Edebiyat defteri sitesinin değerli üyeleri, değerli müdavimleri, katılımcıları ve okurları. Site hakkında zamanzaman düşüncelerimi yazıyorum. Hatta yazdığım yazıyı gün birincisi yapıyorlar, sonra da "bu şair bizi eleştirmiş" deyip, farkına vararak sayfadan siliyorlar
Değerli gönüldostlarım. Türk edebiyatın 4 farklı katagorisi olan 1-Türk Halk Edebiyatı "Hece şiiri". 2- Tekke edebiyatı "hece şiiri"3-Divan edebiyatı "Aruz Kalıbı" 4-Serbest Nazım "Fazla kuralı olmayan ancak belli anlatım ve yazım biçimi olan" şiirlerdir.
Bu kuralları ben koymadım. Bu kurallar şiir, şarkı, Türkü var olalı beri vardır.""Bunları şiirle, yüzlerce örnekle, defalarca yazdım, şair olmak isteyenler öğrensin diye"". 16 yüzyıldan sonra CÖNK adı verilen, ceylan derilerine yazılması ile yazılı kaynaklara geçirilen Türk edebiyatının yazım türleri böylece belge ve bilgi olarak bize kadar ulaşmıştır.
Ben kendimi örnek vererek anlatayım.Bir şairin sayfasına gittiğimde yaptığım ilk iş şudur. Şiirin nazım biçimi nedir. Halk şiirimi, tekke şiirimi,divan şiirimi, serbest nazım şiir mi? DÖRTLÜKLER halinde yazılmışsa, ama hece adına hiçbir şey yoksa "beğeni yapar" geçerim. Okumam bile. Diğer taraftan "DÜZ YAZI" gibi, köşe yazısı gibi, nesir gibi yazılmışsa onu da okumam. ŞİİRLER KURALLARI içinde vardır.
Bu sitede bir çok kişi beni beğenmiyor. Bana yaptığım yorumların "kopyala yapıştır" şeklinde olduğunu söylüyorlar. Doğrudur. Benim sayfama gelip bir bakın. 17 yıl boyunca ben bu siteye üyeyim ve bana da aynı şekilde yorum yapılıyor.Açıkça şunu ifade edebilirim ki, kimse şiir okumuyor. Okuyan da % 10 u geçmez. Ben gerçekten kurallar çerçevesin de yazılanlara yorum yaparım ve bazen de birer dörtlük bırakırım. Bazısı da sadece "BEĞENİ" yapıp geçiyor. Ben de BEĞENİ yapana BEĞENİ, yorum YAPANA yorum YAPIYORUM.
Site yönetimine diyorum ki, Bir kişi Günde BİR den fazla şiir asamasın. Bazıları ard ardına, 20-30 şiir asıyor. on kişi bunu yaptığında BİR şiir asanların şiiri sayfadan düşüyor ve görünmüyor. Birisi bunu bana izah etsin. Bu nasıl ŞİİRE saygıdır. Bu nasıl ŞAİRE SAYGIDIR. Şahsen benim bu sitede 4222 şiirim var. Her gün ard arda 100 şiir asayım, benim ismim dışında kimse gözükmesin. Uygun olur mu ? Edebiyat EDEPTEN gelir, gereği ise insanların bir birine saygısıdır.
Şiirlerin ŞİİR GİBİ, ŞAİRLERİN Şair gibi olması gerekmez mi ? Beni eleştirenlerin biraz insaflı olmasını istiyorum. BEŞ BİN in üzerinde ŞİİRİ, basılmış 35, yayıma hazır 85 toplamda 120 dolayında kitabı bulunan ve GAZETECİ-YAZAR-ARAŞTIRMACI, ŞAİR ve OZAN kimliği olan biri olarak bana akıl verirken bu özelliklerime bakmalarını rica ediyorum.
Sonuç olarak, site yönetimi günde en fazla 2 şiir yayınlanmasına izin versin. Okuyan tüm canlara, selam, saygı ve huzurlu günler diliyorum.
