- 900 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ÖZGÜRLÜK
ÖZGÜRLÜK:Özgürlüğü,tutsaklığa ve esarete sormak gerek!Yaşamak gerek!Yaşatmak gerek!
Özgürlüğü yaşayan,nefes alan tüm canlı varlıklara sormak gerek!Düşünmek gerek!Eylem gerek!
Nedir? Özgürlük! Neden? Özgürlük! Hangi özgürlük! diye bir sormak gerek!
Özgürlük,hiç bir kural ve kaide tanımadan yaşayabilme sanatı mıdır? Ya da özgürlük,yaşayabilmek için, uyulması gereken kurallar,yasalar ve inançlar bütünlüğü müdür?Belkide bunlar da değildir? O zaman nedir? Özgürlük! Tarifini gerçek anlamda yapabilmek için özgürlüğü kana kana yaşayarak,uğruna savaşmak gerek!
Özgürlük; Sevgi midir? Aşk mıdır? Sevişmek midir? Evlilik midir? Huzur mudur? Mutluluk mudur? Sadakat mıdır? Yalnızlık mıdır? Sağlık mıdır?
Özgürlük;Para mıdır? İş midir? Geçinmek midir? Başarı mıdır? Düşünmek midir? Anlaşılmak mıdır? İnanç mıdır? Seyahat mıdır? Konfor mudur?
Özgürlük;Kendini ifade etmek midir? Vatan mıdır? Millet midir? Bayrak mıdır? Kimlik midir? Yasa mıdır? Devlet midir? Barış mıdır? Savaş mıdır? Kazanmak mıdır? Özğürlük bunlar mıdır? Ya da özgürlüğün tarifini kendi içinde yapmak imkansızmıdır?
Özgürlüğün geniş anlamda bireysel özgürlükler ve toplumsal özgürlükler anlayış kavramları her kurulu düzeni oluşturmuş toplumlarda vardır.Bireysel özgürlükler,toplumsal özgürlükleri;Toplumsal özgürlüklerde,bireysel özgürlükleri besleyerek gelişir.Bu tür özgürlük anlayışlarını içinde barındıran devletlerdir.Devletler yasama,yürütme ve yargı gibi kuvvetler birliği ayrılıkları ile çeşitli yasa ve anayasalarla,toplumsal yararı gözeterek özgürlükler anlayışını yaşatmaya ve düzenlemeye çalışır.Hiçbir bireysel veya toplumsal özgürlükler anlayışı, devletlerin kendi menfaatlerinden üstün olamaz anlayışı,devletlerin değişmez dedikleri anayasalarda baştan konularak,korunmaya çalışılmaktadır.
Bir ülke de eğer tek bir insan özgürlükten mahrumsa; o ülkede özgür insan yoktur,ünlü bir liderin sözünün anlamı çok geniştir.Bir ülkenin yasaları,mevzuatta varsa fakat uygulanmasında adaletsizlik oluşuyorsa;bilinsin ki;erdemli ve gelişkin insanlar,kendi yasalarını kendileri koyar ve kendi koyduğu yasalarla yaşar.Yada yaşadığı ülkenin yasa ve kanunları onu sarmaz ve etkilemez.Ülkelerin koyduğu yasalar tüm halkı içine alacak şekilde özgürlükler doğurtması gerekir.Adalette özgürlük kadar bir ülkeyi kalkındıran hiç bir üstün vasıf yoktur.Önemli olan sadece mevzuatta kalması değil,uygulanış şekli itibariylede yaşanması ve yaşatılması gerekir.
Devlet anlayışının halk üzerinde etkin olunması isteniyorsa,özgürlük anlayışını,içinde yaşadığı tüm halka adilce,eşit şekilde dağıtması gerekir.Eğer bu hak ve hukuk eşitliği uygulanmıyor yada yargı gücü bunu etkili olarak uygulamada eşitsizlik oluşturuyorsa;o ülkenin her yerinde adaletsizlik oluşur.
Metafizik uzmanı Gökhan Hani.