Bir an için, tanrı’nın gücü bende olsun isterdim, anne!” eugenie
Bedri Tokul
Bedri Tokul
VİP ÜYE

NOKTA

Yorum

NOKTA

( 4 kişi )

3

Yorum

8

Beğeni

5,0

Puan

149

Okunma

NOKTA

NOKTA

Saygı deyince aklımıza hep kendimizden büyükler ya da mevki, makam sahipleri gelir. Oysa asıl saygı duyulması gereken emektir. Sitemizin genç yeteneklerinden İzebella(Huriye Çap) nın bir hayali vardı. Bir dergi çıkarmak. Sonunda hayaline kavuştu. Çıkardı dergisini. Adı Ça(l)lakalem. Dergiyi buldum. İçinde benimde bir yazım var. Mutlu oldum. Mürekkep kokusunu içime çektim. Huriye kardeşimiz bir zoru başarmıştı. Başarılarının devamını diliyor ona saygı duyuyorum. Tahmin ediyorum. Yine sitemizin güçlü yazarlarından Ebru Asya icap ettiği zamanlarda ondan desteğini esirgememiştir.
Şimdi sizlerle dergide yayınlanan yazıyı paylaşıyorum. Saygılarımla...

NOKTA.

Belirlenen günde A4’de bir araya geldiler. Nokta hem üzgün hem de sinirliydi
“Arkadaşlar bizler dilbilgisi kuralları arasında iş olsun diye yer almıyoruz. Son zamanlarda kalemlerin vurdumduymaz, bizlere değer vermez, kuralları tanımaz, tavırları aldı başını gidiyor. Kalemler; bütün hünerin kelimelerde olduğunu sanıyorlar. Oysa onların anlamlarını güçlendiren bizleriz. Bu gün toplantımızın nedeni kendimizi tanıtmak, bizlerin yazılardaki önemini vurgulamaktır. Bizler olmazsak kelimeler hak ettiği değeri bulamazlar. Okuyucu yorulur, sıkılır. Anlamakta güçlük çeker. Söz almak isteyen var mı?
Noktalı virgül:

Sayın nokta ben şekil olarak sizden daha gösterişliyim. Ancak hepimiz biliyoruz ki senin işlevin hepimizden daha önemli. Bence önce senin kendini tanıtman daha yararlı olacaktır.

Nokta:(.)
“Ukalalık kabul etmezseniz Noktalı virgülün görüşüne katılıyorum. Evet, hepimiz önemliyiz. Ancak benim görevim size göre biraz daha önemli. Ben cümlelerin sonunda yer alırım. Cümle: Bir duyguyu, bir düşünceyi veya bir olayı ele alarak bir hüküm halinde ifade eden kelime dizisidir. Ben bu dizinin sonunda yer alırsam o kelimeler anlam kazanır. Benim görevim bu kadarla da bitmez. Bazı kısaltmalar, sayılar, sayılardan sonra CI Cİ anlamı yazı maddeleri, tarih belirleme, saat ve dakika araları, büyük rakamları ayırma gibi görevlendim de vardır. Sizler de çok önemlisiniz. Virgül sen benim en büyük yardımcımsın. Beni tercih etmedikleri zaman imdada sen yetişirsin, seni dinleyelim

Virgül(,)
Teşekkürler. Bana da bir ad koydular, bir şekil belirlediler ise benim de kendime göre bir görevim var tabii. Birbiri ardına sıralanan eş görevli kelimelerin arasında yer alırım. Sıralı cümlelerde görev bendedir. Uzun cümlelerde yüklemden uzaklaşılmışsa iş bana düşer. Benim de rakamlarla işim vardır. Kesirler belirlenecekse araya ben girerim. Söz bana verilmişken sık yapılan bir hatadan da söz edeyim. Ve veya yahut bağlaçlarının kullanıldığı yerde bana iş düşmez.”

