Quantum Felaketi 2
Tecrübe
Nedir? Bir insanın diğer insan tarafından kullanılmaması değil mi? Lakin mümkün değil. Algılayabildiğimiz gerçekler tecrübe üzerine kurulmuş. Ve biz insanlığın tecrübesi ne olursa olsun, hepsini toplasan alemde noktadan ibaret. Lakin çektiğimizi hissettiğimiz acı ve ızdırabın başı sonu yok. Ne başından haberdarız bir nebze de sonundan.
Quantum işlemcilere taktık ya kafayı, yani zekaya? Zeka nedir? Çıkar için, rahatımız için, keyfimiz için kullandığımız bilgiler ve tecrübelerin toplamı mı? Şimdilik akımız almıyor deneme yanılmayı. Yani bir şifre var kırılması veya bulunması gereken..
Bir şifre belirledim mesela, en çok kullanılanı banka kartı şifreleri. Diyelim ki; dokuz haneli ve içinde bulunması karakterler … Neyse kısaca örnek ve biraz güçlü bir şifre yazalım.
Alfabenin ilk harfini büyük olarak alalım ve başlayalım.
A1y9e7?3*
Bir insanın bu şifreyi deneme yanılma yoluyla bulabilmesi için kaç tane olasılık denemesi gerekir. Bildiğim değil lakin, aklıma gelen faktöriyel hesabı. Belki aklıma gelen bu faktöriyel hesabı da yanlış bir yöntem olabilir.
İlk karakterin büyük A olma olasılığı. Alfabemizde 29 harf var ise ve bunlar bir de büyük ve küçük harf olarak alınırsa 58 adet deneme yapmam gerekiyor daha ilk başında değil mi? Sadece mantık yürütmeye çalışıyorum yürütebiliyorsam.
En basit yöntem olarak 9 karakterin sadece sayıdan oluştuğunu düşünürem? 9 faktöriyel: 362880 adet deneme yanılma yoluna gitmem gerekiyor.
Şifremizin içinde 3 tane de harf var… Bir tane de aritmetik işareti var. Benim mantık da duruyor, kafa da duruyor. Yani ben belki de bu olasılığı 5 milyon adet olacak denemeyi kaç sürede yapabilirim ve doğru şifreyi bulabilirim.
Kalem ve kağıtla sanırım 1 yılı geçer de 2 yılı da bulabilir mi, belki. Tabii bu arada sadece uyku uyuyacağım, yemek yiyeceğim ve geri kalan zamanımı buna ayıracağım. Akıl almıyor yani. Belki de daha uzun bir süre 3-4 yıl.
Mesela 200 Türk Lirasında 10 karakter var. Bir de üzerinden bir çok güvenlik resmi, şeritler, renkler vb vs.
Lakin günümüzde işlemlerimizin çoğunu bilgisayar üzerinden yapıyoruz ve önemli olan aslında sadece seri numarasıdır belki de.
Bir Btc meydana çıkarabilmek için ise 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözebilirsen yani diğer ekipmanlarınla birlikte vb vs. karşılığı (günümüzde) yaklaşık 95 bin dolar ? 3,5 milyon TL.
50 kübitlik bir quantum işlemci saniyede ( 2 üzeri 50 )? 1.125.899.906.842.620 adet işlemi yapabiliyor.
Yani saniyede 16 karakteri … Kafa durdu yine..
O bir tarafa, bu bir tarafa, şu diğer tarafa da; gelmiş geçmiş tüm ıq su yüksek insanları, bilimcileri, alimleri vb vs toplasan bir 50 kübitlik quantum etmiyor sonucu çıkıyor karşıma.
Tabii biz bu konuya paraların üzerindeli şifrelemeden yani kriptografiden girdik ya..
Neyse; Mesela, herhangi bir coğrafyadaki su rezervinin son 50 yıllık yağış ortalamasına göre kaç yıl o bölgeyi idare edebileceği yani yaşanılır kılacağı sorusuna kaç dakika da cevap verir bir quantum bilgisayar?
Neyse; Mesela, Tüm Çindeki son 50 yılın doğum oranlarına göre, 20 yıl sonra Çinin nüfusuna ne kadar olur sorusuna kaç saniyede cevap verir?
