Senden nefret edenleri sev; iyilikten başka üstünlük alameti tanımıyorum. -- ludwig van beethoven
oz
ozgunkaplama
@ozgunkaplama

Gizli kimlikle aşk..

1 Şubat 2009 Pazar
Yorum

Gizli kimlikle aşk..

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

865

Okunma

Gizli kimlikle aşk..

Şu anda internetin dört bir yanını saran ve ’Arkadaş bulun’, ’Aşkı yakalayın’, ’Mutluluk burada’ mottolarıyla ilerleyen kısaca ’Arkadaşlık sitesi’ dediğimiz sitelerin ilk hallerini hayal meyal hatırlarım.

Sade bir içerik, yoğun yazılarla birlikte kafası karışık insanlarla dolu sitelerdi. ’Klavyeden sonsuzluğa’ gibi sloganları vardı. Resim ve kamera teknolojisi o kadar ilerlemediği için herkes birbirini yazışarak tanıyordu. Artık kim, kendini nasıl tanıtırsa..

O dönemde, kötü insan diye bir şey görülmezdi. Herkes zengin, herkes doktor, mühendisti. Birisi holding sahibi olurdu, ötekinin han, haman sahibi. Sonuçta yazışarak birbirlerini tanıyanların yaşadığı hayal kırıklıkları, bu sözde aşklara da tuz biber ekerdi.

Bir diğer özellik de o zamanlar sitelerde herşey bedavaydı. Mesaj at, konuş tek kuruş ödemezdiniz. Şimdi, neredeyse tıklama başına para alacaklar.

Demek ki teknoloji geliştikçe olan milletin cebine oluyor.



Aradan geçen zamana rağmen bu tip siteler popülerliğini sürdürüyor. Üstelik yüksek üyelik ücretleri de insanları yıldırmıyor. ’Bir bakıp, çıkacağım’ düşüncesiyle girenler, kendini 6 aylık üyelik ücretini kartından çektirirken yakalıyor. Oturduğun yerden temiz iş.

Eskiden tüm siteler karışıkken artık eleminasyon sistemleri devrede. Herkes keyfine göre arıyor. Evlenmek isteyenler başka yere, dindar eş arayanlar başka sitelere giriyor. ’Ben tek gecelik ilişkilerin adamıyım’ diyenlere özel siteler de var, ’Evliyim, eşimi değiştiririm’ diyenlere özel siteler de. ’Maksat cinsel hayatım renklensin’ diyenler de unutulmamış, ’Ben kendi cinsimden hoşlanırım’ diyenler de.. Anlayacağınız, her zevke, her isteğe uygun bir site var artık.

Peki neden bu siteler, yüksek paralara, yaşanan sorunlara rağmen git gide ilgi çekiyor?

Aklıma gelen ilk fikir, anonimizasyon.

Biliyoruz ki bugün benliğinden kaçan, başka birisi olmak isteyen yüzbinlerce insan var.

Bu siteler de size kimliğinizi gizleme şansı veriyor. Bambaşka bir insan oluyorsunuz.

Kimlik gizlendiğinde, kişinin bütün benliğinin sorumluluğu kalkıyor. Geçmişi, sorumlulukları, yaşamı bir anda siliniyor. Nasıl bir insan olmak istiyorsa öyle lanse ediyor kendini.

Hal böyle olunca insan sitenin bağımlısı oluveriyor. Normal hayatında tadamadığı bir takım duyguları ekran, klavye ve fan sesleri eşliğinde aramak istiyor.

Bu yoğun bir psikolojik süreç. Bu süreci çok iyi bilen site yöneticileri de insanların birbirlerine daha da yakınlaşmalarını sağlamak adına, daha fazla özellik koymaya, işi reel hayata taşımaya başlıyor.

Geçen sene bir sitenin düzenlediği yaz kampı buna güzel bir örnek. Özel seçilen 16 kişi, Kemer’de güzel bir tatil yaptılar. Bu da teknolojinin reele yansıması oluyor bir anlamda.



Gelelim güvenliğe;

Sözleşmelere baktığımızda bilgilerin 3. kişilerle paylaşılması yasak fakat aynı siteler olası bir saldırıda ele geçirilecek bilgilerin istek dışı kullanımı konusunda garanti vermiyor. Yani site bir saldırıya uğradığında bilgileriniz yetkisiz ellere geçerse vay halinize. ’Evliyim ama uygunum’ ismiyle epey dikkat çeken site hacklendiğinde bazı ünlülerin nasıl endişelendiğini hepimiz gördük.

Bir diğer nokta da kişisel güven. Bu siteler aracılığıya tanıştığınız birisi yine o siteden başka birisiyle de birlikte olabilir. Bunu anlamak ve bilmek uzun zaman alacaktır.

Adam/kadın: ’Artık aradığımı buldum, bir daha girmem’ demeyecektir. Ne demiştik, alışkanlık. İçki gibi, sigara gibi, kumar gibi. İnternet ve bilgisayar da öyle değil midir?

Kocasını ya da sevgilisini buralarda yakalayıp, kavga çıkaran çok kadın var. Hatta artık kanunda yapılan değişikliklerle boşanma sebepleri arasına girdi.

Erkeklerin bahane de hazır. ’Arkadaşım girmiş’ ya da ’Öylesine baktım’

Adamımız gerçekten öylesine bakmış olabilir ama sonunda kısa sürede çıkmayacağına eminim. Alışkanlık işte..

Teknolojinin böylesine imkanını sadece uçkur için kullanan az milletten birisiyiz işte. Avrupa’lı da, Amerika’lı da aynı işi yapıyor ama aynı zamanda bilgi de alıyor. Wikipedia gibi siteleri de kuruyor.

İnternet her konuda bize yardım etmiyor mu?

İşte yardım.

*

Görülen o ki; yaşam, insanları çökerttikçe, ruhlarını allak bullak ettikçe, kimlik gizlemeye daha çok ihtiyaç duyulacak. Başka bir insan olma isteği, yeni bir yaşama olan dayanılmaz haz daha da artacak.

İnternet ilerledikçe, insanlar kendini saklayacak. Bilginin dolaşımı serbestleştikçe, sahte isimler de serbest olacak. Git gide esas isimleri unutulacak. Arkasına sığınılan sahte isimler ön planda olacak.

Normal yaşam bayağı hale gelecek. Herşey bu sanal ağlar üzerinden yapılmak istenecek. Genç sevgililer bir pastahanede buluşmanın heyecanını yaşamak yerine, bir koltukta pinekleyip, yazışmayı seçecek.

Partnerinin tenini hissetmenin keyfi yerini sanal ilişkilere bırakacak. Gerçek, hayal dünyasına yenilecek.

Ve daha nice insan aradıkları aşkı bulmak umuduyla dolandırılıp, hayal kırıklığına uğrayacak...

Özgün Kaplama

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Gizli kimlikle aşk.. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Gizli kimlikle aşk.. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Gizli kimlikle aşk.. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
meselci 3
meselci 3, @meselci3
1.2.2009 11:39:28
Biliyoruz ki bugün benliğinden kaçan, başka birisi olmak isteyen yüzbinlerce insan var.

Bu siteler de size kimliğinizi gizleme şansı veriyor. Bambaşka bir insan oluyorsunuz.

baştan sona
sondan başa
haklılık payı
çok
bit yazının okumanın keyfine
vardım
diyebilirim
...
MÜŞTEŞAR
MÜŞTEŞAR, @mustesar
1.2.2009 08:25:15
İsminin yanına benim adımıda koyabilir.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.