Sahip olduğunuz koşulları değiştirmek için, önce farklı düşünmeye başlayın. norman vincent peale
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül

HASTAHANELER.

Yorum

HASTAHANELER.

1

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

150

Okunma

HASTAHANELER.

HASTAHANELER.

HASTAHANELER.
YÖNETİM KRİZİ: Şehir hastanelerinde yönetim açısından iki başlılık söz konusu. Hastane başhekimleri genel olarak hastanenin yönetimi ile ilgili konuların yanı sıra, gerek destek hizmetlerde gerekse de tıbbi destek hizmetlerinde artık yetkisiz. Bu konularda yetkinin şirket yöneticilerine verilmiş olması büyük sorunlara yol açıyor.
• BÜROKRASİ ENGELİ: Sağlık hizmetleri sunumu sırasında gereksiz bir bürokrasi ile sağlık hizmetinin bütünselliğini ortadan kaldırıldı. Bu durum hasta bakımını olumsuz etkiledi. Görev tanımlarının sağlık hizmetlerine özgü olarak hazırlanmamış olması önemli bir sorun kaynağı.
• GÜNDE 20 BİN ADIM: Şehir hastanelerinin yatak başına kapalı alanının çok fazla olması nedeniyle, hekimler ve sağlık çalışanları hastane içerisinde hizmet sunmak zorunda kaldıkları mesafe çok arttı. Bazı hekimler nöbetleri sırasında yirmi binden fazla adım atmak zorunda kaldıklarını bildirdi.
• ACİL HASTAYA ERİŞİM ENGELİ: Şehir hastanelerinde bölümler arasındaki mesafelerin uzaklığı sağlık hizmeti sunumunda önemli engeller çıkardı. Yakın ilişki içinde olması gereken birimler arasında bile uzun koridorlar ve kat edilmesi gereken uzun mesafeler var. Bu durum özellikle acil müdahale zorunluğu bulunan hastalarda telafisi zor sonuçların yaşanmasını beraberinde getirdi.
• HASTANE DEĞİL, OTEL: Şehir hastaneleri tasarlanırken otelcilik hizmetlerinin ön plana çıkartıldı ancak acil, ameliyathane, yoğun bakımlar ve kliniklerde sağlık hizmeti sunulmasına ilişkin temel ilkelerin göz ardı edildiği anlaşıldı. Tasarım yanlışları nedeniyle, asansörlerden veya yangın merdivenlerinden yoğun bakımların veya ameliyathanelerin içine bile yanlışlıkla ilgisi olmayan kişiler ya da ameliyathanede çalışmayan sağlık çalışanları girebilmekte, sterilizasyon ve hasta güvenliği ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
• LABORATUVAR HİZMETİ SIKINTISI: Şehir hastanelerine geçişle birlikte şirket tarafından yürütülen laboratuvar, görüntüleme gibi birçok alanda önemli sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Kamu sağlık personeli yerine şirket elemanı deneyimsiz kişiler çalıştırılıyor. Şirket tarafından yürütülen bu hizmetlerde ekonomik kısıtlamalar nedeniyle hasta takip ve tedavisinde birçok zorluk yaşanıyor.
• ŞEHRE ÇOK UZAK: Şehir hastanelerinin şehrin dışında yapılmış olması hem hastalar hem hekimler hem de diğer çalışanların ulaşımını zorlaştırdı.
• ENFEKSİYON TEHDİDİ: Şehir hastanelerinde hem kapalı alanın hem de hasta sayısının artmış olmasına karşın enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının ve hastane enfeksiyon kontrol komitesinde çalışan hemşire sayısının arttırılmaması nedeniyle denetimler yeterince yapılamamaktadır. Bu durum hastane enfeksiyon hızlarında ve şehir hastanelerinde ölüm hızında artışa yol açabilir.
• HASTA TAŞIYACAK PERSONEL YOK: Hastaların ameliyata veya tetkiklere götürülmesi-getirilmesi için gereksinim duyulan taşıma personeli sayıca az olması sorunlara yol açıyor.
7’DEN 70’E BORÇ ÖDENECEK ŞİRKETLER
25 yıl boyunca bütün yurttaşları borçlandıran şehir hastanelerini yapan firmaların AKP’nin gözde firmaları olması dikkati çekti. İşte 7’den 70’e herkesin 25 yıl boyunca borçlu olduğu firmalar ve hangi hastaneleri yapacakları:
Rönesans Holding: Adana, Elazığ, İstanbul İkitelli, Yozgat, Bursa Şehir Hastaneleri ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Psikiyatri ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastaneleri.
HASTALAR MAĞDUR OLDU
Şehir hastanelerinin açılması ile kent merkezinde bulunan köklü hastaneler kapatıldı.
Hastalar kent merkezine 10 km uzaklıkta kurulan şehir hastanelerine gitmek zorunda kaldı. Görüntüleme ve tetkik hizmetleri şirketlerin sınırlı sayıda elemanı tarafından verildiği için aylar sonrasına randevu verilmeye başlandı. Hastanelerin çok büyük olması sebebi ile hastalar hastane koridorlarında kayboldu.
Acil ameliyatlar için dahi şirketlerden personel talep edilmesi, ameliyatların hızını yavaşlattı. Fizibilite çalışması tamamlanmadan yapılan hastane arazileri sebebiyle bazı hastanelerde lağım kokusu ve su basması gibi sorunlar yaşandı.

