"Mehmet"ler hep lider...
İsim konusunda çok tuhaf bir milletiz.
Hem tuhaf, hem de zekice espriler üretmekte ve isimlerdeki kargaşayı kendimize çıkar sağlamakta da ustayız. Hele istatistikler de bir acayip…
Tuhafız şöyle:
İsimleri yöre şivelerine göre uyarlamak bizim için sıradan bir iş. Mesela bizim yörede Ahmet’e Ağmet; Mehmet’e Memmet; İbrahim’e İrbağam; İsmail’e Ismayıl; Ömer’e Omar; Rasim’e İrasim; Fatma’ya Fadime; Ayşe’ya Anşa; Emine’ye İmine denir çoğunlukla. Ve hatta yöre içinde yöre şivesine de bakarsak, Hamo’lar, Mamo’lar, İbili’ler çokça kullanılır.
Bir de isim istatistiklerimiz var ki, gerçekten çok ilginç. Her yönüyle ilginç tabi ama, en ilginç yanı hangi istatistiğe baksanız “Mehmet”ler hep lider… Türkiye’de en çok kullanılan 5 erkek isminin başında Mehmet geliyor; onu Mustafa, Ahmet, Ali, ve Hüseyin takip ediyor. En çok kullanılan bayan isimlerinin lideri ise, Fatma. Onu da, Ayşe, Emine, Hatice ve Zeynep izliyor.
Genelde bu isimler çoğunlukta. Biraz yenilere geldiğimizde bazı isimler değişiyor sıralamada ama, Mehmet’in ve Fatma’nın liderliği hiç değişmiyor. 1980’den sonra konulan isimleri baz alırsak; erkeklerde Mehmet, Mustafa, Murat, Ahmet Ali; bayanlarda Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Zeynep, yine ilk sıralarda. Daha yakınlara gelelim. 2000-2005 arasında doğan çocuklara konulan isimlerde sıralama da şöyle: Erkeklerde; Mehmet, Yusuf, Furkan, Mustafa, Emre… Bayanlarda; Zeynep, Merve, Elif, İrem, Fatma…
Velhasıl, nereden bakarsanız, neyi baz alırsanız, “Mehmet”ler, Fenerbahçe gibi her alanda liderliği bırakmıyor (Bu arada hem isminiz Mehmet olursa, hele bir de Fenerbahçeli olursanız, ne kadar gurur duysanız az)…
Soyadlarda ise, en çok kullanılanlarda sıralama şöyle: Yılmaz, Kaya, Demir, Şahin, Çelik.
Bir de erkeklerin ve bayanların ortak kullandıkları isimler var ki, hayli ilginç. Önce sayısal sıralamayı bir yapalım, sonra neden ilginç ve ne uyanıklıklar yapıyoruz, ona da bir göz atarız.
En fazla ortak kullanılan isim: Yaşar. Şu anda Türkiye’de 244 bin 556 erkeğin; 52 bin 108 bayanın adı Yaşar. Bunu Ayhan izliyor. Türkiye’de 143 bin 879 erkek Ayhan, 25 bin 696 bayan Ayhan var. Sonraki sıralama şöyle:
Dursun: Erkek; 135 bin 177, bayan 42 bin 237.
İsmet: Erkek; 136 bin 466, bayan 42 bin 181.
Muzaffer: Erkek; 125 bin 302, bayan 24 bin 197.
Bunları sayısal olarak; Ümit, Özgür, İlhan, Hikmet, Yüksel, Özcan, Fikret, Cihan, Şerif, Deniz, Servet, Yücel, Sefa, Hidayet, Sezer, Olcay, Saffet, Güngör, Durdu, Günay, Ömür, İlkay… izliyor.
Bu isimlerin hem bayanlar, hem erkekler tarafından kullanılmasını da iyi değerlendirmeyi ihmal etmiyoruz. Yine verilere göre; örneğin adı Hikmet olan bir erkek, SSK Hastanesi’nde doğum yapmış gibi aylarca rapor almış. İsmi Yüksel olan bazı erkeklerin de kürtaj yaptırmış gibi yine rapor aldıkları tespit edilmiş. Komşusuna, tanıdığına kadınlarla ilgili ilaç yazdıran erkeklerin sayısı da hiç az değilmiş. Hatta az da olsa, isim avantajını kullanarak, kadın hastalıklarından dolayı raporlar alıp erken emekli olan erkekler de varmış.
Herkes adıyla mutlu, sağlıklı ve uzun yaşasın…
YORUMLAR
Güzel değerlendirmeler... Mesleğiniz icabı diyeceğim ama, mesleğinizi gözlem gücü ve özgün anlatımınızla taçlandırmayı biliyorsunuz... Sanırım işin yetenek isteyen kısmı bu...
Ama bir de kötü haberim var;- yine meslektaşlarınızın yalancısıyım tabii- Yanılmıyorsam son 5 senedir dizi isimleri revaçtaymış. Yani şimdilerde; Polat, Havin, Baran gibi popüler dizi karakterlerinin isimleri konuyormuş yeni doğanlara ve sayısı azımsanmayacak kadar çokmuş.
Sanırım bundan bir 10 yıl sonra verdiğiniz istatistiklerde önemli bir değişiklik olacak:)).
Saygı ile...