Küresel Felaket Senaryoları
’ Sürüngenlerin hakimiyeti altındaki Mezozoik dünyasında memeliler önemsiz bir grup olarak varlıklarını sürdürür. Oldukça küçük boyutlarda olan memeliler büyük olasılıkla sürüngenlerle rekabetten kaçınmak üzere gececil bir yaşama biçimini benimsemişti. Dinozorlardan köken alan kuşlar da ilk kez Jurada ortaya çıkar .’ *
’Jurada yaygınlaşan dinozorlar, Kretasenin sonunda çeşitlilikçe ve yaygınlıkça zirveye ulaşmışlarken, pek çok canlı grubuyla birlikte ortadan kalkarlar. Bugün yaygın şekilde kabul edilen görüş, yeryüzüne çarpan bir gökcisminin yeryüzünün son kitlesel yok oluşuna neden olduğudur. Kretase/Tersiyer yok oluşu olarak bilinen bu olayla sürüngenlerin yüz milyonlarca yıl süren hakimiyeti sona erer ve Tersiyerde memelilerin yaygınlaşmasını sağlayacak koşullar sağlanır. ’ *
Memeliler ilk ortaya çıktıkları Mezozoik dönemde yaşadığı doğal ortamın en zayıf canlılarıydı . Memelilerin Yeryüzünde yaygın bir canlı olması tamamen küresel bir felakete bağlı . Bir gökcisminin Dünyaya çarpması sonucu Dev canlıların ortadan kalkmasını sağladı .Ekosistemdeki değişmeler Memelilere gelişim ve yayılma olanağı sağladı .
Dev bitki örtüsünü tüketen dev otobur türlerin yokoluşu , bitkilerin Atmosferdeki Karbondioksit oranını düşürmesi , Oksijen üretmesi milyonlarca yıl içinde bu günkü gaz dengesine gelmesini sağladı . Karbondioksidi tüketen bitkiler yeni gaz dengesine uygun bitki çeşitliliğini de yeryüzüne kazandırdı .
Günümüzde de Yeryüzündeki canlıları tehdit eden felaket senaryoları üretiliyor . 1987 li yıllarda okuduğum , Tübitak yayını olan Bilim ve teknik dergilerinden hatırladığım kadarıyla , İkibin yıllarında felaket senaryoları tezleri öne sürülüyordu . Göktaşı çarpması , kuyrukluyıldız çarpması , Hidrojen yakıtını tüketen Güneşin genleşmesi sonucu dünya yörüngesine kadar yayılıp dünyayı kavuracağı , insan faaliyetleri sonucu oluşacak olası felaketler . Bunlardan bazıları belki binlerce belki de milyonlarca yıl sonra gerçekleşebilecek ihtimaller .
O günlerde hep ikibinli yılları yaşayabilecekmiyim diye düşünürdüm . Bana tercih hakkı verilseydi olabildiğince ileri bir tarihte yaşamak isterdim . Şu anda ikibinyedi yılını yaşıyorum ve görebildiğim tek felaket insanın kendisi . Doğayı o kadar sorumsuz kullanıyoruz ki . İnsanlara yeni tüketim maddeleri üretme uğruna zararlı madde çevirimini hat safaya getiren üretim teknolojileri , salt kar amacı güderek aşırı bir ivmeyle ilerliyor .
Gündemde küresel ısınma var . Buzullar eriyor . Gelecekte su seviyesi yükselerek karaları istila etmesi , buharlaşmanın artıp bulutların güneş ışığını keseceği , ani bir dönüşümle buzul çağının başlayacağı öne sürülüyor . Şuna şaşarım , Atmosferi kirleten ülkeler in başında gelen amerika Kiyoto anlaşmasına imza koymuyor . Felaket senaryolarını da üreten aynı amerika değil mi ?
Bu durumda iki seçenek düşünüyorum . Ya amerika kendi elit kesimini bu felaketlerden koruyacak imkanları geliştirdi . Dünya umurunda değil . Ya da Böyle bir tehlıke olmadığı halde toplumlar üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor . Her ikisi de olabileceği gibi bunların dışında benim düşünemediğim bir durum da sözkonusu olabilir .
Bilimkurgu tutkunu biri olarak ’ yarından sonra ’ filmini ilk çıktığında izledim . Buzul çağının başlamasıyla ilgili tezlere dayanılarak hazırlanmış . Ama bana pek inandırıcı gelmedi . Çünkü dünya algılanmak istendiği gibi mekanik dengede değil . Ortaya çıkabilecek yeni koşullara göre yeni dengeler oluşturabilecek bir yapıya sahip .
Düşünsenize güneş ışığının engellenmesi ,Dünya atmosferinin soğuması buzulların tekrar kutuplarda toplanmasını sağlayacak . Ayrıca bu anlık olabilecek bir durum değil binlerce yılın geçmesini gerektirebilecek bir durum .
