Hakiki sevgi, herkesin bahsettiği, fakat pek az kimsenin gördüğü hayaletlere benzer. -- anatole franse
Aybars KARLIDAĞ
Aybars KARLIDAĞ

ÇAĞDAŞLAŞMA MI YOKSA MODERNLEŞME Mİ ?

Yorum

ÇAĞDAŞLAŞMA MI YOKSA MODERNLEŞME Mİ ?

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1980

Okunma

ÇAĞDAŞLAŞMA MI YOKSA MODERNLEŞME Mİ ?

Bu çağdaşlaşma anlam itibariyle bize ne anlatmak istemektedir?Çağdaşlaşma deyince aklımıza modernleşme mi gelmektedir? Bu çağ sadece Avrupalıların değil,dünya üzerinde yaşayan bütün milletlerin çağıdır. Mesela 2008 yılının bu son günleri Arapların,Kenyalıların,Hintlilerin,Kamboçyalıların,
Türklerin,Rusların,Yunanlıların ve Amerikalıların birlikte yaşadıkları zaman dilimidir.Bu tarihte çağ içi ve çağ dışı nasıl olabilir? Yani çağ bir çizgi midir ki, bir kısım insanlar çizginin içinde,bir kısmı da dışında kalsın? Bu korkunç bir tezahürdür.Biz çağdaşlaşmayı kabul ettiğimiz andan itibaren çaresizliğimizi,bize bir şeyleri dışarıdan dikte eden,emrivaki ile herşeyi yapan,kurulmuş bir robot olduğumuzu;robotun kumandasınında Avrupa olduğunu kabul etmiş oluyoruz.

Çağdaşlaşma uydurma bir terim,böyle bir şey yok.Herkes çağdaştır.Kendi çağında yaşayan herkes, kendi çağına göre beraber yaşadığı insanlarla birlikte, aynı çağı yaşadığından dolayı çağdaştır.Yalnız bu çağda sanayileşmiş ülkeler var,endüstrisi gelişmemiş ülkeler var.Zengin ülkeler var ,fakir ülkeler var.Bunun çağla alakası yok.

Çağdaşlık nedir? Hiroşima’ya atom bombası atmak mı,fuhuş mu,Irak’ı işgal etmek mi, Filistin’de insanları öldürmek mi, insanları alıp satmak mı,bir meta olarak kullanmak mı ? Hiç birisi değil tabii ki.Çağın imtiyazı olan ve vasfını teşkil eden ne var? Sadece sanayileşmek mi ?Bazıları sanayileşmiş bazıları geride kalmıştır,hepsi o kadar.Bununla birlikte çağdaşlaşma tabiri sefil,zavallı ve adi bir tabirdir
ki,bizim zengin burjuvazi ve gecekondu aydınları tarafından bir afyon gibi damarımıza enjekte edilmiştir.

Ne korkunç bir iftira bu.Bütün insanlar istesede istemesede çağdaşdır.Aynı çağda yaşayan bu insanlar arasında, bir kısım gelişmelerini halletmiş ülkeler değildir.Yani bir insanın fakir olması,değersiz olduğunu nasıl ifade etmezse,bir milletinde fakir kalması,değersiz olduğunu ifade etmez.Hele çağın dışına asla çıkarmaz.Sanki bu çağda yapılan her işte batılıların emeği var.Bütün buluşlar onlara yani Avrupa’ya aittir. Avrupa’ya benzediğimiz için biz çağın dışına çıktık.Benim kanaatimce
bir çok bakımlardan Avrupa çağ dışıdır.Avrupa insanının bencilliği,gayri meşru ilişkilerin her boyutta olması,diğer milletlerin insanlarına yapılan istismarlar ve diğer kötü alışkanlıklar, diz boyu hem çağ dışı, hemde insanlık dışıdır.Batılılaşma düşüncesi vardır.Kabul edilebilinir,çünkü hudutları bellidir.Batının dinini ve kültürünü kabul etmektir.
Kendinizi inkar ederek kabul edebilirsiniz.Fakat çağdaşlaşma ne demek?

Belli zaman dilimini testere ile keserek çağlara ayırmak,ayrıştırmaya çalışmak akıllı insanların yapmayacağı şeylerdir.Esasında çağdaşlaşma kelimesini Avrupa hiç kullanmadı.Bunu bizim tatlı su çağdaşları,kendini milletinden farklı görenler,kendini elit tabaka sayanlar uydurdu.Avrupa
çağdaşlaşma değil, modernleşme diyor.Çağdaşlaşma sözü dünyanın hiç bir dilinde yoktur, bizden başka.Biz çağdaşlaşma diyerek kendi kendimize zarar veriyoruz.İnsanlarımızı kamplara bölerek,farkında olmadan zarar veriyoruz.

SAYGILARIMLA

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Çağdaşlaşma mı yoksa modernleşme mi ? Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Çağdaşlaşma mı yoksa modernleşme mi ? yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ÇAĞDAŞLAŞMA MI YOKSA MODERNLEŞME Mİ ? yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
hadi_yelda
hadi_yelda, @hadi-yelda
19.2.2009 22:08:43
çok güzel arkadaşım ve doğruları dile getirmişsiniz tşkrler.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.