- 186 Okunma
- 4 Yorum
- 4 Beğeni
MURATHAN MUNGAN VE MERSİN KENTİ ÖDÜLÜ
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
MURATHAN MUNGAN VE MERSİN KENTİ ÖDÜLÜ
Bu haftaki köşe yazımı Mersin Ticaret Odası (MTSO) geleneksel hale gelen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Murathan Mungan’ın 01.11.2024 tarihinde 17’ncisi düzenlenen, Türkiye’de kent adına verilen tek ödül olma özelliği taşıyan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne çağdaş edebiyatın usta ismi yazar ve şair Murathan Mungan törenine ayırdım.
Ödül törenine ilgi büyüktü. Salon tıka basa doluydu. Yer bulamayanlar ayakta izlemek zorunda kaldı. Törene Mersin’in önde gelenleri ve Mersin’in yazar-şairleri de davetliydi. Ben de davetlilerden biriydim.
Bilindiği gibi geleneksel hale gelen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü 2023 yılında Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü çağdaş romanın usta ismi Orhan Pamuk değer görülmüştü.
Bu yıl için önerilen adaylar arasından Mungan, başta şiir olmak üzere öykü, roman, oyun ve deneme gibi edebiyat türlerinde verdiği eserlerde kendine özgü lirizmiyle bir kültür figürü olarak öne çıkması nedeniyle seçici kurul tarafından ödüle layık görüldü.
Yaşadığı coğrafyanın efsanelerini oyunlaştırırken yereli evrensel bir dille aktarması bu seçimde etkili oldu. Mungan’a ödülünü MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol birlikte takdim etti.
Kürsüye davet edilen Murathan Mungan, konuşmasına konukseverlik ve edebiyata, kültüre verdiği değer için Mersin’e teşekkür ederek başladı. Çocukluğunu ve sanata nasıl adım attığını, bu yoldaki azmini aktaran Mungan, "Gerektiği zaman gülünç olmayı gerektiği zaman dışlanmayı, ötekileştirilmeyi göze almadan başarı olmuyor" diye ifade etti. Yazar olarak da insan olarak da sahip olduklarımı cepte bilip onlara yaslanmadım. Her zaman eksik olduğum, öğrenmem gerekenlere yöneldim" dedi.
Devamında, "Sanatın rekabet olmadığını öğrendim. Kendimle yarıştım. Kendimi geliştirmeye çalıştım. Mesele başkası değil kendiniz olduğu zaman çok geliştirici bir şey" diye açıklamalarda bulundu.
Yaşam boyu kimseyi rakip görmediğini vurgulayan Mungan, “Sanatın rekabet olmadığını öğrendim. Kendimle yarıştım. Kendimi geliştirmeye çalıştım. Mesele başkası değil kendiniz olduğunuz zaman çok geliştirici bir şey” ifadelerini kullandı. Sanatın çok zalim olduğuna da değinen Mungan, “Senden her şeyi istiyor ama hiçbir şeyi vaat etmiyor. Bu nedenle ben ümit ümitsizlik kavramları konuşulunca diyorum ki, umuda inanmıyorum. İnada inanıyorum. İnat ederek kendine sadık olmalısın. İnat edenler kazanacak” dedi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır,’’Okumak ama kabullenmek için değil. Önemli olan anlayarak, sorgulayarak, düşünerek okumak. Bu anlamda Edebiyat, ‘insan olma’ eğitimidir” değerlendirmesini yaptı.
Devamında, “Bizim yargılamaya değil; düşünmeye ve anlamaya, empati kurmaya ihtiyacımız var” diyen Çakır, “Dürüstlük, doğruluk, adalet, güven gibi etik değerler bilgisi topluma değer katar. İşte edebiyat, insanlığın bu ortak etik değerlerini yüceltir. Edebiyat veya sanatın herhangi bir türüyle, belki dünyayı cennete çeviremeyeceğiz ama etik değer bilgisiyle dolu olan bu eserlerle, daha yaşanır bir dünya yaratılmasına yardımcı olacağımız kesindir. Edebiyata sahip çıkma çabamızın nedeni budur.”
Çakır, “Sanat, ‘kral çıplak’ demektir. Bizim de Kral Çıplak diyerek bizi yalan dünyadan kurtaracak cesur kişilere ihtiyacımız var. Ve Sayın Murathan Mungan’ın dediği gibi; cesaret bulaşıcıdır” diye konuştu.
Mersin Sanayi Ve Ticaret Odası Meclis Başkanı Hamit İzol,’’Murathan Mungan’a daha çok zaman ayırmak adına konuşmamı kısa tutacağım’’ diyerek Mungan’a zaman desteği sundu.
Mungan’ı anlatan bir diğer isim PEN Türkiye Yazarlar Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Zeynep Oral oldu. Oral konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Murathan Mungan’ın bugüne dek kazandığı çok daha büyük bir ödül var. O büyük ödül halkının okurlarının ona gösterdiği muhteşem ilgidir. Okurun ona duyduğu sonsuz sevgidir. Ben okurları tarafından bu kadar çok sevilen fazla yazar tanımıyorum. O nedenle de teşekkür ediyorum.”diye vurguladı.
Murathan Mungan’ı anlatan Şair Yavuz Özdem ise, “Eleştirmen Ömer Türkeş Mungan’a kendisini en evinde hissettiğin tarz hangisi diye sormuş, Mungan da dünyada şair olarak duruyorum demiş ama bu sanki biraz mesleki bir yanıt gibi. Evet o, dünyada bir şair olarak duruyor hiç kuşkumuz yok ama tüm eserleriyle yarattığı evrenin şairi. O, masallarıyla da öykü, roman, tiyatro eserleriyle de şiirsel bir evren yaratmıştır. Sanırım onun gizi burada saklı” dedi.
Törenin açılışında konuşan Seçici Kurul Üyesi Celal Soycan, “MTSO öncülüğünde verilen bu ödül, artık ödülü alan edebiyatçılarımızın biyografisinde yer alarak hayatlarına karıştı. Yurtiçi ve yurtdışında basılan tüm eserlerinde artık kayıtlı kalacaktır. Gelip geçici sayısız etkinlik yanında bu etkinliğin önemli misyonunu unutmamalı” şeklinde ifade etti.
Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası ve 17. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Mungan’a verilen ödül katılımcıların alkışlarıyla noktalandı.
Emek veren, katkı sunan edebiyat sevenlerini alkışlıyorum. Başarıları ve ödülleri daim olsun diliyorum.
YORUMLAR
Eserlerinizde tarzı ne olursa olsun , kendi tavrınızla kendi tarzınızı yaratmak .iç dökümünüzu içinizden geldiği gibi ve kendi inançlarınız yönünde uyguladiginizda mümkün dür.
Edebiyat insan olma eğitimidir , insan sadece içsel ,insanı ve kültürel gelişim yolunda doyumsuz olmalıdır.uc günlük dünyanın tek hazzı huzur ve bize armağan ettiği en kıymetli etiket erdemli ,hakkaniyetli insan olabilme vasfımızdır.
Bir başına insan orduları yenebilir, dünyaya meydan okuyabilir belki mümkün mü evet
Zaaflar ,nefsimiz ,egolarımız katti inancimdir ki en zalim orduların azmettiricilerindendir .Murat Mungan,in başarısının altındaki gerçek ,insana olan samimi muhabbeti ve insani tavrında gizlidir.
Verimli bir paylasimdi çok teşekkür ederim ve kutlarım.
Hayat dersimiz hep edebiyat olsun
Saygimizla.