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Haklı serzenişlere ne diyebilirizki kıymetli hocam bu noktada en değer verdiğim kıymetli bulduğum yegane insansınız ne deseniz değişen pek fazla birşey olmayacak..Ben kendimi sizlerin yanında yamak bile sayamıyorum..Allah uzun ömürler versin
Ez cümle ile .... Sene 1980 / 1981 yılları yer stanbul Suadiye İlk şiirlerimi ve yazılarımı Necip Fazıl Kısakürege göstermiştim Ve kısa öz olarak .... sen yazmalısın yaz yazdıkca ufkun açılacak ,okudukça cahilliğin artacak hatalarını kendin fark edecek keşfedeceksin demişti... Rahnet olsun
Hocam ben kendi açımdan şairlik olgum şahsi olarak görece. Uzun şiir gibi olmadık bir tarzın ama anlık his fırtınalarıyla ,cümlesi cümlesine değiştirmeden ,şiir ruhunu katletmeyip,düşündürme odaklı birinin edebiyat boyutunu benim için pek önemli değil . İnsanlar düşündüren ve uzun ,akıcı yazımları anlamayı bırakın okumaz. Ama akademik olarak üst bir Profesör düzeyinde bir hocaya kitabımı gönderdiğimde aldığım tebrikler de okuyucunun kitlesel olarak sınırı yok. Bir edebi eserin konumlandırmak benim yazımlarım için olamaz. Ama ilk şiire çıkış hikayemde olduğu gibi anlık hislerin kağıtla buluştuğu bir yazımın mükemmel olması da imkansız . Uzun şiir yazmak da anlık fırtınanın nerede duracağına bağlı. Ben his yazımcısıyım. Bu yazım kendimle olan eleştirel bir yazar olayıdır. Edebiyatın en mükemmel isimlerinin ardında mükemmel bir alt yapı olduğu açık. Paul Auster gibi dünyanın en büyük üniversitelerinden eğitim almış bir edebiyat yaratımcısı ile bizim aldığı 90'lı yıllar orta öğretim edebiyatı ile şu yazımlar dahi insanüstü bir çaba gerektirir. Bizde edebiyat ,sanat,bilim ,felsefe değer görmez. Şu batmış eğitim sisteminin yeni nesil edebiyatçı çıkarması avogadro sayısının orantısıyla bir . Bizlerin şu halde yaptığı mucizevi bir iş. Bu gerçek . Sitenin tüm yazımcıları eğer ki nitelikli edebiyat eğitimi alsalardı büyük çoğunluğu kim bilir daha neler görecektik?O yüzden eğitimin milli 1938'e kadar ki niteliği olmadan biz yazımlarımız popüler kültürce eritilecek. Değer görmeyecek. Hiç olmadık bir tarz ,akım yaratsanız dahi. Saygılar ...
Bilgi dolu açıklayıcı bir yazı ben tarafsızım ozan zaten site yönetiminin güne gelen şiirlerdeki kıstaslarıda anlayamıyorum Birde zamanım olmadığından bazen beğeni bırakıyorum kimseler alınmasın Saygılar usta
benim en çok korktuğum veya dayanamadığım genelde hece şiirlerinde ekseri diğer şiirlerde de; ne ne de, ki , ya da vb ek ve bağlaç yazım hataları. artık diğer konular ilgimi kaybetti, çünkü eleştiri döngüsü veya yargılama , haklılık veya haksızlık gibi kavramlar çağın içinde yolunu kaybetti, bir de yapay zeka yavaş yavaş her yerde görünmeye başlarken; ne bileyim işte..
yine de site hakkında, muhabbetler, beğeniler ve eleştiriler üzerine böyle yazıların çoğalması belki farkındalığımızı artırır. lakin zihinlerimiz, hayallerimiz ve gerçekler ikileminde de epey bunaltılı bir süreçten geçiyor çağımızda.
Değerli üstadıma katılıyorum. Site yönetiminin bazı şeyleri değiştirmesi gerekiyor. Bana göre günde bir yazı ve bir şiirden fazla paylaşım olmamalı. Bu durumda üstatlarımızın şiirlerini rahatlıkla okuyabiliriz. Ama ne yazık ki bazen onlarca şiir atan oluyor. Bu şiirler nasıl yazılıyor onu da anlamış değilim. Bu arada şimdiye kadar şiirlerime ciddi katkı yaptınız. Ben de elimden geldiği kadar yorumlar yapmaya çalışıyorum. Ancak işimin yoğunluğu gereği bazen sadece beğeni yapıyorum. Sitede çok değerli kalemler var. Güzel bir site sahip çıkmak lazım. Önerilerim: 1. Sitede şiir ve yazı paylaşım sayısı sınırlandırılmalı. 2. Günün şiiri ve yazısı gerçekten güzel şiir ve yazılar arasından seçilmeli. Bazen öyle şiirler günün şiiri seçiliyor ki anlamış değilim. O gün içerisinde o kadar güzel şiirler varken o şiir nasıl seçilmiş şaşmamak mümkün değil. 3. Şiir ve yazılara yapılan yorumlar denetlenmeli. Gerekirse onaydan geçip sayfaya düşmeli. Bazen kırıcı olan tartışmalar meydana geliyor. 4. Sitenin yeni yapısı güzel olmuş ama eksiklikleri bulunmakta. Bunlardan biri de sosyal medyada paylaşma kısmı telefonlarda artık yok. Bilgisayardan girdiğiniz zaman olan bu kısım telefonlarda olmaması hiç olmamış. Herkes artık telefon ile işlerini yapıyor. Bilgisayarı kullanan neredeyse yok gibidir. Bu eksikliğin giderilmesi gerekiyor. 5. Mesaj ve bildirim kısmı hem yukarıda hem aşağıda bulunmaktadır. Bu da görüntü kirliliğine neden oluyor.
