Yaşamında öteki kişilere ulaşabildiğin anlar, bir ormandaki kuş ötüşleri gibi olacak... uzaklardan gelip geçerken, kısacık bir süre yapraklarda yankılanacaklar o kadar. orman bütün sessizliğiyle yine yalnız duracak orada... ı.kant
filamingo
filamingo

RASYONEL DEMOKRASİ

Yorum

RASYONEL DEMOKRASİ

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

135

Okunma

RASYONEL DEMOKRASİ

"5 Kez 5 yirmi beş değildir" diyecek ve kanıtlayacak tek kişi gelmedi dünyaya. 5 kez 5; insanlar oy çokluğu ya da oy birliğiyle 25 dedikleri için 25 değil. Doğal olarak, gerçeği kendinden kaynaklanarak 25. Beş kez beş yirmi beş türü tek çözümlü olmayan gerçekler karşısında bir sonuca varabilmek için, sayısal oy birliği ya da çokluğu öngörüldü. Oy sayısı arttıkça gücü artan mekanik kuvvet olarak kullanıldı, kullanılıyor.

Muhalefet yasa öneriyor, sayısal çoğunluklu iktidar, sırf sayısal çoğunluğuyla reddediyor... Muhalefetin eli kolu bağlı, bir şey yapamıyor. Yasa oy çokluğu diktasının çoğunluk oylarına kurban ediliyor ve buna demokrasi deniliyor. Demokrasi oy diktası değil, adalettir. Yasama yürütme yargı erklerinde kronolojik sıra; yasamanın yasa yapması, yürütmenin yapılan yasayı uygulaması, yargının yargılaması şeklindedir. Erklerin hiyerarşik sırası Yürütme, yasama, yargı dizilişindedir. Erkler hiyerarşisinde en alt düzeyde olan; yasa ve yargılama yapamayan, sadece uygulayan memur konumundaki yürütmedir. Yasama memurun amiri şef, yargı her ikisinin amiri müdür koumundadırç. Hiyerarşik üstünlük bütün erkleri ve kendisini de denetleyen yargı’dadır.

Rasyonel Demokrasi’de oy çokluğunun değil, yargının gücü egemen kılınmalıdır. İktidarın çoğunluk oylarıyla reddedilen yasaları muhalefet Danıştay denetiminden geçirtmelidir. Yürütmesi durdurulan kararlar yeniden değerlendirilmelidir.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Rasyonel demokrasi Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Rasyonel demokrasi yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
RASYONEL DEMOKRASİ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL