0
Yorum
0
Beğeni
0,0
Puan
197
Okunma
AKLIMI KURCALAYAN DELİ SORULAR
Bizler zihnimizde önce bir Tanrı yaratıyor, sonra o Tanrı’ya elçiler tayin ettik. Üstelik de tayin ettiğimiz elçiler bir aileden ve kardeş çocukları olmalıydı. Buna en uygun olan aile ise İbrahim’di.
Her ne kadar “124 bin peygamber” tayin edildiği söylense de ben Kur’an’ı referans alarak irdelemeliyim. Çünkü kaynak, mukaddes saydığımız o kitaptır.
Kur’an’da adı geçen peygamberler ise kronolojik sıralamaya göre şu şekildedir; Âdem, İdrîs, Nuh, Hûd, Sâlih, İbrahim, Lût, İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Eyüp, Şuayb, Musa, Harun, Zülkifl, Davud, Süleyman, İlyas, Elyesa, Yûnus, Zekeriya, Yahya, İsa ve Muhammed.
Ne var ki bir çelişkiye dikkat çekmek istiyorum. O da bütün peygamberlerin İbrahim soyundan geldiği savıdır.
1- İlk insanın Hz. Âdem olduğu söylenmektedir.
“O, insanı ‘alak’tan yarattı.” (Sa‘d, 38/71, Mekki 39)
“Hani Rabbin meleklere şöyle demişti; ‘Muhakkak ben çamurdan bir insan yaratacağım.’” (Sa‘d, 38/72)
“Onu şekillendirip içine ruhumdan üflediğim zaman onun için saygı ile eğilin.” (Sa‘d, 38/73)
Derken bütün melekler topluca saygı ile eğildiler.
2- Bütün peygamberlerin İbrahim soyundan olduğu vurgulanmaktadır. “Allah müminlerin müttefikidir.” Tefsîrü’s-Sa‘dî; “Peygamberler, Âl-i İbrahim soyundan oldukları için peygamberdir ve Muhammed de o soya aittir.”
Buradaki çelişki şudur: Hz. Âdem şayet ilk insan ise peygamber değildir; çünkü Hz. İbrahim soyundan değildir. Bilakis Hz. İbrahim, Hz. Âdem soyundan olmuş olur.
Hz. İbrahim soyundan ise ilk insan Hz. Âdem kimdir?
Âdem ile Nuh arasında 2200; Nuh ile İbrahim arasında 1143; İbrahim ile Musa arasında 570; Musa ile Davud arasında 590; Davud ile İsa arasında 1053; İsa ile Muhammed (s.a.v.) arasında 600 yıl vardır.
Ayrıca dört kitap indirildiği söylenmektedir;
1- Kitab-ı Mukaddes, Muhammed’e.
Muhammed’in dini; İslamiyet.
2- Tevrat, Musa’ya.
Musa’nın dini; Yahudilik.
3- Zebur, Davud’a.
Musa’nın dini yok; Zebur’un Davud’a gönderilmesinin amacı neydi? Otursun bir köşeye, canı sıkıldığında okusun diye mi?
4- İncil, İsa’ya.
Dini; Hristiyanlık.
Bütün bu peygamberleri, onlara indirilen kitapları ve tebliğ edilmesi gereken dini bırakıp hâlâ farklı bir din anlayışı arıyoruz. Biri İhvancı, diğeri Süleymancı; bir başkası Nakşibendîci, ötekisi Nurcu… Turcusu, Gürcüsü; saymakla bitmiyor!
Hâl böyle olunca zihninizde yarattığınız Tanrı’yı, onun atadığı peygamberi ve size tebliğ edilmek üzere gönderilen dinin ayetlerini reddediyor, inkâra düşüyorsunuz.
Yine de benim aklımı hâlâ kurcalıyor;
İlk insan kimdi?
İlk peygamber kimdi?
Efkan ÖTGÜN
Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.