Elleriyle çalışan adam amele, elleriyle birlikte zihnini de çalıştıran adam usta, fakat elleri zihni ve kalbi ile çalışan sanatkardır. -- goethe
kazım Doğan
kazım Doğan

CENGİZ AYTMATOV-YÜREĞİ SEVGİ DOLU İNSAN

Yorum

CENGİZ AYTMATOV-YÜREĞİ SEVGİ DOLU İNSAN

5

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

2324

Okunma

CENGİZ AYTMATOV-YÜREĞİ SEVGİ DOLU İNSAN


Ünlü Kırgız yazarı, çevirmen, gazeteci ve politikacı, 12 Aralık 1928’de Kırgızistan’ın Talas Eyaleti ’ne bağlı Şeker Köyü’nde doğdu. Bişkek’de Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu.


Yazarlığa 1952’ de başlayan Aytmatov, 1959’da Kırgız Pravdası gazetesinde muhabir oldu. Daha sonra Povesti Gori Stepey (Dağlar ve Steplerden Masallar) adlı öykü kitabıyla büyük ün kazandı. Bu eseri, 1963’te Lenin Ödülü’ne lâyık görüldü ve bu ödül onu aynı zamanda en genç Lenin Ödüllü yazar da yaptı.


Eserlerini, Kırgızca ve Rusça olarak kaleme alan Aytmatov, eserlerinin çoğunda tema olarak aşk, dostluk, savaş döneminin acıları ve kahramanlıkları ile Kırgız gençliğinin gelenek ve göreneklerine bağlılığını seçti.


Aytmatov, milletinin tarih boyunca kazandığı sosyal, kültürel, ahlaki, edebi, askeri yani bütün maddi ve manevi zenginliğini eserlerine yansıtmış, yaşadığı coğrafyanın insanının tarih içinde kazandığı değerleri, acılarını, kahramanlıklarını, tecrübelerini yazıya döküp ölümsüzleştirmiş, halkının içinde düştüğü zor durumları eserlerinde en güzel şekilde anlatmış, onların çözümlerine dair ipuçları göstermiş, eserlerinde kendi ifadesi ile ‘tipik insan’ı ortaya koymaya çalışmış bir yazardır.


Hikayelerinde milletinin temel mülkü olan milli hafızaya ait efsane, destan, masal, hikaye ve türküleri ve bunların meydana geldiği şartları, ardındaki hikayeleri, insanları kullanırken, Kırgız Türk kültürünü, psikolojisiyle, duyuş ve anlayış tarzıyla, maddi manevi zenginliğiyle o kültürü bina edenlerin evlatlarına yeniden hatırlatmaya çalıştı.


Ayrıca hikayelerinde halkının değerlerini, dertlerini, varsa onun içindeki çürümeyi anlatan yazarın en önemli özelliği, özüne bağlılık, kendinden, halkından, coğrafyasından haberdar olma olarak kendini gösteriyor. Eserleri Türkçe’nin yanı sıra 150’den fazla dile tercüme edilerek milyonlarca baskıya ulaşan Aytmatov, 1958’de Kırgız Yazarlar Birliği Prezidyumu üyeliğine, 1962’de de Kırgız Sinematografi İşçileri Birliği birinci sekreterliğine getirildi.


1966’da SSCB Yüksek Sovyet’i üyeliğine seçildikten sonra da 1967’de SSCB Yazarlar Birliği Yürütme Kurulu üyesi olan ünlü yazar, 1968’de Sovyet Devlet Edebiyat Ödülü’nü aldı.


Son yıllarda politikaya da atılan Aytmatov, Kırgızistan Meclisi’nde Talas Bölgesi Milletvekilliğinin yanı sıra Kırgızistan ’ın Benelux Devletleri büyükelçiliğini de yapmaktadır. Uluslararası Cengiz Aytmatov Vakfı Onur Başkanlığı’nın yanı sıra “Diyalog Avrasya” dergisinin yayın kurulu üyeliğini de yapan Aytmatov, uluslararası diyalog çalışmalarıyla da tanınmaktadır.


