Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
ismail karaosmanoğlu
ismail karaosmanoğlu
@ismailkaraosmanoglu

MİLLİ POLİTİKA VE DIŞ MİHRAKLAR ABDÜLHAMİT VE DIŞ SİYASET 1 Büyük Siyaset Dehası Abdülhamit

14 Şubat 2025 Cuma
Yorum

MİLLİ POLİTİKA VE DIŞ MİHRAKLAR ABDÜLHAMİT VE DIŞ SİYASET 1 Büyük Siyaset Dehası Abdülhamit

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

270

Okunma

MİLLİ POLİTİKA VE DIŞ MİHRAKLAR ABDÜLHAMİT VE DIŞ SİYASET 1  Büyük Siyaset Dehası Abdülhamit

MİLLİ POLİTİKA VE DIŞ MİHRAKLAR ABDÜLHAMİT VE DIŞ SİYASET 1 Büyük Siyaset Dehası Abdülhamit

ABDÜLHAMİT VE DIŞ SİYASET

Büyük siyaset dehası Abdülhamit üç kıtaya hükmeden koca imparatorluğu, iç ve dış düşmanların bütün yıkma planlarını devreye soktuğu yıllarda nasıl idare etti. Düşmanların planlarını ya erteletti ya akamete uğrattı.

Batılıların hasta adam dediği, öldürmek için elleridn geleni ardına koymadığı hastayı öldürmelerine izin vermedi. Yalnızca batının değil doğunun da hain planları vardı Osmanlı hakkında. Batı da doğu da aynı hain planın peşindeydi. Batı da, doğu da aynı ruhtu zaten. Eski Roma’nın yeniden hortlayan ruhu.

Eski Roma’yı dünya üzerindeki tahakkümünden kurtaran ve onu tarih sahnesinden kaldırarak Osmanlı’nın temsil ettiği ruh İslam’dı.

Bu ruh önce Emevi, Abbasi, sonra Selçuklu ve Osmanlı olarak dünyanın üstüne bir karabasan gibi çöken ve dünya halklarını bin bir zulmüyle inleten kötü ruhlu Roma’yı Avrupa ve Moskof steplerine, oradan Baltıklara ve Sibirya’ya kadar süren iyi ruhtu Osmanlı İslam ruhu.

Bu ruh asırlarca dünyaya adaletle hükmetmiş, zulümle inleyen dünyayı kurtarmıştı. Bu kez tarih tersine dönüyor o zorba, zalim ruh hortlayarak gömüldüğü tarih sahnesine geri geliyor, kendisini alt eden ruhtan intikamını almaya çalışıyordu. Ancak bu kötü ruh sert bir kayaya çarpacak, planlarını ileri bir tarihe ertelemek zorunda olacaktı.

Abdülhamit bu işi nasıl yapacaktı. Bu büyük padişah tam bir siyaset dehasıydı. Düşmanlarını karşısında bölük pörçük ederek zayıflatmak ve onların planlarını bozmak en küçük maharetiydi.

Bunu nasıl mı yapıyordu? Ortak düşmanın zaaflarını pekiyi biliyor, bu zaafları en iyi şekilde kullanıyordu. Gerek devletlerin gerekse devletleri temsil eden zevatın zaaflarını tespit etmek ve onları kullanmak onun yaptığı en basit işlerdendi.

Özellikle yabancı devlet misyonlarının eşlerini kendi planları uğruna kullanıyor, bazen de bu zevatın zaaflarını tespit ederek onlardan yararlanıyordu.

Onun hiç yapmadığı en önemli husus ta şuydu, düşmanlarının birleşmesine asla ve asla izin vermiyordu. Aksine onların menfaatleri yönünde kışkırtarak parçalıyor, Osmanlı aleyhine faaliyet yürütmelerine izin vermiyordu.

Gerek Hicaz demiryolu, gerekse Kıbrıs üzerinde oynanan menfaat oyunlarını kullanarak hasımlarının bu yolla azılı rekabete düşmesine yol açıyor, bu rekabetin menfaat savaşına dönüşmesini sağlıyordu.

İşte siyasi deh budur. Dünya siyasetinde ülkesini kayırmanın bir deha olduğu pek açıktır. Ülke menfaatini korumak ve ülkesini yükseklere çıkarmak isteyen dâhilerin yapması gerekenleri yapar dahi siyasetçiler. Kendi egolarından sıyrılmış bir şekilde hareket ederek her şeyi ülkeleri için yapar, hayatlarını milletlerine vakfederek hareket eder, düşmanlarını çeşitli hilelerle alt ederek ülkelerini sahili selamete çıkarırlar.


Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 29.11.2015

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Milli politika ve dış mihraklar abdülhamit ve dış siyaset 1 büyük siyaset dehası abdülhamit Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Milli politika ve dış mihraklar abdülhamit ve dış siyaset 1 büyük siyaset dehası abdülhamit yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
MİLLİ POLİTİKA VE DIŞ MİHRAKLAR ABDÜLHAMİT VE DIŞ SİYASET 1 Büyük Siyaset Dehası Abdülhamit yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.