Demokrasi Amaçmıdır , Araçmıdır? Yoksa Silahmı...
Demokrasi Amaç mıdır Araç mıdır ?
"Demokrasi, tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir yönetim biçimidir."
Bu tanıma göre demokratik sistem olur ancak demokrasi kişiler için kurulmuş düzen değildir. Bireysel olarak demokrasi mümkün değildir . çünkü birey demokrasisi demek demokrasinin araçlandırılması ve demokrasiyi her noktada kişinin kendine göre yontması sonucunu doğuracaktır.
Demokrasi sistem için vardır demokrasi sistemi kurulur toplumsal bir kural konur demokratik düzen içinde kişiler uygulaması gereken kuralları bilerek davranışlar sergilerler. Demek ki demokrasi araç değil amaçtır ve bu amaç için kural konulması sistem yaratılması ve bu sistem içinde saygı ve sevgi çerçevesinde toplum " halk " olunması demokrasinin sonucudur .
Demokrasi araç olarak kullanıldığında şu anda içinde bulunduğumuz sonuç oluşacaktır . akp hükümeti maalesef ki demokrasiyi araç değil silah yapmış demokrasiyi katletmek için demokrasiyi kullanmıştır
Şimdi bu durumda Mustafa Kemal Atatürk ten bir örnek vermek uygun olacaktır bence..
Esasen demokrasi Mustafa kemal’in aklında gençlik yıllarında oluşmuştur . Anadolu ya adım atar atmaz kongrelerde halka bu düşüncesini anlatmış ve sonrasında halktan gelen destekle seçim esasına dayanan bir sistemle meclisi kurmuştur .
Atatürk demokrasi kavramını gerçek ve geleneksel anlamda yani hürriyetçi. siyasî demokrasiyi ifade etmek üzere kullanmıştır
"Yüzde doksanı köylerde yaşayan ve okuma yazma bilmeyen, on yılı aşkın süredir bir savaştan diğerine sürüklenen, aç, sefil ve perişan bir toplumda demokrasi nasıl kurulacaktı?" sorusu üzerinde fazla durulmuyor.
Atatürk, demokrasi özlemini zaman zaman dile de getirmişti. Bir Amerikalı gazeteciye, "Siz yeni dünyanın en eski demokrasisisiniz, biz eski dünyanın en genç demokrasisiyiz" diyordu.
1922 Aralık ayında şunları söyledi: "Şurası unutulmamalı ki, bu ibare tarzı bir bolşevik sistemi değildir. Çünkü biz ne bolşevik, ne komünist, ne biri, ne diğeri olamayız. Çünkü biz milliyetperveriz ve dinimize hürmetkârız. Hülasa bizim şekli hükümetimiz tam bir demokrat hükümettir ve lisanımızda bu hükümet ’halk hükümeti’ diye yâd edilir."
Elbette Türkiye Cumhuriyeti’nin bir demokrasi olmadığını Atatürk de çok iyi biliyordu. Fakat, bu sözleriyle belli ki bir özlemi (belki de öngörüyü)
dile getiriyordu. Reformlarıyla altyapısını oluşturduğu demokrasinin bir gün yeşerip gelişeceğine ilişkin öngörüyü...
Sadece Türk demokrasisi için değil, insanlık için de çok uzaklara bakan bir insandı Atatürk: "Sömürgecilik ve emperyalizm yeryüzünde yok olacak ve yerlerine uluslararasında hiçbir renk, din ve ırk ayrıcalığı gözetmeyen yeni bir uyum ve işbirliği çağı egemen olacaktır" demişti.
Atatürk devrimleri bitmemiş bir projeydi.
Demokratikleşme hareketi, bu projenin devamı olmuştur.
Bütün bunların ne anlama geldiğini anlamak için, Cezayir, Libya, Suudi Arabistan, Suriye, Irak, İran, Afganistan, Sudan, Yemen, Pakistan... gibi ülkelerdeki yönetim biçimlerine şöyle bir bakın yeter. Ancak bu ülkelerdeki yönetimleri çok beğeniyor ve Türkiye’nin onlar gibi olması gerektiğine inanıyorsanız, Atatürk’ün yaptıklarının yanlış olduğunu söyleyebilirsiniz.
