Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül
@34807597890

TARIM.

10 Ocak 2025 Cuma
Yorum

TARIM.

1

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

118

Okunma

TARIM.

TARIM.

TARIM HER ÜLKE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.
İlk insandan bu yana milyonlarca yıldır ihtiyar dünyamızda uzmanlar 15 milyar insanın yaşadığı tahminini yapıyorlar. Bu insanların 7.2 milyarı yani yaklaşık yarısı hala dünyamızda yaşamlarını sürdürüyorlar. Yani, yeme içmeye, tarımsal ürünlerden yararlanmaya devam ediyorlar. Bir başka hesap da, 2050 yılında, dünya nüfusunun 12 milyara yükselecek olması. Bu bize inandırıcı geliyor çünkü 1970 yılında dünya nüfusu 3.5 milyar iken bugün iki katına çıkmış durumda.
Barcelona’nın yenilenmesini sağlayan mimar Prof. Asebillo, 21’inci yüzyılda insanların yüzde 90’ının kentlerde yaşayacağını söylüyor. Bu söylem bir yandan tarım alanlarının daralacağını, öte yandan tarımsal nüfusun azalmasıyla, tarımsal ürünlere ihtiyacın artacağını ortaya koyuyor. Zaten FAO da önümüzdeki dönemde, tarımsal ürünlerin fiyatlarının hızla artacağını belirtiyor.
TÜSİAD’ın "21’inci Yüzyılda Türkiye Tarımı" konulu raporunda ise Türkiye’nin tarımda treni kaçırmaması için mutlaka yeni önlemler alması gereğine işaret ediliyor. Bu bilgilere yenilerini eklemek ve tarımın önemini bir kez daha çok net ortaya koymak mümkün. Ancak, biz tarımda kendi imkanlarımızı iyi kullanıyor muyuz öncelikle ona bakmamız gerekir. 1990’larda 27 milyon hektar olan tarımsal alanımız, bugün 23 milyona gerilemiş durumda. Ve biz bunun sadece yüzde 18’ini işleyebilir durumdayız.
Çok önemli yatırımlar yaptığımız iki projemiz; GAP ve KOP projeleri... Bu projelere yıllar boyunca yerli kaynaklardan önemli imkanlar aktardık. Buna rağmen, her iki projeden de yeterli tarımsal verimi alabildiğimizi söylemek mümkün değil.
Bir başka üzerinde durmamız gereken tarımın önemini artıran konu da küresel ısınma... Birçok ülke için çok olumsuz sonuçlar verebilir. Ancak küresel ısınma konusunda ülkemiz önemli sorun yaşayacak ülkeler arasında yer almıyor. Uzmanlar, ülkemizde Akdeniz ikliminin kuzeye, Karadeniz’e doğru kayacağını, bunun da bizim üretim alanlarımızı fazla daraltmayacağını öne sürüyorlar. Tavsiyeleri, bundan yararlanmamız yönünde...
Karşımıza çıkan bu tablo bizim son 50 yıldır fazla önemsemediğimiz tarım konusuna hiç vakit kaybetmeden eğilmemiz gerektiğini net biçimde gösteriyor. Her ne kadar, bu konuda Tarım Bakanlığı yeni adımlar atıyor ve yeni projeler üretiyorsa da, yeni de yapılması gerekenlerin yeterince yapıldığını söylememiz mümkün değil. Bunun en net örneği, 2006 yılından bu yana, bütçeden her yıl tarıma yasal olarak ayrılması gereken payın, desteklerin yerine getirilememesi...
Tarımı ön sırada tutmaya devam etmemiz gerekir...

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Tarım. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Tarım. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
TARIM. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
ORHAN.2024
ORHAN.2024, @orhan-2024
11.1.2025 10:49:02
Bir dilim ekmek ki,
Bilim ile katık olur
İşte o zaman
Hem doyar gönül,
Hem de yaşam olur!
Güzel kutlarım!
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.