HERKES ŞİİR YAZAR
Edebiyat şiirle başladı büyük olasılıkla. Dikkat ederseniz, insanlığın ilk eserleri olan destanlar ölçülü ve uyaklıdır. Nesir kısımları bile yer yer uyaklıdır, tekerleme gibidir. Peki, neden şiirle başlamıştır yazın tarihi? Çünkü, şiir daha akılda kalıcıdırn ve kulağa müzikli ahenkle seslenir.Herkes şiir yazar. Lise çağındaki her öğrenci sevdiğine şiir yazar.Ama, şiir yazmak kolay iş midir?
Hiç de kolay değildir. Eğer, hece ölçüsüne göre yazıyorsanız, bir kere uyaklara, rediflere, cinaslara son derece özen göstermelisiniz. Bir de hangi ölçüye göre yazıyorsanız, ona göre hece sayısını tutturmalısınız. Bütün bunlara özen gösterirken, sözcüklerin kendi aralarındaki uyumlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Aynı dize içinde belirli seslerin tekrarlanmasına aliterasyon denir. Ve aliterasyon şiirde güzel bir şekilde kullanılırsa şiir çok daha güzel olacaktır. Özellikle kısa ve öz şiirler, tadında bırakılan şiirler, vurgusu da yoğun olduğundan bence tercih edilmesi gerekir. Uzun şiirler usta şairler tarafından becerilebilecek şiirlerdir. Gerçi, kısa şiirler de öyledir. Ama konuyu yaymadan ve yinelemeye düşmeden, başalnagıçta kısa yazmaya özen göstermek çok daha iyi olacaktır.Serbest şiir tarzında da bazı konulara dikkat etmek gerekir. Aynı şekilde sözcük seçimi ve aliterasyona özen göstermelidir. Sözcüklerin şiirde bambaşka anlamlar taşıdığını herkes bilir. Şiir yazmak derin bir duygu kasırgasına gereksinim duyar.Üstün bir duyarlılık gerektirir. Bir de geniş bir anlatım gücü ve sözcük varlığına ihtiyaç duyar.
Şairlerin işi zordur. Çünkü, herkes şiir yazar.Bütün bu şiirlerin arasından sıyrılıp öne çıkmak o kadar da kolay değildir. Bir de şiir kitaplarının ülkemizde çok satmadığını düşünürsek, sanırım şair çok daha çok çalışarak istediği yere gelecektir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.