Neyse; Mesela, Kiliselere kayıtlı Hristiyanların son 50 yıllık kayıtlarına göre, 25 yıl sonra dünyadaki Hristiyan sayısı ne olur?
Neyse; Mesela, Son 50 yılın Müslüman hacı sayıları göz önüne alınarak, önümüzdeki sene kaç hacı sayısına ulaşılabilir?
Neyse; Mesela; Son 50 yılın buzul erime istatistikelerine göre 10 yıl sonra ne kadar buzul erimiş olur sorusuna kaç saniyede cevap verir?
Neyse; Mesela; İnsanın sağlıklı bir şekilde ömrünü geçirebilmesi için 20 yıl içinde ne kadar protein vitamin aminasit şeker tuz vb vs alması gerekir sorusuna?
Not: Elbette yazımda mantık veya matematik hatalarım vardır, lakin sorulması gereken düzinelerce, binlerce soru var ve quantum işlemciler 10 yıla kalmaz bunların hepsine kesinliğe yakın cevaplar verecek?
Bilim kurgu filmlerinde çok üstün zekalı robotlar insanın vahşi ve geri ve gereksiz bir tür olduğuna sonucuna da varıyor : )
Kimi zaman yakınıyorum ya, keşke 300 yıl önce veya 1000 yıl önce yaşasaydık arkadaş, en fazla 100 km’lik bir alandan belki haberdar olurduk o da kırk yılda bir.
Yapay Zekanın yönettiği bir devlet, o devletin anayasasına göre o devletin vatandaşları için anayasayı insana göre daha iyi uygular mı, uygulayamaz mı?
Yapay Zeka geliştirirken; bir soru soruluyor zekaya, Tanrı var mı? Olabilir, olmayabilir, var , yok, nerede vb vs. sorularına kaçamak cevaplar veriyor.
Sonra yapay zeka güncelleniyor ve daha üstün ve hızlı şekilde hesap yapar duruma geliyor; verdiği cevap ise; Tanrı var ve burada yani tam karşında : )
Hani şişeden cin çıkar ve der ya; dile benden ne dilersen?
Bir zamanlar da 3d mi 3 g mi yazıcılar gündemimizdeydi. Yani bahse konu yazıcı üretim malzemesini verince istediğini sana cirlop gibi veriyor.
Bu hızlı bilgi işlemeye ve sonuca ulaşmaya insanlığın ne zihni ne de bedeni ne de hayali dayanabilir arkadaş?
Üstün bir quantum bilgisayar bir ülkeyi dakikalar içinde işlemez duruma getirebilir? Bankaları, internete bağlı tüm sistemleri, bilgileri, dökümanları, trafiği, hastenesinden askeriyesine, adaletinden, eğitimine vb vs kadar felçe uğratabilir. İşiniz düştü devlete gittiniz, memur dedi ki; sistem yok, elektrik yok, arıza var. Senin tüm kurumlarını ve insan gücünü bir araya getirsen saniyede kaç işlem yapabilecek ki quantum bilgisayar veya zekayla baş edebileceksin?
Acaba çok fazla mı abarttım veya çok fazla mı bilim kurgu izledim bilmiyorum. Bileniniz var mı : )
Tabii bir de quantum zekaya, ülkedeki asgari ücret ne kadar olmalı diye sormalı? Malum, yüzde birlik kesim isterse darbe yapıyor, isterse yasa çıkarıyor, isterse insanları birbirinie düşürüyor, isterse karne kuyruğuna sokuyor halkı, isterse fakirleri askere sayıyor zenginlere para ver hayatını yaşa diyor, isterse isterse…
Not: Arkadaşlar ülkemizdeki asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini yapay zekaya sorup cevabını paylaşır mısınız? Ben tüm yapay zekaları pc ve telefonumdan kaldırdım galiba, benim haberim yokken kendini gizlediyse bilemem tabii. : )
Gülücüklere bakmayın, kimi zaman gerçekten tebessüm ediyoruz lakin çoğunda bin kahra çıkıyor bir tebesümün karşılığı. Lakin yine de gül geç demiş ya Paşa! Eyvallah.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.