Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
Pusatcan
Pusatcan
@pusatcan

NASRETTİN HOCA MİSALİ

5 Nisan 2007 Perşembe
Yorum

NASRETTİN HOCA MİSALİ

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1048

Okunma

NASRETTİN HOCA MİSALİ

Her insan, kendisini yaşadığı çevreye bir yönü ile kabul ettirme arzusundadır. Büyük düşünen ve büyük emekler harcayarak büyük başarılar kazananlar, bu emellerine nail olurlar ve çevrelerinde “büyük insan” diye bilinirler, tanınırlar. Fakat bunların asıl maksadı şan, şöhret sahibi olmak değildir asla. Onların maksadı önce milletine sonra da insanlığa hizmettir.
Bu “büyük insanlar”ın cemiyet indindeki itibarını gören bazıları da onlara imrenirler. Onlar gibi olmak isterler. Kabiliyetleri, fıtratları büyük işler başarmaya müsait olmayınca da “ucuz icat”lar peşinde koşarlar. Çok basit şeyleri “yenilik” diye cemiyete takdim etmeye çalışırlar. Bilmezler ki bu “ucuz icat”lar cemiyetin içtimai yapısını meydana getiren gelenekleri yok etmeden başka bire işe yaramaz.
Çirkinliğe ve bayağılığa tahammülü olmayan sanatların başında gelen şiir alanındaki “ucuz icat”lardan biri de mısraların küçük harfle başlatılmasıdır. Şiire ne ses bakımından ne estetik bakımdan ne de mana bakımından bir fayda sağlayan bu “icat(!)”, edebî trafiğin karışmasına sebep olur. Çünkü şehir trafiğindeki işaretler trafiğin sağlıklı akışı için ne ise; şiirde de yerleşik kurallar odur.
Bu “ucuz icat” bana Nasrettin Hoca’mızın bir fıkrasını hatırlattı. Birgün ahbapları Hoca’ya:
— Hoca, her âlim bir şey icat etmiş; peki sen ne icat ettin? Demişler. Hoca lafın altında kalır mı? Hemen cevabı yapıştırmış:
—Ben de karla ekmek yemeyi icat ettim, demiş.
İcatlarımız, güneşi görünce eriyen kar gibi olmamalı, aksine zamana kafa tutan elmas mukavemetinde olmalıdır. Yoksa geleceğe, yarınlara nasıl çıkarız?

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Nasrettin hoca misali Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Nasrettin hoca misali yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
NASRETTİN HOCA MİSALİ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
kardanadam
kardanadam, @kardanadam
18.4.2007 21:09:01
Tebrikler
aynur soysal kumcu
aynur soysal kumcu, @aynursoysalkumcu
6.4.2007 11:45:27
tebrıkler kalemınız daim olsun.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.