kullanmayın daha fazla patlama riski taşır, trafikkazalarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden kullandığımız lastiklerin üretim ve son kullanım tarihlerini kontrol edin.
Benzin istasyonlarında lastik havalarını ayarlarken, cetvele bakıp, 32 psi olması gereken basıncı 24-26 ya kadar düşürüp “uzun yolda sürtünmeden dolayı ısınırlar ve tekrar aynı değere ulaşırlar” düşüncesi sadece kendinizi aldatmış olursunuz.
Lastiğin yanaklarında; o lastik için izin verilen azami basınç değerleri de yazılıdır, bazı lastiklerin azami basıncı 32 PSI iken bazılarının ki 44 PSI olarak ve bazen de 50 PSI olarak belirlenmiştir. Benzin istasoyunundaki cetvelden, lastiğinizin izin verilen azami basınç değerini kontrol edin, lastiklerinizi izin verilen azami değerin birkaç pound altına kadar şişirebilirsiniz ama çok fazla da azami değere yakın olmamalıdır..
Her lastik farklı hava basınçları için tasarlanmışlardır. Lastiğinize ait azami basınç değerini lastiğin yanağındaki janta yakın küçük sayıda görebilirsiniz. mutlaka bu basınç değerlerine uyun.
MAX PRESS ACCEPTABLE
32 PSI 28 PSI
44 PSI 35 PSI
50 PSI 44 PSI
Lastiklerinize yükün miktarına göre hava basıncını ayarlayın, istihap haddinden fazla yük trafik kazalarına sebep olabilir.
Her lastiğin tasarlandığı hız değeri de bir harf ile yük endeksinin yanında belirtilir.
Kimi amatörce, kimi profosyonelce lastik satın alıyor. Bize ölçüleri sorduklarında eski kullandığımız lastiklerin üzerindekileri (ör:195/65/95T gibi) okuyup söyledik, peki ama ne anlama geliyor çoğumuz bilmiyoruz bu sayıların anlamlarını...
“Temperature” yazısından sonraki harfler lastiğinin ısıya dayanıklılığını gösterir. En yüksek ısı dayanıklılığı için A dan başlayarak düşüğe doğru A, B, C diye sıralanırlar.
Lastiğin Çekiş gücü ıslak bir zeminde durabilme yeteneğidir. “Traction A” lastik, ıslak bir yolda sizi diğer diger B ve C ye göre daha iyi durdurur. . Çekiş değeri “AA”, “A”, “B” ve C olarak sıralanır.
Diş değeri 400 sahip bir lastik 200 değerine sahip bir lastikten iki kat uzun ömürlü demektir.
• Üretim tarihi
• Azami hava basıncı değeri
• Çekiş gücü
• Diş derinliği
• Her bir lastik için yük taşıma değeri
• Hız derecelendirmesi
• Isı mukavemeti
• Lastik ölçüleri
Daha ayrıntılı bilgi için ilgili web sitelerine bakabilirsiniz...
Kazasız günler dilerim
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.