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Hastahaneler. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Hastahaneler. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
HASTAHANELER. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Gönül Pınarı
Gönül Pınarı, @gonul-pinari
19.4.2026 21:37:37
Bu tespit ve ortaya koyduğunuz hemen hemen herkesin ortak kanaati gibi sorunlara ilaveten, bazı tespitlerimi eklemek istiyorum.
Elbette bütün kliniklerin bir arada olmasına yönelik yapılan şehir hastanelerinin bazı faydaları vardır ama beraberinde getirdiği sorunular daha insan canını yakıcı ve yaprıtıcı durumdadır. Mesela önceden örneğin senatorum gibi özellik arz eden hastalar ayrı bir yerde ve hastaların hastalıklarına uygun yerlerdeydiler. Bulaşıcı olan bu verem hastaları o özel hastanelere gidiyor aynı zamanda bu hastalar ve yakınları lokalize ediliyordu.
Yine intaniye enfeksiyon hastaları ve yakınları da böyle özellik arz ediyor ve özel işlem görürdu. Yeni sistemde bu hastalar ve yakınları da aynı ortaya getirilmiş oldu.
Hele hele en korunaksız olan çocuklar da bu büyük şehir hastanesi bünyesine alındığından o yavrucaklarda genel hastane ortamına dahil edilerek aynı ortama sokulmuş oldular.
Sizin de dile getirdiğiniz gibi şehir hastaneleri gerek şehir merkezlerine uzak olmaları ve gerekse hastane içindeki hizmet birimleri arasındaki ıraklıkların yaşattığı sorunlarla birlikte bir de özel şirket başhekimlik gibi görev dağılımına bağlı olarak ortaya çıkan yönetim zaafiyeti nedeniyle olası yapılanbir şikayet durumunda özel şirketle muhatap olunması gibi bir durumla karşı karşıya kalıyor insan bu da ayrı bir sorun oluşturmaktadır.
Diğer bir sorun da koca bir şehri bir veya iki hastanede toplayarak bu kadar insanı (hastalar + hasta yakınları) bir araya getirilmesi planlanırken alt yapı yeme içme konaklama hatta ve hatta araç park yerleri bile o boyutta düşünülmemiş veya yetersiz planlanmış olması da başka bir sorunu hasta ve yakınlarına yaşatmaktadır.
Yine çok özel tedavi ve hijyen gerektiren Onkoloji hastaları ve yakınları da için de başka sorunlar yaşamaktadır. Yatarak bu tedaviyi alanlar şanslı ama ayaktan Kemoterapi almak zorunla kalanların çektikleri anlatılır gibi değil, Kemoterapiyi alan hasta ilacın etkisiyle bir iki gün nerdeyse kendinden geçyor gibi oluyor bu hastalar nasıl evlerine gidecek bir de araçları yoksa yatarak bu tedavi almak istenğinde bulunulduğunda ise sıra var yazalım sıra gelirse yatış yaparız diyorlar ama inanın tedavi bitiyor sıra gelmiyor.
Kısa sunu belirtmek isterim ki yeni uygulamalar eskiyi aratmayacak şekilde olmalı yoksa eski aranacaksa neden bu emekler verildi sorusu insanın aklına geliyor. O randevu olma zorluğuna felan da girmiyorum. bir hasta yakını olarak niyetim kimseyi suçlamak haksız eleştiri yapma felan değil sadece yakın zamanda Ankara şeihr hastanesinde yaşadıklarım ve ona dair tespitlerimi dile getirmek istedim.
Yerinde bu paylaşımı ve siz değerli paylaşımcıyı kutluyorum.
Selamlar.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL