"günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." halil cibran
ipekyolu
ipekyolu

BOZKIRDA AĞAÇ BAYRAMI

Yorum

BOZKIRDA AĞAÇ BAYRAMI

0

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

160

Okunma

BOZKIRDA AĞAÇ BAYRAMI

BOZKIRDA AĞAÇ BAYRAMI
Yahya Aksoy
Bir damla su diye inleyen İç Anadolu’nun bozkırlarına dikilen her ağaç, bereketin, yağmurun, bolluğun ve serinliğin işareti olarak görülmelidir. Asırlar önce ağaçlarla donanmış dağlar, tepeden veya maçlar şimdilerde bomboş halde, boynu bükük, çaresiz ve yalnız...
Bu yalnızlığı gidermek, boz karaçam ve diğer fidanları dikerek ağaçlarla donatmak en büyük bayramdır. Toprak için, insan için, ülke ve verimlilik için toprağı ağaçla kucaklaştırmalı ve bu oluşturmalıyız.
İlki 1980’li yıllardan başlayan Oğulcuk köyü bozkırı ağaçlandırma, şenlendirme ve yorgun çiftçiyi dinlenme ortamı başlatıldı.. Her geçen yıl buna yenileri eklenerek halkın mutluluğu daha da yükseklere taşındı. Nisan 2005’in ilk haftasında Boğazlıyan ilçesi, Oğulcuk Köyü nde böyle bir bayram yaşandı. Bu konuda Orman, Köy İşleri, Kültür Bakanlıklar ile Yozgat Valiliği ve Boğazlıyan Kaymakamlığı Oğulcuk Muhtarlığına çok büyük destekler sağladı.
4000 kadar çam fidanı 80’lerde kurulan ve kurulmasında en büyük emek ve öncelik sahibi olmaktan gurur ve mutluluk duyduğum parçalık tepesindeki ormanımızın boş kalan alanları ile 1940’lar da geniş bir alana kurulan ve BM UNESCO (Eğitim,Bilim ve Kültür) ÖRGÜTÜ tarafından incelenerek dünyanın en büyük ve örnek bir uygulama bahçesi olarak gösterilen , baş öğretmenimiz Hamdi Ünal ,Mehmet Ayyıldız ve arkadaşlarının meydana getirdikleri ilkokul uygulama bahçemizin kuruyan ağaçları yerine ve boş alanlarına dikilen binlerce çam, ağacı Oğulcuk köyünün ve iç Anadolu’nun mutluluğunu artırmıştır.Yıllar eskiden dikilen ağaçları kuruttu. 2025 yılında Oğulcuk Köyü çalışkan muhtarı Kemal Yalçın ‘nın yakın ilgi ve takibi ile Boğazlıyan İlçemizin çalışkan Kaymakamı Sn. Aydın Yanık ‘ın desteği sonucunda UNESCU tarafından 1950’lerde Dünyaya örnek bir uygulama bahçesi olarak gösterilen İlk okul bahçesi eski ağaçları sökülerek uygun olan yeni fidanlarla donatılması eski okuyanlar,eğitimciler ,öğrencilerve halkımız arasında büyük sevinç yarattı. Tüm emeği geçenleri kutluyoruz.
Benim 1980 ’li yıllarda Ankara’daki görevlerin nedeniyle yakından takibim ve ilgimle eski yıllarda köyün genç muhtarı Ferhat Şahingöz ’ün de ilgi ve yardımları ile köy halkımızı da gönülden destekleri sayesinde İlkokul bahçesi bitişiğinde Purçalık tepesi mevkiinde , Orman Bakanlığı yetkililerince incelendi ve ağaçlandırılmaya uygun bulundu.Gerekli işlemler yapılarak ağaçlandırıldı. Bu konularda Orman Bakanlığı Müsteşarı değerli hemşerimiz Necati Uyar’dan çok büyük ve yakın destek gördük.
Yine bu bölgeye Köy İşleri Kakanlığı Toprak İskân Genel Müdürlüğü tarafından Köy Konağı yapımı planlandı. Örnek yeni bir proje ile çok yönlü hizmete cevap verecek kapasitede muhtar odası, salonu, kütüphanesi, PTT odası, sağlık kabini, depoları ve geniş bahçesi ile ) büyük bir Köy konağı yapımı kısa sürede sonuçlandırıldı .1985 yılında hizmete açıldı. O yıllarda muhtar Nuhu Kalkan canla başla çalıştı…
