Köprüdekiler-Karşı kıyıya ulaşanlar-Köprü altındakiler
(ayılar-geçenler-geçemeyenler)
(Karikatür Yiğit Özgür/ Penguen )
Başka hangi dilde, hangi kültürde vardır, ya da var mıdır, varsa nasıl söylenir? Bilmem… Ama bizde genellikle büyüklerden küçüklere, bir başka deyişle deneyimli yetişkinlerden, deneyimsiz gençlere bir öğüt gibi, istendik bir özellik, bir marifet, bir buluş gibi söylenir durur:
“Köprüyü geçinceye kadar, ayıya dayı de” gerçek anlamını ( gerçekte ayı kim,dayı kim?:) )bir başka tartışmaya bırakıp, biz mecaza döndüğümüzde; doğrudan doğruya ,”işin bitinceye kadar, iki yüzlü olup,dalkavukluk etmende bir sakınca yoktur.Çıkarın için gerçeği saklasan da, söylemesen de,ve hatta değiştirsen de pek önemli değildir.Sonuçta senin geçici bir süre “dayı” demen “ayı”yı dayı yapmaz” Ne kadar da masum (!) bir tavır gibi görünüyor.
Gün gelip köprüdeki ayı kendisini dayı sanıp hatta inanıp ve dayı olduğunu dayatmaya başladığında, kimin sorumluluğu daha ağırdır? Doğal bir biçimde ayı ayı bakan ayının mı? Yoksa ona dayı diyerek yanıltanın mı? Ya da bu ikiyüzlülüğü öğütleyen deneyimlilerin mi? Usta dalkavukların yani…
Buna engel olmak zor belki ancak olanaksız değildir. Biraz cesaretle, ayıya gerçeği söyleyenler çoğaldığında, ona “dayı demeden geçebiliriz” köprüleri. Ayı kendisine ayı dememizden alınmaz o zaten biliyor… Biz de bilmeliyiz, bilmekle yetinmeyip bildiğimizi söylemeliyiz.
Bunu yapamadıkça ayıların dayılaşmasına, tüm köprübaşlarını tutmalarına destek oluyoruz. İkiyüzlü, çıkarcı, kişiliksiz, korkak, kurnaz olmayı onaylayıp övüyoruz.
Sonuç ise, dalkavuklar ikiyüzlüler karşı kıyıya; dürüst, eğilip bükülmeyen insanlar ise köprü altlarına…
Saygılar köprü altındakilere…
YORUMLAR
Yazınızı kaçırmışım ben, geç olsa da okudum..
Haklısınız tabi ki, toplum içinde her tür düşünceye ait insanlarla yaşıyoruz. Hepsine aynı göz ile bakıyor olabiliriz ama bazıları ayılıkları ile dayı olmak istemeleri ne kadar da hoş olmasa bile onlarda toplumun bir parçası ve eğitime ihtiyaçları olduğu kesin.
Saygımla.
Bir afrika atasözü "Ağaç yaş iken doğrulur dermiş" biz yaş iken eğiyoruz agacı o atasözü gibi bu atasözüde değişecek köprü ayısız da dayısızda geçilecek ,köprüyü geçme hakkımız ve niyetimizi ısrarla, köprü altında kalma pahasına sürdürecegiz.. güzel anlatım tesekkurler...
AYI görünüş itibariyle kabadır.Şİmdi öyle bir devir yaşıyoruz ki, layık olmayanlar bir yerlere geliyor.Burada öyle bir çizgi izliyor ki,yine orda layık olanlara değil kendisinin her dediğini itiraz etmeden yapanlara hızlı bir şekilde bir yerlere getiriyor.Bu böyle sürüyor.Ancak layık olmayanlar çoğaldığında karışıklık,çekememezlik,sıkıntı ve
sorunlar çoğalıyor.Bir tarafta layık olmadangelenler bir tarafta haksızlığa uğrayanlar.Birde her iki tarafa karışmayıp ortam neyi gösteriyorsa ondan olanlar varki, bunların felsefesi ayı bile olsa köprüden geçinceye kadar dayı de....felsefesi.Asıl tehlikeli olanlar bunlar .layık olmayanları birgün ayıklarsınız.layık olanlar layık olduklaraı yerlere gelirler.Ama şu ayıda dayı diyenler yok mu?
bunları tümden yok otmek lazım.
Tebrikler....
"Buna engel olmak zor belki ancak olanaksız değildir."
Yazının esası güzel ve kaliteli olmuş ama bence "püf noktası" da bu cümleydi...
Aklıma uzun dönem Hitler'in kamplarında kalmış ve şu an tam 80 yaşında olan ve 1986 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Elie WİESEL'in sözünü getirdiniz:
-Adaletsizliği engelleyecek gücünüz olmadığı zamanlar olabilir.Fakat itiraz etmeyi beceremediğiniz bir zaman asla olmamalı!
Sonuç ise, dalkavuklar ikiyüzlüler karşı kıyıya; dürüst, eğilip bükülmeyen insanlar ise köprü altlarına…
Saygılar köprü altındakilere…
Vayyyy be..iste sozun ozu..Guzel yazin icin kutlarim sevgili kalem..Farkindaliktan zarar gelmezde farkinda olmamaya inadda olanlar bir baska siir konusu )))
Sevgiler..
(fon rengin goz yoruyor dost..okumakta zorluk cektiriyor..)
Sagol dost simdi daha iyi....tesekkur ederim.
ersaldemir tarafından 11/13/2008 9:01:26 PM zamanında düzenlenmiştir.