- 122 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ÖĞRETMENİN KİŞİLİĞİNDE KIRILMA NOKTASI NAFİ ÇAĞLAR
ÖĞRETMENİN KİŞİLİĞİNDE KIRILMA NOKTASI
Mesleki yaşama koşulları öğretmenin kişiliği üzerinde çok etkilidir. Koşullar kötüleştikçe, imkanla azaldıkça, seviye düştükçe öğretmen kişiliğinde silikleşme meydana gelir. Bu da mesleğin kalitesini düşürür ve öğretmeni verimsizleştirir.
1. Düz Öğretmenlik ; devlet garantisi olmasına rağmen, eğer müdür ile zıt görüşlü ise, bulunduğu okulda huzur bulma şansı çok zayıftır. Bir de öğretmen zayıf kişilikli ise, artık direnme olasılığı kalmaz diyebiliriz. Bu durum da öğretmenin daha da çekinik kişilikli olmasına ortam sağlar. Böyle çalışma ortamında, zaten maaşı az olan öğretmenin başka iş imkanı da olmadığından iyice içe kapanık olmasına neden olur.
2.Sözleşmeli Öğretmenlik ; Bir sözleşmeli öğretmenin iş garantisi yoktur. Onun geleceği okul müdürü ve ilçe milli eğitim müdürünün keyfine bağlıdır. Aynı görüşte değilse, iş garantisi daha da zayıflar. İstemediği bir sendikaya sırf işini kaybetmemek için baskılar sonucu üye olmak zorunda kalır. Bu da onu kötü etkiler. Sıradan bir öğretmen maaşından daha az maaş almaktadırlar. Üç sözleşmeli öğretmen maaşı İki düz öğretmenin maaşına denk gelir. Maddi olarak ayakta zor durur. Adaylık iki yıl sürmektedir. Adaylık sonunda mesleğe devam edeceğinin kesinliği yoktur. Böyle hal ile yaşamakta bir sözleşmeli öğretmenin sağlam kişilikli olması beklenemez. Doğal olarak, pısırık bir kişilik yapısına doğru evrimle gerçekleşir.
3.Ücretli Öğretmenlik ; Bir ilde, bir ilçede, herhangi bir alanda düz öğretmen eksikliğinden boşluk oluşacak, sözleşmeli öğretmen ile bu boşluk dolmamış olacak ki ondan sonra ücretli öğretmene sıra gelecek.İl veya ilçe milli eğitim müdürlüğünde tanıdıkları olacak ki kendisine bir öğretim yılı için iş imkanı verilecek. Verilen yer veya açık olan okul, onun oturma yerine yakın mı uzak mı tamamen şansa bağlıdır. Uzak ise, bir sorun daha eklenmiş olmaktadır. Maaş alamayacak. Ek ders ücreti alabilecek. Üç ücretli öğretmen geliri bir sıradan öğretmenin maaşı kadar etmektedir. Ücretli öğretmenin aldığı bu ücretle, ancak aç kalmamak için yaşaması mümkün olmaktadır. Ücretli öğretmen bir yıl sonra yine çalışabilmesi için kendini beğendirmek zorundadır. Okul müdürü veya müdür yardımcısının birisiyle olası ki, ters düştüğünde bir sonraki yıl tekrar aynı okulda çalıma şansı kalmayan ücretli öğretmenin dik durma gücü kalmamaktadır.Hem maddi hem manevi olarak bu yaşadıkları onun kendisini ezik hissetmesine neden olmaktadır. Bu koşullarda sözde öğretmenlik yapan bir insanın, bırakın kişilik gelişmesini, neredeyse kişiliği kalmaz. Kendine özgüveni olmaz.
Sonuç olarak; bütün bu mesleki yaşantı içinde ömür geçiren bir öğretmenin kişilik sorunu yaşamaması mümkün değildir. Öğrencilere örnek duruş sergilemesi mümkün değildir. Bu şekilde bir öğretmenin öğrencilere örnek kişilik sergilemesi mümkün değildir. Böyle iyi bir eğitimin gerçekleşmesi mümkün değildir. işte bu da öğretmen kişiliğinin kırılma noktasıdır. Saygılarımla. 24 Kasım 2024 İstanbul
NAFİ ÇAĞLAR
Uzman Fizik Öğretmeni
YORUMLAR
Sadece öğretmenlik değil ki, bir çok sektörde durum aynı sanki hocam. Aslında karşılığı para olmayan bir iş modeli geliştirmek lazım. Ücret konusu veya maddiyat karşılığını on binlerce yıldan günümüze yaşıyoruz, yaşatıyoruz, daha iyi bir yaşam, düşünce, sosyal düzen bulamadık.
Aslında benim kafama takılan bu aralar kübit denilen değer. Quantum dünyası temel birimi deniliyor. lakin okusam bir kaç şey izlesem de tam akıl almıyor.
Saygılarımla