- 101 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
YERLİ MALI
Tüm okullarımızda yerli malının kullanılması ve tutumlu olmayı öğretmek amacıyla; 1946 yılından itibaren 12-18 Aralık tarihleri arasında okullarımızda “Yerli Malı Haftası” kutlanmaya başlandı. 1983 yılından itibaren adı “ Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak değiştirildi. Bu haftada yerli üretimin desteklenmesi ve ülkemizin ekonomik refahının arttırılmasına yönelik farkındalık çalışmaları yapılmasına rağmen, yerli malı kullanmanın önemini pek kavranmış gibi gözükmüyor. Milletimiz çoğu ucuzluğundan veya kalitesinden dolayı yabancı malları tercih ettiğinden neleri kaybettiğimizi fark edemiyoruz. Bakın bugün ekonomide dünya devi olan Almanya, yerli malı kullanmayı nasıl tercih ediyor?
Bir Alman ekonomi profesörünün kızı bebek arabası almaya kalkışır. Alacağı ürün Almanya’da 700 Euro; internette bulduğu Çin malı muadili ise 250 Euro’dur. Bunun üzerine kız, babasına ne yapması gerektiğini sorar. Babası tercihi kızına bıraktığını ifade eder. Kızın tercihi 700 Euro’luk Alman bebek arabasıdır. Babası, neden pahalı olanı seçtiğini sorduğunda; kızı:
-Eğer Çin malını alsaydım; o para dışarı gidecekti. Alman ürünü satılmayınca fabrikalar işçi çıkaracaktı. İşsiz insanlar harcama yapamayacakları için devletin vergi geliri düşecekti. Devletin geliri düştüğü için çocuğuma iyi bir eğitim hizmeti veremeyecekti. Güvenliği sağlamakta finansal sorunlar yaşayacaktı. Yeterli ölçüde sağlık hizmeti veremeyecekti. Ben Alman malı almakla “çocuğumun geleceğini garanti altına aldım.
Bu cevap üzerine baba gururlanarak kızını tebrik eder. “Demek ki ben görevimi yapmışım” der.
İşte halkının bu bilinci sayesinde Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip oluyor ve dünyanın en iyi ülke sıralamasında ikinci sırada yer alıyor.
Biz dünya devleriyle yarışacak düzeyde ekonomiye sahip olmak için, yerli mallarımızın daha fazla üretilmesinde ve tüketilmesinde bir Almandan daha fazla gayret göstermeliyiz.
Okullarımızda yapılan bu etkinlikler; geleceğimiz olan çocuklarımızın, bu konunun ne kadar önemli olduğunun kavranması açısından çok kıymetli. Etkinliklerin devamını ve konunun öneminin her ferde nüfus etmesini canı gönülden temenni ediyorum.
Fevzi GÜLTUNA
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.