Ünlü Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov, böbrek yetmezliği sonucu tedavi gördüğü Almanya’nın Nünberg kentindeki hastanede 10 Haziran 2008 günü hayatını kaybetti.


Kırgızistan Devlet Başkanlığı Basın Sözcüsü Dosalı Esenaliyev, yaptığı açıklamada, Almanya’nın Nünberg kentinde tedavi gören Cengiz Aytmatov’un hayatını kaybettiğini bildirdi. Esenaliyev, yazarın ölümü ile ilgili olarak Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in bilgilendirildiğini söyledi.


Solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda tutulan yazarın sağlık durumunun 10 Haziran 2008 günü kritik durumuna geldiği ifade edilmişti.


Aytmatov, bir Rus televizyon kanalının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan’ın başkenti Kazan’da 16 Mayıs’ta ani böbrek rahatsızlığı geçirmesi üzerine hastaneye kaldırılmıştı. 79 yaşındaki yazar, 18 Mayıs’ta ambulans uçakla Almanya’ya nakledilmişti.


Kırgızistan’da 2008 yılı, Cengiz Aytmatov yılı ilan edilmişti.

Onu Selvi Boylum al yazmalım filminin senaryo yazarı olarak tanımıştım...İçi doğa ve insan sevgisi dolu olan Kırgızlı değil Tüm dünya ülkelerinin ağabeyi, babası herşeyi olarak gördüğüm değerli yazara Allah’tan rahmet diliyorum tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum...



Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Cengiz aytmatov-yüreği sevgi dolu insan Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Cengiz aytmatov-yüreği sevgi dolu insan yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
CENGİZ AYTMATOV-YÜREĞİ SEVGİ DOLU İNSAN yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
su-susar-sa
su-susar-sa, @su-susar-sa
16.6.2008
Vefalı ve duyarlı yüreğinize sağlık..Rahmet diliyorum..Mekanı Cennet olsun..Sevgiler Selamlar
OZ
OZANSENTEZI, @ozansentezi
16.6.2008
Paylasim icin tesekkür ediyorum..Ben O´nun eserlerini cogu kez göz yaslariyla okudum..Dorukta insaniyetin ne oldugunu O´nun gibi ortaya koyan bir baskasini tanimiyorum...Köksüzlügün ne oldugunu mangurtizmin bizde ki uzantilarini ben ondan ögrendim..Allah tan gani gani rahmet diliyorum..Bilge kaleminin ruhaniyetinden öpüyorum...O benim ask derecesinde sevdigim insandir.
Şadiye gürbüz(zaralıcan
Şadiye gürbüz(zaralıcan, @sadiye-gurbuz-zaralican
16.6.2008
Onu Selvi Boylum al yazmalım filminin senaryo yazarı olarak tanımıştım...İçi doğa ve insan sevgisi dolu olan Kırgızlı değil Tüm dünya ülkelerinin ağabeyi, babası herşeyi olarak gördüğüm değerli yazara Allah’tan rahmet diliyorum tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum...
can yüreğine saglık
çok acı yanı içimde
sevenlerine yani bizelere baş saglığı dilyorum nur içinde yatsın
sevgilerimle
zaralıcan
Mahzun Prenses...
Mahzun Prenses..., @mahzunprenses---
15.6.2008
Ne acı değilmi sözde ermeni soy kırımı diyen vatan hainleri anlaşmalı nobel alırken bu uluslararası Aytmatov tam da ölüm le savaş verirken Türk Cumhuriyetleri...onu Nobele aday göstermek için imza kampayyası düzenlediler ve 80 yıl boyunca 150 dile çevrilen eserlerin ilahı bu ödüle layok görülmedi.Eh zaten istemez redederdi ...Kalemine sağlık.
NENA
NENA, @nena
15.6.2008
"ELVİ BOYLUM AL YAZMALIM 1970 YILI...hani benim hayatta bile olmadığım ama bir kuşağı büyüten Türkan Şorayı Şoray Kadiri İnanır yapan film düşünün arkadaşlar saygıyla anmak gerek bu usta kalemi ve Yazara teşekkür etmek değerleri bize hatırlattığı için saygılarımla NenA
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.