“Evet. Hem benden, hem de virgülden yararlanarak kimlik sahibi olduğuna göre sen de kendini anlak noktalı virgül.”

Noktalı virgül(;)
Benim görüntüm sizin ikinizin toplamıdır. Ama doğru konuşmak gerekirse benim görevim sizin kadar ağır değildir. Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri, cümlede virgülle ayrılmış örnekleri farklı örneklerden ayırmak, cümle içinde bazı açıklama gerektiren ifadelerden sonra sıra bendedir. Kendimi çok karışık anlattım. Değil mi? Ben böyleyim işte. Çok hassasım. Çok titizim.”

“Sen ne dersin soru işareti?”

Soru işareti(?) (Gülerek)
“Özür dilerim nokta gülmemi yanlış anlamayın. Sen sordun ya işte ben oradaydım. Soru bildiren cümlelerin sonudur benim yerim. Virgülün dediği gibi ben de bir ayrıntıyı açıklayayım. Cümle içinde geçen MI Mİ gibi eklerden sonra ben kullanılmam. Bu da çok yapılan hatalar arasındadır.”

“Evet, iki nokta seni dinliyoruz.”

İki nokta(:)
“Kendinden sonra örnek verilecek, açıklama yapılacak cümlelerin sonuna ben gelirim. Bir görevimde konuşma cümlelerinde konuşacak kişinin adından sonra benim kullanılıyor olmamdır. Matematikte de bölme anlamına gelirim. Bazen benimle noktalı virgülü karıştırdıkları olur.

Ünlem sen kimsin?”
Ünlem(!)

“Sevinç, kıvanç, acı, şaşma cümlelerinin sonunda kullanıldığı gibi; seslenme, hitap, uyarı, alay, kinaye, küçümseme ifadelerinin sonu da bana aittir.”

Tüm konuşmacı arkadaşlara teşekkür ediyorum. Kanımca yeteri kadar kendimizi tanıttık. İnşallah kalemler verilmek istenen mesajı almıştır. O da onu tutan ellerin sahiplerine iletir. Toplantımızı bitirelim isterseniz.”

Parantez sinirle ayağa kalktı.
“Üç nokta, kısa çizgi, uzun çizgi, eğik çizgi, tırnak, denden, ben; bizlerde edebiyatta yerleri olan işaretleriz. Bize söz vermeden toplantıyı bitiriyor olman bizi değersiz gördüğün anlamına gelir. Yanlış yapıyorsun nokta yanlış…”

“Siz yanlış anlıyorsunuz. Her işarete söz verirsek bu toplantı uzar gider. Zamanımız dar. Belki ileride bir toplantı daha yaparız. Sizler de kendinizi anlatırsınız. Tabii sizlerde önemlisiniz.”

“Uzarsa da uzasın. Bizim de kendimize göre görevlerimiz var. Kalkın arkadaşlar gidiyoruz. Bize değer verilmeyen yerde durmanın bir anlamı yok. Toplantıyı terk ediyoruz.”

Parantez ve arkadaşlarının peşinden nokta, A4 den ayrılmadan önce:

“Giderseler gitsinler zaten canım burnumda.- Gerçek edebiyat yapıyorum- diye koca bir paragrafta bizlerden hiç birimizin kullanılmadığı yazılar var. Ben edebiyat adına değerimiz bilinsin istiyorum.”

Karşıdan koşarak gelmekte olan inceltme işareti parantez ve arkadaşlarına:

“ Televizyon haberlerinde alt yazı geçti. Burada bir yerde imla işaretlerinin toplantısı yapılacakmış. Nerede olduğunu biliyor musunuz?

Parantez güldü:
“Toplantı yapıldı bitti bile. Sen nerede kaldın?

“Bana haber verilmedi ki! Kim düzenledi bu toplantıyı?”

