Güzel Yazının Hayalleri
Hayali olmayanın yaşamasına ne hacet. Hayal soyut kavram içselliğimizin yüzde 97sini falan oluşturuyor olmalı geri kalan yüzde 3 ü fiziksel aktiviteler veya olaylar işte, Bağırsakların çalışmasından ayak tırnaklarına, saç sayımızdan, kalp atışlarımız, kirpiklerimizden kollardaki kıllarımıza kadar vb vs..
Yüzde 97 olarak değindiğim hayallerimizi ilk kurmaya başlayan kimdi. Adem mi veya bir tek hücreli canlı mı, kim programladı bizi Tanrı mı yoksa alemdeki başka bir çiftlik veya gezegen sahibi mi? Sahi aleme bakınca buradan kasır cosmos veya uzay.. Sahibi kim hala öğrenemedik. Tanrı muammasıni kaç bin yıl geçti çözemedik dünya üstünde...
İnsan ömrü çok kısa, ortalama 75 lerde olmalı. Yüzde daha artırımlı süresi işte 100 yıl falan.. Lakin yetmiyor ki hayallerimize.. O yüzden cennet cehennem kavramları sürülmedi mi piyasaya? Cennette dünyadaki kralların veya zenginlerin yaşadığı hayatın biraz daha albenili hali ile cehennemde ise dünyadaki irençliklerin ve işkencelerin bir üst versiyonunu hayal edebiliyoruz. Bu kadar daha ötesi yok..
Hayalden bahsederken hala daha bir hayale adım atamadık yazını burasına kadar. Bundan sonrası için de herhalde yürümeye değmez yazı da.. Hadi okumayı bırak, kendi işine veya nefes alıp vermene devam et.
Bu arada diş sağlığın nasıl sayın okur. Çürük çarık veya inşaat faaliyetleri var mı çene ve diş yapında. Doğal dişlerin istenileni verememesi üzerine yapay desteklere müracaat ediyor musun, bırak alemi veya dünyayı veya kıtaları veya ülkeni veya toplumsal düşünceleri. Sahi göz sağlığın ne alemde, uzak yakın görüşünde bulanıklık var mı, gözlük gibi yapay aletler kullanıyor musun? Veya ya da ve ile şöyle böyle...
Alem ve insan. Bir bütünün markları mı acaba? Alemler, insanlar... Oy gidi cevapsız düşünceler.. Gerçekleşse bile sonsuz bir tat veremeyecek hayaller.
Peme veya mavi panjurlu ev ve içinde geniş dar bir aile. Komşularla iyi lişkiler.. Lakin şehrin çevresindeki ormanda ise vahşi bir hayat. Aslından insanın iç yapısı da vahşi, midede önü alınamayan bir parçalama, savaş ve sentezleme var değil mi aynı ormandaki vahşi dönüşüm gibi.. Lakin müdahale imkanın çok çok çok... çoookkkk kısıtllı.
Nasılını asla çözemedik şimdiye kadar, bundan sonra nasıl çözeceğiz?
Bebekler için canavar örneği verirler, öyle bir ağlarlar ki anneleri babaları çevrelinden el pençe dururlar. Aman bir şey olmasın, huzurlu bir uyku çeksin, karnı doysun, üşümesin, terlemesin.. Bebek ise az bir dinginlikten sonra yine basar yaygarayı, sonra aynı döngü yine devam eder..
İnsan öyle böyle hayatı ve dünyayı öğreninceye kadar zaten ihtiyarlamış olur.
Bir bilim insanı Nasa’da işe girer, 15-20 yıl bir projede çalışır, proje gerçekleşir ve uydu iletilmesi veya konulması gereken yere konur. İlk görüntüler veya ilk bilgiler gelmeye başladığında ise o bilim insanı ve insanları göz yaşlarını tutamaz sevinçten, ömürlerini verdiklerini projedenilk sonuçlar alınmaya başlamıştır çünkü. Eee o insan gelmiştir 40-50 yaş arasına bu zamanda, geri kalan ömründe ise gelen sonuçlar üzerinden devamlı bir izlenim, yorum, analiz safhasına geçer, bir kaç doğrulanmış makale yazar veya kitap veya pdf ye dönüştürür tüm öğrendiklerini. Sonra ölür gider. Sevenleri veya ailesi gömer veya yakar.
Bu bilim insanı gibi işte dünyadaki tüm işleyiş de. Büyük laflar etmeye ne gerek veya büyük hayaller kurmaya.. Sonuç devamlı sıfıra sıfır elde var koca bir sıfır.
Hayat telaşesinin günlük döngüsünde bile anlık hayaller kurar ya insan, bir kaç saniye veya dakika sonra yine bir keşmekeşin içinde bulur kendini..
Kimi metallerle, kimi toprakla, kimi suyla, kimi kağıtlarla, kimi tuşlarla, kimi plastik veya camlarla, kimi kimi kimi uğraşır durur.. Bu uğraş sonunda bir yorgunluk çöker üzerine tatlı bir uykuya gömülür.. Sonrası size kalmış, bu insan veya insanların gördükleri rüyalar...
Ne diyorduk ya hu, konumuz neydi...Bir insanın gözlerindeki, yüzündeki bir anlık da olsa tebessüm sanki her şeye beden değil mi? Eksilmesin tebessümleriniz efendim.
En seveninize emanet olunuz.
Y.
YORUMLAR
''Boşu boşuna, boşu boşuna geçti ömrüm boşu boşuna" demişti demişti ki ilk ve son şarkısında Derya Tuna hayallerin bir noktadan sonra üst hayalciler yüzünden sıfıra indirgendiğini gördü .Adı üstünde işte hayâl-meyâl.Kum saati kum dökmeden hayallerimizi gerçekleştirmemiz gerekiyor .Noktanın hayali ile virgülün hayali farklı tabii ki..Üstadı selamlıyorum.Sağlıcakla.Saygıyla.