- 252 Okunma
- 5 Yorum
- 7 Beğeni
Bahar Esintisi
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Bahar Esintili Gençlik
“Bahar Esintisi” Halkbilimci Şair Yazar Kadir Pürlü’nün ilk şiir kitabı. Kitap, şairin 1976-1981 yılları arasında Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu yıllarında yazdığı şiirlerden oluşmaktadır. Eser, Cağaloğlu Yayınları etiketiyle 2024 yılında okurlarıyla buluşturulmuş. Yüze yakın şiirin yer aldığı kitap, yüz elli sayfa hacmindedir. Şair, kitabını eşi Gülten Hanım’a ve oğlu İsmail Melih’e atfetmiştir.
Şiirlerin geneli Ankara şehir temalarıyla yol alsa da Sivas’a dair bölümleri de yer almaktadır. Şiirlerde izleksel öğeler olarak “Ankara kent yaşam zorlukları, gurbet, özlem, gençlik aşkları, 70’li, 80’li yılların debdebeli halleri, bunlara karşı milli ve manevi perspektiften muarız duruşlar” şeklinde uzunca bir liste yapabiliriz.
Mekân olarak Ankara’da birçok yerin adı geçmektedir. “Kuğulu Park, Kurtuluş Parkı, Rüzgârlı Sokak, Varlık Mahallesi, Beypazarı Caddesi, Demetevler, Akköprü, Sıhhıye, Ulus, Çankaya, Kızılay, Hipodrom, Hacı Bayram” gibi yerleri öncelikli olarak sıralayabilirim. Bunlarla beraber Sivas’tan İstasyon Caddesi, Meydan Cami ve Sivas Tren Garı gibi önemli yerleri de dâhil edebiliriz. Mesela bir şiirinde tren garını şu şekilde imler şair; “Çığlık çığlığa ötüşürken trenler” (s. 109) Gibi. Bunların yanında başka ruh coğrafyamızdan Tuna, Eritre, Filistin, Afganistan gibi birçok yerinde şiirlere dâhil edildiğini görmekteyiz.
Kitapta hece ve serbest tarzda yazılan şiirlerin harmanlandığını görmekteyiz. Hece şiirlerinin çoğunluğu 11’li olmakla birlikte 8 ve 7 heceli şiirlerde mevcuttur. Azda olsa beyit türünden şiirlerle de karşılaşmaktayız. Aynı zamanda taşlama şiir türünün örneklerini de görmekteyiz. Şiirlerde “ırmak, rüzgâr, şehir, kent, kuş” gibi bazı isimlerin metafor düzeyinde kullanılışlarına şahit oluyoruz. Şiirlerde daha az kullanımda olan arkaik bazı kelimelerle de karşılaşmaktayız. “Tarh, ölgün, biteviye, suzînâk, zafiran suyu, kavlü karar” gibi bir kısmını sıralayabilirim. “Böğür, uğrun, yanış, anlıya, çalkanmak, çığrışmak, döğmek, Alaman, uyartmak” gibi birçok yöresel söyleyişin de şiirlerde yer aldığını söyleyebiliriz.
İzninizle şiirlerde kısa bir yolculuğa çıkalım. Kitabın girizgâhında olan “Gel” şiirinden bir bölüm; “Çiçekler açınca dere böğründe/ Sürüler otlarken yayla uğrunda/ Baharın büyülü yeşil bağrında/ Koyunlar kuzular yürüşürken gel/.../ Göllerin yanında uzarken sazlar/ Salarken turnalar türlü avazlar/ Ovanın üstünde yükselen tozlar/ Çıkıp bulutlara erişirken gel...” (s.14) Zor yıllara tercüman olmuş olan şiirlerden bir bölüm; “...Bu kardeş kavgası nedendir asıl/ Ne zaman bitecek duracak nasıl/ Azrail’i hatırlatan bir nesil/ İki eli kızıl kanda huzursuz/.../Çırpınır boşlukta gıdasız ruhun/ Bir işe yaramaz ne sunarsan sun/ Boş çıktı umudu gafil güruhun/ Aldatan da aldanan da huzursuz.” (s. 57) Hayatı sorgulayan şiirlerden; “Varlığı ve yokluğu/ Birliği ve çokluğu/ Eseri müessiri/ Her şeyi düşünürüm/ Ve dilini bilmediğim/ Haller kuşatır beni/ Gülmek desem değil/ Ağlamak desem değil.” (s. 88)
Her şair gibi şairimiz de yaşadıklarını, özlemlerini, acılarını, umut ve beklentilerini nakış nakış işlemiş şiirlerine. Duygularına, umut ve beklentilerine giydirilmiş giysiler gibi olmuş şiirler. Genç yaşta yazılan şiirler olmasına rağmen, uçarı olmayan, ayakları yere basan, vakur duruşlu şiirler okudum. Şairin bir şiirinden bir dörtlükle yazımızı nihayetlendirelim. “Güzellik bir nefes imiş/ Şan küçük bir heves imiş/ Gurur tuzak kafes imiş/ Kenarından geçme gönül” (s. 58) İyi okumalar.
İlkay Coşkun
04.01.2025
YORUMLAR
İlkay Coşkun
İlkay Coşkun
İlkay Coşkun
Ben de katılıyorum Ümit Zeki hocama:
İyi ki de şiir var ve duyarlı yürekler var birbirine ışık tutan.
Sönmeyen bir fer iken de yüreğin neferi olan şiirler ve tüm güzellikler.
Dünya ise hala yaşanır bir yer bu sayede
Tebrik ederim üstadım.
Saygı ve selamlarımı sunuyorum size ve gün güzelliğine...
İlkay Coşkun
Şair arkadaşımızın kitabı hayırlı uğurlu olsun .Gerek kitap tanıtımı olsun, gerek yazar şair tanıtımı olsun gösterdiğiniz tüm gayret ve çabalarınızı yürekten kutluyorum. İyi ki varsınız.
Saygı ve selamlar.