- 2052 Okunma
- 15 Yorum
- 0 Beğeni
DÜNYA ŞİİR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN…
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
ŞİİRDEN YAŞAM…
Şiir; insan yaratısını çözümleyen dil bilimle geliştirilip aydınlatılandır.
Beş duyu alanımızın gelişimiyle beynimizi yazmaya iten aklın ötesindeki benlikle açığa çıkar Prof. Dr. Doğan Aksan; ’Şiirin madeni bütün nitelikleri, ayrıcalığı ve yaratıcılığıyla insandır. Dil adı verilen gücün de yalnız insana özgü oluşu gibi. Dile dayanan bir yaratı olarak şiir, gücünü insandan alır; dille oluşur. Dilin bugün bile bütünüyle çözemediğimiz gizleri aynı zamanda şiirin de gizleridir. Ancak dil bilimin aydınlatabildiği noktalar şiiri de büyük ölçüde açıklığa kavuşturmaktadır. Bu yüzden bugün pek çok alanı kapsayan dilbilim, şiiri geleneksel edebiyat çalışmalarında olduğu gibi bir takım öznel yorumlarla değil, bilimsel gözlem ve yargılarla açıklamaya yöneliktir.’ diye yorumlamaktadır. Evet, şiir söylemek istediklerimizin dili, duymak istediklerimizin kulağı oluverirler. İnsan duygularıyla yaşar ve ifadesini ruhunun derin tabakalarından aydınlığa çıkarır. İmpuls iç itilimi (psikolojide açlık, susuzluk gibi bir ihtiyacın karşılığı) ile içimizdekiler dökülmek ister; işte şiir burada devreye girer. Bu iç dünya ürünlerimiz mutlu-mutsuz günlerin, duygulanışların, kaybedişlerin (ölüm, ayrılık) sevgilerin hissedilenlik derecesinde yazılanlardır. Diğer sanatlardan (öteki söz sanatları, plastik sanatlar, resim ve müzikle) ayrı ve ortak noktaları vardır ki şiirin yeri kanımca daha ağır basmaktadır.
Şiir anlağa değil, duyguya seslenir, kavranmaz yaşanır, yorumu çok doğrudur. Aynı zamanda şiir evrensel bir sanattır. Sadece tek sorun çevirileri çok kendisi olmamasından kaynaklanmaktadır. Diğer diller arasındaki kelime ifadeleri farklı anlamlarla yüklüdürler, birebir anlamı veremeye bilmektedirler.
Şiir günlük dille yazılmaz, şiir dilin tersinde yer alır. Şiirin müzikle bağlantısı yoktur, arasındaki bağlantı ses yönündedir. Şiirin sesi kadar ahengi, rengi, estetiği de onu biçimler. Çağlar boyunca bütün edebiyat tarihçileri şiirin ne olduğunu tanımlamaya çalışmışlar ve çalışmaktadırlar. Fakat şiir tam olarak tamamlanamayıp kuramlara da oturtulamaz. Salah Birsel’in ifade edilecek olursa; şiiri hiçbir poetika ve estetik belirleyemez; sadece bayağı ve adiden uzak tutar.
Şiirin insana tattırdığı duygular yaşamımızın bölümlerinde yer alır. Şiir akıcı ifadesiyle duygularımızdaki ahenk dansa dönüştürür. Okunulan her dize içimizdekileri harekete geçirir okuyana/ dinleyene sunuş açısından iletilecek biçimini alır. Şiir de düşünce ile dil ayrışır, bilinçaltı algılanış farklaşır. Şiir bilinç ve bilinçaltının çarpışmasıdır. Sonuç olarak şöyle bir açıklama getirebiliriz, aynı şiir her okuyucuya farklı tatlar verebilir sunuş - alış değişebilir.
Şiir söze dayanan bir sanat olduğu gibi çağın ve sosyal biliminde çizgisinde yürür. Şiir hiçbir zaman gerilemez, gerileyen toplumlardır. Şiir dile egemen olurken şiir dilin gizini ve gücünü de simgeler.
Bu yüzden şiir usun ve ruhun yarattığı sözcükleri harmanlayarak sunan, dünyamızın vazgeçilmez edebi ürünleridir.
Şiirin özel bir yönü de diğer edebi ürünlerden duygulara daha çabuk hitap eden yönü olmasıdır. Dilimizde bir düz yazıdan bir cümle kalmayabilir ama şiir öyle mi? Hepimizin dilinde ezbere bildiği birkaç dize vardır. Yaşamak istediklerimizi şiire dökmek güzel ama yaşamı şiirleştirsek daha iyi olmaz mı? Dünya şiir gününüzü kutlar, bütün şairlere yaşattıkları dizeler için teşekkür ederiz.
Şair Mallarme’nin ressam Degas’ya dediği gibi, şiir, sözcüklerle yazılmaktadır. Sedat Ümran’ın yorumuyla büyük şiirler okuyucuları sarsandır, eğlendiren ve uyutan değil.
Şiir tadında bir dünya dileğiyle…
ŞİİRİN ESTETİĞİNDE KALINIZ…
Tüm şair arkadaşlarımın şiirle dolu günlerle, şiir tadında kalması dileğiyle…
Sizleri şiireısmarladım.
Sevgilerimle.
YORUMLAR
Dünya şiir gününün tüm aydın, çağdaş,yaşamı benimsemiş dostlarımızın; kutlu olsun
ne mutlu şiir okuyana ve sevene
şiir depremdır. şiir ayaklanmak,şiir başkaldırıdır,şiir şimşektır,gök gurultusudur...şiir sınır tanımaz,şiiri hiç bir güç tutsak edemez,şiir gelecektır,umuttur,özlemdır,mutluluk ve güzellliktir.
şiir ölümü bilmez şiir yaşamdır.şiir muşyu,sevinç ve mutluluktur.şiir kötümserlik bılmez tanımaz.iyimserdır,cömertir ve gençtir,delikanlıdır.yakışıklıdır.şiir özgurdur özgürlüktür.şiir eemektır.alınterıdır,inatcıdır,hırçındır,hep ama hep yurur gıder.ne mutlu şiir yazan şiir okuyan şiir sevene. ötesi yok. arıf damar 2001 şiir bildirisinden....
kutlarım basarılarınızın devamını dilerim.....
Mesaj içerikli açıklayıcı bir yazı.
İlk cümlede bulunması gerektiğine inandığım noktalamaların kullanılmaması ile başlayan akışkanlık zorluğu içersede yazımınız, İsminizi gördüğüm an ki duyduğum; yazım altındaki güveni sekteye uğratmayacak bilgilerin içeriği karşısında teşekkürlerimi sunuyorum.
:) Kurdelanızı kutluyorum...
Sevgimle kalın...
Kutluyorum sevgili Neslihan çok güzel bir yazıydı dostum yüreğine sağlık ben de yazın aracılığıyla tüm dostların şiir gününü kutluyor sevgiyle sevdikleriyle ve her zaman şiirlerle kalmasını diliyorum..
Sevgilerimle..
Çınar GÖLE
Çınar GÖLE tarafından 3/22/2007 3:36:47 AM zamanında düzenlenmiştir.
Şiir evrensel bir sanattır . Evet , aynı zamanda tüm sanat dallarıyla da iletişim içindedir bence . Şiirgibi resim deriz bazen yada resim gibi şiirde yazabiliriz. İnsan beyninin gelişiminde dilin önemiyle şiirin önemi parelel birbirini geliştirici bir içiçeliği var şiir beynimizin kıvrımlarından çıkar ve okuyucunun beyninin kıvrımlarında dolaşır . Herkese ayrı bir his verir .şiiryaratıcıdır bu nedenle dili geliştirir . Dil şiire yataklık eder .
Yazınızı çok beğendim ve bunları yazmak istedim . benim görüşlerim . Şunu da eklemek isterim . Şiirin bir kelimesi bile değişse o başka bir şiirdir . Çeviriler o şiiri ne kadar verebilir . Her kültürün kendini ifade ediş biçimi yapısı etkileşimi farklı .
Tebrik ederim .