Demokrasi prensibi, hakimiyetin millete ait olduğunu, başka bir yerde olmayacağını iltizam eder." ATATÜRK, "Demokrasi esası, bugün asri teşkilatı esasiyenin umumi farikası gibi görünmektedir." "Bugün demokrasi fikri, daima yükselen bir denizi andırmaktadır. Yirminci asır, birçok müstebit hükümetlerin bu denizde boğulduğunu göstermiştir" diyerek demokrasi prensibinin çağımızdaki değerlendirilmesi üzerinde durmuştur.
Demokrasi şu anda parası olana demokrasidir ülkemizde paranız varsa her zaman daha demokratik haklara sahip bireylersiniz . bizim yapmamız gereken maddi manevi dengeleri sağlamak. İşte bu esas amaç olmalı esas demokrasi çizginiz bu olmalıdır .
Demokrasi var diyerek insanlara biz çember çizip bunun dışına çıkamazsınız diyemezsiniz bu demokrasiye aykırıdır . hele ki hiyerarşi denen bir şekilde önce geleni koltuğa oturtmak demokrasiyi katletmektir. Hak eden koltuğu almalıdır. Bu esas demokrasi çizgisidir. Yeni isimler katma çalışması olmalıdır . her gün büyüme hedefi olmalıdır geçmişe bağlı kalmak istemekte güzeldir ancak geleceğe bakmak ve ilerletmek işte gerçek toplumsal harekettir . ve sonucu demokrasidir.
Atatürk’ün yaşamında, cumhuriyet ve demokrasi düşüncelerinin biçimlendirilmesinde, yetiştiği dönemin koşul ve bunalımları ile okuduğu yayınlarla elde ettiği bilgi birikiminin etkisi büyüktür.
tarihsel gelişimin bilincinde olan Atatürk, okuduğu yayınlar sayesinde de ilk toplumların kent demokrasileri, Magna Carta (1215) temsili demokrasiden haberliydi. Montesqieu’nün Jean-Jacgues Rousseau’nun yapıtlarından; Amerikan ve Fransız insan hakları bildirilerinden, bu hareketle oluşan demokrasi yöntemlerinin bu ülkelerde oluşturduğu ilerlemelerden haberdardı.
Demokratik rejim, Atatürk idaresinin amacı olmuştur.. anlayacağınız önümüzde 2 örnek mevcuttur . 1’cisi Mustafa kemal paşanın amaç sistemi 2’cisi Tayyip Erdoğan’ın yalan sistemle milleti dolandırma azmidir . peki siz Mustafa kemal zihniyetine mi devam edeceksiniz . yoksa yanlışlar üzerine kurulu bir demokrasi araçtır oyunumu oynayacaksınız . gerçek olan hangisi sizce.
Ben Mustafa kemal gibi demokrasi amacı için her yolu mubah kabul ediyorum ve demokrasi olması için siyasi entrikalar değil gerçeklerle savaşmak istiyorum .
Demokrasi bizim amacımızdır bu yolda da her şey bizler içindir. Birlik olduğumuzda yapabileceklerimizin kanıtı Çanakkale de yazılmıştır .. hem de kanla
YORUMLAR
Belirtmek istiyorum herkes istediğini düşünebilir bu benim ''kendi düşüncemdir'' ama; Ateş olmayan yerden duman çıkmaz, devlet gereğini yapsa bunlar olmaz.. Bu kadar insan boşuna mı bağırıyor acaba.. duyan olmadığı sürece birşey değişmez, birazda kulakları açıp dinlemek lazım. Ülkemizde ne zaman bu kadar olay oldu? Kardeşler birbirine düşman edildi, ülke bölümdü, satıldı arkadaşlar uyanalım artık geç olmadan. Kimse üstüne alınmasın, alınmamalı ama ülkedeki köpeklerimize kadar satan insanlardan hiç birşey beklemiyorum ben... Beklersem benim yanlışım olur.. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi v.s. getireni başımıza taç edersek tepemize çıkarlar, örnekleri var.. bebek gibi elimize oyuncak tutuşturup herşeyi, milletimizi, vatanımızı yok edenlere aldanmayalım.. Belki, Atamızı uyandırmak mümkün değil ama insanlar uyanabilir ... Sonradan üzüleceğimiz şeyler yapmayalım. Özür dilerim ama yazmazsam içim rahat etmeyecekti.. Bilgilerimiz arttıkça milletimizde akıllanacaktır herhalde artık, umarım.. İleriye bakmalıyız...
sserayy tarafından 4/23/2009 7:27:35 PM zamanında düzenlenmiştir.
demokrasi amaç, araç, silah falan filan değil be kardeşim.
bizim kafaların anlayacağı bir şey de değil.
Türkiye Cumhuriyeti için de demokrasi sözcüğünü kullanmak yersiz olur.
isme bak: *Türkiye Cumhuriyet* türkçe değil, arapça .
yerine türkçe sözcükler koyamazsın .
bir zihniyet adamı bilmem neresinden asar.
devrim yasaları , anayasaya güvencesinde.
ve bir zihniyet de isim arapça, insanlar neden arap olmasın der.
Atatürk ekibi, durumun farkına vardı amaaaaaa....
ne yazık ki yönetim sistemimiz ve de yaşam hala arabesk buralarda.
bekliyoruz aydınlanma çağını,
cahiliyeden kurtulmak için.
saygılar
i.durmuş
ersal bey maalesefki dogru solemektedir.. bir noktada cünkü .. Ben genel manada a dan z ye butun partileri eleştirel bir makale kaleme aldım ve bu makalede bahsettiğim olaylar , 1950 sonrasından başlamaktadır.. Bu tarihlerde AKP olmadığına göre genellemelerimi anlayacaksınızdır umuyorum.. Burada bahsedilen olay milletin vekili diye bahsedilen bir kurumun milletin ötesine geçmesidir...
saygılarımla
"hükümeti demokrasinin gereğini yapmıştır. Buna tahammül edemeyenler demokrasi zorbasıdır." Pardon..anlayamadim..
Yukaridaki yaziyi bir kez bir kez bir kez daha okudum..Herhangi bir siyasi partinin ne savunucusu olmus yazar nede propagandacisi...
Sn: EKBER YAKUPOGLU
Burasi siyasi partinizin propagandasini yapacaginiz bir alan degil..Uygarca goruslerinizi dusuncelerini yazarsiniz..Isi reklama sokarsaniz sizin icin sunu dusunurum "iste bir ard niyetli daha" Ben sahsen sizinle ayni dusuncede degilim ve size tahammul edebilmekte gucluk cekiyorum..Siyasi dusunceye degil..Buyrun site yonetiminden rica edin kendinize partinizin reklamini yapacaginiz bir form acin orada doya doya yazin..Yorumlarda Propagandanizi kacak gocek enjekte etmek yerine...
Saygilar
ersaldemir tarafından 12/15/2008 10:51:48 AM zamanında düzenlenmiştir.
AKP hükümeti demokrasinin gereğini yapmıştır. Buna tahammül edemeyenler demokrasi zorbasıdır.
Büyük bir farkla ve istekle seçilen bir parti hiç bir zaman demokrasiyi araç edinmez...
Ama nedense yenilen doymazmış felsefesi burada da karşımıza çıkıyor. Sonra Mustafa Kemal Atatürk şahsa ya da bir sınıfa ait değildir o bu ülkenin atasıdır.
Bugüne kadar azınlıklar bir avuçtan az insan toplulukları silah olarak kullandı demokrasiyi ta ki AKP çoğunluğun adil sesi bu gidişata dur diyene kadar. Çok şükür şimdi demokrasi Atamızın demokrasi anlayışına intikal etti.
Çok çalışın sizinde olsun...
"Ben Mustafa kemal gibi demokrasi amacı için her yolu mubah kabul ediyorum ve demokrasi olması için siyasi entrikalar değil gerçeklerle savaşmak istiyorum . "
Buyrun..Cevrenizi gozlemleyin,okuyun,haberdar olun..Anti-Demokratik davranislarin karsisinda yerinizi alin..Sozde kalmasin yazdiklariniz..Yil 2008..Bu gun ne yaptik neresindeyiz.?
Saygilarimla