Yazınız, şiirin geleneksel kuralları ve şairlerin birbirine olan saygısı üzerine önemli noktalara değiniyor. Türk edebiyatının farklı nazım biçimlerini ve şiirin köklü kurallarını vurgulamanız, özellikle şiir yazmaya hevesli ancak kuralları göz ardı edenler için öğretici nitelikte. Şiirin bir disiplini olduğunu, belirli kalıplar içinde geliştiğini ve rastgele yazılmış metinlerin şiir olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etmeniz oldukça yerinde.
Eleştirileriniz de dikkate değer. Bir şiir platformunda aşırı şiir yüklenmesi, nitelikli eserlerin görünürlüğünü azaltırken, okuyucuların derinlemesine bir değerlendirme yapmasını da engelleyebilir. Okuma kültürünün zayıflaması ve sadece "beğeni" ile geçiştirme alışkanlığı, edebiyatın ruhuna zarar veriyor. Günümüzde şiirin serbest biçimde yazılmasının yaygınlaşması, geleneksel kalıpları bilen ve uygulayan şairlerin emeklerini gölgede bırakabiliyor.
Özetle, şiirin sadece duygu değil, aynı zamanda bilgi ve disiplin gerektirdiğini belirtiyor ve bunun anlaşılmasını istiyorsunuz. Bu noktada, eleştirilerinize katılmamak elde değil. Şiir bir sanat dalıdır ve her sanat gibi saygıyı hak eder. Şiirin, şair gibi yazılması gerektiği gibi, eleştirilerin de insaflı ve bilinçli olması gerektiğine dair çağrınız da yerinde bir hatırlatma olmuş.
Edebiyatın özü olan "edep" çerçevesinde daha bilinçli ve kaliteli bir şiir ortamı dileğiyle, saygılarımla üstadım.
Sizi ilk defa bu kadar sinirli görüyorum. 2010 yılından beri varım kim nedir (tabiki habire isim değiştirenleri tanıyamıyorum) biliyoruz artık. Sakin hocam sakin bunu dile getirmeniz güzel de insanların yorumlara yapıştır demesi de ilginç :)) çok sayfa geziyorum bu aralar oldukça boşum bir elin parmağını geçmeyecek kadar evet şiir gibiydi dediğim şiirler var ve onlara yorum yokken şiir mi bu düz yazı mı yada anlamı nedir acaba dediklerimde beğeni ve yorum coşması.... Ben eskilere dem vuracağım kurulduğu zamanlar yada bundan bir kaç yıl öncesi... Birbirimizi bir çoğumuz tanırdık öyle ileri geri konuşmadan şiirde hata varsa mesaj atarak olmadı sosyal medyadan ulaşarak konuşurduk. Şimdi bende burada sanki üç yada daha fazla bir gruplaşma var gibi görüyorum. Ancak bunu düzeltmekte bizim elimizde yılmadan yuvamıza sahip çıkarak. Uzun süredir tanırım sizi çizginiz bellidir yolunuz belli. Ben bir uslup hatası yaptığınızı bile görmedim. Derdiniz şiir yolunuz şiir. Siz müsterih olunuz. Bırakınız kim ne derse desin ben öyle yapıyorum okuyorum yorum yazacak kadar sevdiğim şiire yorum yazıyorum. Ha bazen zaman olmuyor beğeni yapıp çıkmak zorunda kalıyorum ama sonrasında o şiiri bulabilirsem yeniden uğruyorum.
Onun için takılmayınız biz şiir yazalım gerisini vıdı vıdı edenler düşünsün.
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.