Küresel ısıma , Atmosferin ortalama değerinde bir artış ise , buzullaşma aniden değil kademeli bir ısı düşüşünü gerektirir . Şu anda ki tehlike ısı düşüşü değil bilakis yükselmesidir .
Dikkat çekmek istediğim nokta şu ; Ancak insan kendi felaketini hazırlayabilir . Şu andaki nükleer silahlar dünyayı birkaç defa yokedebilecek güce sahip . Süper güç tabir edilen devletlerin ellerinde bulunan bu silahlardan dolayı Birleşmiş Milletlerde alınan kararları veto etme hakları var . Amerikanın sloganı ,’ iktidar namlunun ucundadır ’ Bu zihniyet ortadan kalkmadıkça dünya tehdit altında .
Peki niye silah üretiliyor ? Emperyalizm in yaşayabilmesi için tek yol savaştır .Çünkü savaş anlık bir tüketimdir . Milyonlarca doların anlık yokoluşuyla tahrip gücüyle milyonlarca dolarlık değerleri de yok etmesidir . Tahrip edilen bölgeler yine amerikan şirketleri tarafından inşa edilip , Yeni iş olanakları açılır. Karlara yeni karlar katılır .
Bilimi tekeline alan Pentagon , insanlık için üretilen projelerden ziyade silah sanayii için gerekli olabilecek araştırmalara öncelik tanıyarak insanlığı yokoluşa sürüklüyor . Bağımsız olması gereken bilim süpergüçlerin oyuncağı olmuş . Durum böyle iken diğer felaket senaryoları pek de inandırıcı gelmiyor bana .
*giriş kısmındaki alıntılar için bakınız .
www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/jeolojik/Fanerozoik/Mezozoik/index.htm
YORUMLAR
Zeynepciğim öncelikle yorumun için çok teşekkür ederim . Beni anlayan insanların olması beni mutlu ediyor .
İlaç üretim şirketlerinin ilaç satabilmek için önce virüsü salması gerçeğini vurgulamanız ayrı bir anlam katmış .
Ne yazıkki her şeyin menfaat olduğu dünyada yaşıyoruz . Elbette bu herkes için geçerli değil .
Sevgimle kalın ...
Evrim canlı türünün şartlara uyma mecburiyetleri sonucu ortaya çıkan olgudur.
Amerika'nın politikası hakkındaki görüşleriniz ilginç ve akla aykırı değil hiç.
İlaç/aşı satabilmek için önce virüsü dünya üzerine yayan zihniyetlerin yaşadığı ve paylaştığımız dünyada artık birşeylere şaşmadığımızı görmek; bizim de insanlıktan uzaklaştığımızın bir kanıtı mı acaba?
Umursamazlığımızın diz boyu olduğunun altı çizildiği güzel ve bilgilendiren bu yazıdan çıkardığım bir gerçekte şu ki;
Her şey sadece menfaat olmuş!
Teşekkürler paylaşım adına...
sevgimle kalın...
Arkadaşlar , yorumlarınız için çok teşekkürler .
Nerio , Mayalar gerçekten ilgin ve gizemli uygarlık . İşlerin nasıl düzeleceğine dair yaptığın yorum yazımdaki bir eksikliği tamamlamış . Her zaman derim . Bir şeyi eleştiriyorsan doğrusunu da ortaya koymak gerekir .
Emi , bu sitede yazmaya başladığımdan beri edebi anlamda çok şeyler öğrendim ve dilimin döndüğünce birşeyler katmaya çalışıyorum . Bazen işlerimden dolayı ayrı kalmak zorunda kalsam da ilk fırsatta bilgisayarın başına geçtiğimde ilk girdiğim site burası . Paylaşımın sıcaklığını hissettiğim yer burası çünkü .
Aydın arkadaşım , İlk fırsatta tavsiyenize uyup seydeceğim . İnsan toprak parçasını çevirip burası benim dediği zaman burada yaptığı üretimi koruyabilmek için ve toprağı işleyebilmek için aletler geliştirmek zorunda kalmış .Bir yanda teknoloji ilerlerken yeni silahlar da üretilirken bu günlere geldik .
Yorumlar ve tavsiye için teşekkürler .
Sonuca bütünlük bozulmadan ulaşılmış. Yazıya sık sık satırbaşı verilerek kolay okunması sağlanmış..
İçerik güzel. Özellikle "Tek felaket insanın kendisi". Yazının anafikri gibi.
Mayalar da kıyameti 2012 yılı demişlerdi. İnsanlar kıyamet senaryoları üretmeye bayılırlar. Hatta Amerika'da bir tarikatın üyeleri kıyamet kopacak diye topluca intihar etmişlerdi sanırım...
İiyiler, iyi olmanın verdiği huzura kapılmaktan vazgeçip silkelenseler, işler düzelecek belki...
Kutlarım, dolu, akıcı ve güzel bir yazıydı.