Büyük bir heyecanla köylülerimizin Ankara’dan Kayseri’den çevre il ve ilçelerde gelerek ağaç dikimine destek vermeleri halkımızın ağaç sevgisinin en büyük göstergesidir. Oğulcuk köyümüzün genç ve çalışkan muhtarı Zekeriya Kalkan’ın muhtarlığı zamanında günlerce uğraşıp, didinmesi sonucu yokluğa, zorluğa ve engele rağmen Akdağmadeni Fidanlığı’ndan arabası ile getirdiği 4000 çam fidanı heyecanla, umutla ve birlik içerisindeki çalışmalarla Oğulcuk köyünün övünç ve sevinç kaynağı olarak toprakla buluşturuldu. Bu konuda Sorgun Postası’ gazetesindeki köşemde 4 Haziran 2005 ‘de yazdığım yazı BYEGM 2007 “Anadolu Basını Makale->Yorum dalında ödüle lâyık görüldü.
Ünlü halk şairi âşık Beyani ,1985 Gençlik yılında OĞUL şiirinde şöyle demekte: "...Kıyamet kopsa da durma ağaç dik/ Zelzeleyi önler belki yerden kök/ Kin kibir var ise bunu kalpten sözk/ Gizlenmez bu leke görülür oğul...
Orman ile yeşertirsek kırları/Baraj ile sulamazsak yerleri/ Yollar yapıp aşmadıysak surları/ Dosta giden yolcu yorulur oğul..."
Tarihi yolların kavşağında Oğulcuk Köyü’nün yıllar önce yaşlı ve bilge kimselerinden Başöğretmen Hamdi Ünal tarafında edinilen bilgiler göre Oğuzların en önemli en büyük ve önemli Salur boyuna mensup kabilelerce (Nabiler,Nebiler,Cebeciler, Sarının Oğulları, Aliler, Sofular başta olmak üzere) 1400’lerde kurulmaya başlandığı ifade edilmiştir. O tarihten itibaren köy yönetiminde görev alan tüm muhtarlar,azalar ve diğer çalışanlar köyün m tarım, hayvancılık ve bağcılık gibi alanlarda çok başarılı hizmetler verdikleri ve geçmişi gelece koruyacak nesiller yetiştirdikleri yaşanan örneklerle kanıtlanmıştır.
Cumhuriyetin ilanını takip eden yıllarda köylülerin eğitiminde görev alan çalışkan öğretmelerin ve diğer görevlilerin vatan, bayrak ve millet sevgisi toplumsal olarak en yüksekte tutulmuştur. Okur yazarlık alanında Türkiye’nin en başarılı ve önde gelen Oğulcuk köyümüz, yüzlerce aydın, eğitimci,bilim adamı,hakim, general, bürokrat, siyasetçisi ve kamu görevlisi ile gurur duymaktadır…
Bu en güzel ve en verimli ağaç dikme bayramı köylülerimize örnek olsun, tüm boş alanlar ağaçlarla donatılsın,donatılsın ki kervan geçsin konaklasın, kuşlar gelsin bir gün yuva yapsın, yağmur bulutları yığın yığın bozkırın üzerine ağsın ve yağısın. Gölgesinde yorgun çiftçi ve huzur arayan şehirli dinlensin, bölgemiz şenlensin, insanların türkü ve sesleri kuşların ki ile birbirlerine karışsın. Gelecek kuşaklar ataları ile övünsün, sorumluluklarını artırarak ormana orman eklesin , Tarihten kopup gelen atalarının eserlerine eserler katsın ve köyler yaşanır hale gelsin... Bugün köyden şehre göç sonrası ülkemizin geldiği acı sonucu hep birlikte görüyoruz yaşıyoruz. Kırsal kesime uygarlık giderse yaşam verimli ve mutlu olursa güçler de önlenmiş toprak işleyicisini bulmuş olur bu mutluluğu Oğuzcuk köyümüzde birlikte yaşadık. Yaşasın orman gölgesindeki köylerimiz ve yaşasın kıraç topraklarına fidan diken insanlarımız... Örnek olsun. Ülkemizin tüm bozkırları ağaçla buluşsun.En güzel bayram olsum…


Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Bozkırda ağaÇ bayramı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bozkırda ağaÇ bayramı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BOZKIRDA AĞAÇ BAYRAMI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.