İnsan yaşamak için doğar, yaşama hazırlanmak için değil. boris pasternak
Dinçer Dayı
Dinçer Dayı

Eli öpülesi

Yorum

Eli öpülesi

( 1 kişi )

0

Yorum

3

Beğeni

5,0

Puan

1094

Okunma

Eli öpülesi

FİLM SENARYOSU: "ELİ ÖPÜLESESİ KEZBAN"
_Tür: Dram / Tarihi / Milliyetçi_
_Süre: 120 Dakika_

LOGLINE:
1950’lerin Malatya’sında, genelevde çalışan bir kadın, "uzman" diye getirilen iki yabancıya karşı onuruyla verdiği tek cümlelik direnişle tüm bir millete ders verir: "Ben gavurun orospusu değilim, ben Türk’ün orospusuyum."

FİLMİN 3 PERDELİK İSKELETİ:

1. PERDE: "KÜÇÜK AMERİKA" - 0-30 dk
Renk: Sepya, tozlu, umutlu ama yoksul.

- Açılış Sahnesi: 29 Ekim 1955. Malatya. Cumhuriyet Bayramı. Fener alayları, hoparlörden marşlar. Ama aynı gece genelev sokağının neon ışıkları yanıyor. Kontrast.
- Kezban ile Tanışma: 28 yaşında. Vesikalı. Gündüzleri dikiş diker, geceleri çalışır. Ailesine para gönderir. "Para canlısı" diye bilinir ama kimse içini bilmez. Odasında Atatürk posteri var.
- Şehir ve Zaman: Menderes dönemi. "Küçük Amerika" hevesi. Kasabaya NATO üssünden gelen 2 Amerikalı "uzman" ve şişman tercümanları geliyor. Kaymakam "pavyona gidin" diyor.
- Kurulum: Faytonla geneleve gelirler. Kezban 25. müşterisini savmıştır, yorgun. Gramofonda oynak plak.

2. PERDE: "TOKAT" - 30-80 dk
Renk: Kırmızıya çalan sıcak tonlar. Gerilim artar.

- Kriz Anı: Amerikalılar Kezban’ı işaret eder. Tercüman: "Mösyöler bayanı istiyor."
- İlk Red: Kezban: "Müthiş yorgunum anne. Mazur görsünler."
- Baskı: Tercüman diklenir. Polis çağrılır. Polis "vazifeni yap" der. Ecnebilere karşı nazik olma emri.
- KOPUŞ ANI / FİLMİN ZİRVESİ - 65. dk:
Yakın plan Kezban. Yorgun, öfkeli ama dimdik. Yumruklarını sıkar ve bağırır:
> "Ben gavurlara orospuluk yapmam polis bey!!! Beni sürün. Ama sürüleceğim yer yine Türk ili değil mi?! Ben gavurun altına yatmam!!! Ben Türk’ün orospusuyum!!!"
Sessizlik. Kadınlar başını eğer. Polis gözündeki yaşı saklayıp çıkar. Amerikalılar anlamaz ama utanır.
- Sonrası: Kezban o gece odasına kapanır. Dışarıda bayram havai fişekleri. İçeride tek başına ağlıyor ama başı dik.

3. PERDE: "MİRAS" - 80-120 dk
Renk: Soğuk mavi. Sonra aydınlık.

- Kezban’ın Sonu: Film Kezban’ın akıbetini muğlak bırakır. "Belki de şimdi yaşamıyorsun" diyerek. Ama efsanesi kalır.
- ZAMAN ATLAMASI - 2026: Montaj.
Birkaç dolar için eğilen politikacı, yabancı sermayeye selam duran iş adamı, "keşke İngilizlerin idaresinde olsaydık" diyen ekran yüzü... Hepsi hızlı kesitler.
- FİNAL SAHNESİ: Yaşlı bir kadın, torununa Kezban’ın hikayesini anlatır. Ekranda şu yazı:
> "Bu film, vesikalı Kezban’ın cılız elleriyle gavurlara attığı tokadın hikayesidir.
> Adı: KEZBAN"
- Jenerik: Arkada türkünün ağıtı çalar.

KARAKTERLER:

1. KEZBAN: 28. Güçlü, yorgun, gururlu. Konuşunca Malatya şivesi. Zayıf ama omurgası çelik.
2. ŞİŞMAN TERCÜMAN: "Küçük Amerika"nın yüzü. Eziklikten kibir kasan tip. Filmin sonunda adı ekranda belirir... soru işareti.
3. YAŞLI POLİS: Vicdan. "Vazife" ile "namus" arasında kalan adam.
4. 2 AMERİKALI UZMAN: Konuşmazlar. Sadece bakarlar. Onların şaşkınlığı, Kezban’ın büyüklüğünü gösterir.
Dinçer Dayı

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (1)

5.0

100% (1)

Eli öpülesi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Eli öpülesi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Eli öpülesi yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL