- 1366 Okunma
- 5 Yorum
- 1 Beğeni
laiklik
laiklik ülkemizde üzerinde en çok durulan sözcük,
nedir laiklik çagdaş toplumlarda durum nasıl bizde niçin önemli,
dogrusu bazı çevrelerin aksine laiklik dinsiz olmayı bırakın dindarların bana göre güvencesidir ,dinin insanın kendi benligiyle yaşanmasına imkan saglar ,devletin dini olmaz insanların dini olur.zaten her insan inancına göre yaşadımı toplum o dini yaşıyor olur ,ama devleti siz bir dine adebte eder seniz o dininin özünü kime göre yönlendirip yansıtacaksınız din adına fetva verenler pergamber olmadıgına göre onlarada bir vahiy gelmiyecegine göre ortaya yorumlarını koyacaklar peki o yorumların dogrulugu nasıl anlaşılacak. işte laiklik insanların kendi inançlarının sömürülmesine engel olur ,gerçek anlamda inananlar laik toplumda huzuru bulacaklardır ama laik toplum olmazsa inanç tan ziyade yaptırımlar sizi yönlendirmiş olur ,din adına nutuk atanlar [gerçek din alimlerini tenzih ederim]kendi çıkarlarına göre fetva vermiş olsalar ona kim engel olacak,çagdaş yaşamda laiklik çok önemlidir ve laik olmak dinsiz olmak demek degildir laik düzen sadece müsbet ilme önem vermiş olur bu dini dışlamak degidir sadece dinin sömürülmesine engel olmaktır ,hukuk bir bütündür ahlak onu tamamlar ahlakında biçimlenmesine din katkı saglar ama din hocaların şıhların imtiyazında degildir din biz insanların beyinlerinde başlar vicdanlarında biçimlenir laik toplum bu imtiyazı inananlara veren çagdaş toplum örnegidir.
YORUMLAR
Dinin anayasadaki tanımı (Ki kanunlar Anayasa'ya uygun olmak zorundadır):
* Resmi devletin dini yoktur.
* Devlet din kurallarına dayalı değildir.
* Din hizmeti bir kamu hizmetidir.
- Herkes vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. Bu hürriyet olağanüstü şartlarda bile durdurulamaz.
- Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması şartıyla dibadet, dini ayin ve törenler serbesttir. Kimse bunlara katılmaya ve dini inançlarını açıklamaya zorlanamaz. İnanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
- Din öğüretimi ilk ve orta öğretim kurumlarında zorunlu dersler olarak yer alır.
- Bunun dışında kişilerin isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcilerinin talebine bağlıdır.
- Kimse dini duyguları ve dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez.
-- Tartışanlara şaşıyorum, bence tartışmaya gerek yok. Bu kurallar çok açık ve de mâkul...
afacanx tarafından 4/14/2007 9:24:17 AM zamanında düzenlenmiştir.
cumhuriyetin ilk yıllarında tartışılmayan,benimsenen konular tartışılır oldu.Cumhuriyetin bütün kazanımlarını dlediğince kullananlar siyaset uğruna ,oy uğruna laikliği dinsizlik olarak gösterme çabasındalar .Duyarlılığınız için teşekkürler.Saygılar.