“Bana değil, havasından geçilmeyen Nokta’ya sor.
İnceltme işareti Nokta’nın peşinden yetişti:

“Noktalama işaretleri toplantısı yapılıyor da neden benim haberim yok? Ben genelde Sadece A’ ya bağlıyım diye beni işaretten saymıyor muşunuz? Benim A’ya şapkalık yapmam onu yağmurdan soğuktan korumak için mi? Ben olmasam birbirileriyle hiç alakası olmayan kelimeleri karıştırmıyorlar mı?”

Nokta sert sert baktı:

“Git başımdan, Bir de senle uğraşmayayım. Ne haliniz varsa görün. Git derdini Marko Paşaya, pardon TDK’ anlat,

Dağıldılar,

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 

Topluluk Puanları (4)

5.0

100% (4)

Nokta Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Nokta yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
NOKTA yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ŞÜKRÜ ATAY
ŞÜKRÜ ATAY, @sukruatay
19.2.2026 23:25:35
5 puan verdi
Saygıdeğer üstadım,
Noktalama işaretleri bir toplantı kurgusuyla, okunması keyif veren hikâye tadında bundan daha güzel anlatılamazdı, gönülden kutluyor, ayakta alkışlıyorum.
Bu tür yazılarda en iyi yazanlardan birisiniz, takdire şayansınız, sağolun varolun.
Emeğinize ve yüreğinize sağlık diliyorum.
Ayrıca dergi çıkaran arkadaşlara da başarılar diliyorum.
En kalbî selam, sevgi ve saygılarımla.
Alibaba
Alibaba, @alibaba2
19.2.2026 21:36:43
5 puan verdi
İmla kuralları ve noktalama işaretleri hususunda, incecik, kırmadan dökmeden bir uyarı yazısı yazın deseler, kan gövdeyi götürürdü herhalde. Ama oluyormuş. Her işi ehli yaparsa ve bunu yaparken hiç kimseyi incitmeyecek kadar güzel yürekli ise oluyormuş.

Edebiyat Defterinde de, özellikle şiir yazan arkadaşlarımızın bir kısmı benim gibi halk şairi statüsünde olup, imla ve noktalama işaretleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabiliyoruz. Ancak, yorum ve eleştirilerde herkese ders vermeye kalkışan, ama kendi yazıları yada şiirlerinde (klavye hataları dışında) bu kurala uymayanlar da azımsanmayacak düzeyde ne yazık ki.

"Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp" sözünden hareketle, herkesin üzerine düşeni yapması bir gerekliliktir aslında. Çünkü burası, EDEBİYAT DEFTERİ.

Lafı fazla uzatmadan. Yol gösterici niteliğindeki, böylesi önemli bir yazıya imza attığın için, kendi adıma teşekkür ediyorum ağabeyim.

Dergi çıkaran arkadaşlarımızı ve onlara destek veren herkesi ayrıca tebrik ediyorum.

En derin saygılarımla.



Alibaba tarafından 19.2.2026 21:45:44 zamanında düzenlenmiştir.
Suat Zobu
Suat Zobu, @suat-zobu
19.2.2026 20:18:10
5 puan verdi
Yani nokta'yı koymuş.
Evet bu yazıyı hatırladım.
Adam yazdı mı yazıyor dedirten yazılardan biri.
Noktalama işaretlerine toplantı yaptırıp onları konuşturabilmek apayrı bir beceri.
Bir cinayet öyküsü tasarlayıp yazmak, bir aşk öyküne hayat vermek gibi mi?
Ortaokulda MÜNAZARA yapardık. Adı neden öyleyse! Ne anlama geliyorsa!
Para gerekli midir, gereksiz midir?
Gereklidir'i savunmak kolay da hadi öbürünü savun.
Hadi gel de noktalama işaretlerini, rakamları, harfleri konuştur.
Bu zor işi de yapsa yapsa Bedri Tokul yapar.
Dergi çıkaran arkadaşlarımızı da kutlarım. Başarılar diliyorum.

Selam ve saygılar ağabeyim.
Kel'den öptüm.
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
ÜYELİK GİRİŞİ

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL