- 98 Okunma
- 1 Yorum
- 3 Beğeni
Mona Lisa
Leonardo da Vinci’nin meşhur Mona Lisa tablosu, neden bu kadar meşhur, hiç düşündünüz mü? Eğer sebebin bu resmin "muhteşem bir tablo" olması sanıyorsanız, yanılıyorsunuz.
Bakın, Da Vinci, bu tabloyu 500 küsür sene önce, 1503 yılı civarında çizdi ve bazı incelemelere göre resmin son haline kavuşması 1517 yılına kadar sürdü. Ama bırakın 1500’leri, 1600’leri falan, ta 1800’lere kadar sokakta bu tabloyu bilen kimseyi bulamazdınız. Tablo, geçmişte sadece sanatseverler tarafından biliniyordu. Mona Lisa, 1797’den beri Louvre’da sergileniyor sergilenmesine ama, o yıllarda müzede, öyle bugünkü gibi özel bir yere falan sahip değildi; ekstra bir ziyaretçi çekmiyordu; müzedeki yüzlerce tablodan biriydi. Louis Beroud, o dönem Mona Lisa’nın konumunu bu resminde gösteriyor: Sol tarafında Titian’ın "Alfonso d’Avalos Alegorisi", sağ tarafındaysa Correggio’nun "Aziz Catherine’in Gizemli Evliliği" tablosu. Bu iki tablo da asırlardır Louvre’da sergileniyor; öyle düşünün. Ama bugün, sokaktan herhangi bir insanı çevirip 1 tane tablo adı söylemesini isteyin, bırakın Mona Lisa’yı bilmeyi, Mona Lisa’dan başka 1 tanecik tablo sayabilirse şaşarım. Günümüzde Mona Lisa, öylesine büyük bir şöhrete sahip.
21 Ağustos 1911 sabahı Louvre Müzesi’nde olağanın dışında bir hareketlilik vardı. Her nasıl olmuşsa birileri tüm tedbirleri aşmış ve 200 kiloluk çerçeveyi indirerek Mona Lisa tablosunu çalmıştı. Hırsızlar, resmi bir battaniyeye sarmış ve elini kolunu sallayarak Quai d’Orsay tren istasyonuna giderek tabloyu kaçırmıştı.
Ancak gerçek hırsız 1913 yılına kadar yakalanamayacaktı. Gerçek hırsız tablonun Fransa’ya değil, kendisinin ve Leonardo’nun anavatanı olan italya’ya ait olduğunu düşünen Vincenzo Peruggia adlı bir Louvre çalışanıydı. İtalyan milliyetçisi Peruggia tabloyu önlüğünün altına gizleyerek kaçırdı.
16. yüzyıla ait tablo, dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biri ve Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Leonardo da Vinci sadece bir ressam değil; heykeltıraş, mühendis, bilim insanı, matematikçi ve mucitti.
Mona Lisa dudakları kaç yılda çizildi?
Leonardo Da Vinci Mona Lisa tablosu için çalışmalarına 1503 senesinde başlamıştı. Eserin tamamlanma süresi ise 3-4 yıl kadar sürmüştür. Mona Lisa tablosunun boyama süresi de buna dahil edilirse Mona Lisa’nın dudaklarını boyamak da 3-4 yıl kadar sürmüş olabileceği söylenebilir.
Gizemli gülüş izleyicinin bakış açısına göre mutluluğu veya üzüncü yansıtır. Ressam bu etkiyi tabii ki bilerek yaratmıştır. Mona Lisa’nın dudaklarına ve ağız çevresine dikkatlice baktığınız zaman kenarlarının hiç de belirgin çizilmediğini görürsünüz.
Leonardo da Vinci, Mona Lisa’yı boyarken sfumato adı verilen bir teknik kullanmış. Bu teknik dudaklar ve cilt arasındaki çizgileri bulanıklaştırır ve farklı açılardan bakıldığında yüz ifadesi değişmiş gibi görünür. Bu nedenle, bazı insanlar Mona Lisa’yı gülümser gibi görürken, bazıları nötr bir yüz ifadesi görür.
Hayatın içerisine Mona Lisa gülüşü gibi bir kavramı katan bu tablo, karakterin neredeyse tuvalden çıkıp canlanacakmış gibi duran yüz ifadesi ile Rönesans döneminin en iyi işlerinden biri olarak kabul ediliyor.
YORUMLAR
Müjgan hocam, emek vererek hazırladığınız bu güzel Mona Lisa hakındaki bilgiler için çok teşekkürler. Bilgilendik ve beğeniyle okuduk. Selamlar, saygılar