Fanatizmin kıyılarında
Fanatizmin kıyılarında
“Seninle ölmeye geldik….” Fanatizmin kurbanlarından duyacağımız klasik cümlelerden bir tanesi.
Fanatizm, herhangi bir düşünceye, olguya saplantılı şekilde bağlı olmak ve bağlı olduğu görüşün, davranışın üstünlüğünü tartışmasız savunmaktır. Spor fanatizmi en yaygın görülen çeşididir.
Sporda fanatik bireylerin genel özellikleri birbiriyle benzerlik göstermekte midir?
Ülkelerin yaşadığı ekonomik krizler ya da bireyin kendisinin yaşadığı ekonomik krizin içinden çıkamaması, kendini değersiz yalnız hissetmesi. Bunun sonucunda, bir futbol taraftar grubuna katılarak, grupla beraber hareket etme geleneği sayesinde grupta kabul görmesi, bulunduğu değersizlik, yalnızlık duygularını böylelikle aşacağını düşünmesi. Artık gruptakiler kendisine ailesindeki kişilerden daha yakındır ve aynı hedefe kilitlenmişlerdir.
İngiltere’de yapılan araştırmaya göre ; Fanatizmin daha ilerlemiş modeli olan holiganizm fişlemeleri esnasında iş güç sahibi, aile babaları, çevresiyle iyi geçinen insanların daha fazla olduğu şaşırtıcı şekilde görülmüş. Bunun nedenleri araştırılırken de kentin takımını tutmadaki aidiyet duygusu, milliyetçilik, kültürel değişimden kaynaklanabileceği söylenmiştir.
Futbolda çok büyük paralar döndüğünden, futbol kulüplerinin bu ateşli taraftar grubu fanatikleri istemiyormuş imajı çizseler de alttan alta desteklediklerine inanmaktayım. Spor medyası da taraftarı fanatizme teşvik etmektedir.
Evet, bende bir zamanlar televizyondaki lig maçlarını kaçırmaz, spor haberlerinden başka haber izlemez, şampiyonlar ligi maçları, özetleri, transfer dönemlerini takip ederdim. Spor eleştirmenleri arkadaşım olmuştu. Diğer konular beni açmaz pek de dinlemek istemezdim. O haftaki maçta hangi oyuncular oynayacak takımı kurar, maçı izlerdim. Sonra şunu fark ettim, bazı yorumcular oyundan çok kulüp yıpratma, taraftarı sabote etmek için akıllarına ne geliyorsa söylüyorlardı. Hafta içi, spor eleştirmeninin başına bir iş gelir diye düşündüğümde, durum maalesef eleştirmen aleyhine tatsız şekilde sonuçlanıyordu. Çevremdeki insanlara tuttuğum takıma göre yakınlık gösteriyor, takımım yeniliyorsa suçlu hakemler deyip kendimi avutuyordum. İyi ki de bayandım ve bir taraftar grubuna katılmamıştım. Kendi kendimi bu hale getirmiştim ve yine sorunumu kendim çözmem gerekiyordu. Yavaş yavaş tüm maçları izleme durumumu azalttım ve fanatizmin kıyılarından döndüm. Şimdi izlesem de oyun olduğunun bilinci içerisindeyim.
Fanatizmin bazı çeşitleri de şunlardı; siyasi fanatizm , kültürel fanatizm ,ünlü fanatizm, dini fanatizm gibi.
Fanatikler, kendisi ile aynı fikirde olmayan insanlara karşı hoşgörüsüz tavırlar sergiler hatta ileriye giderek şiddet dahi uygulayabilirler. Fanatizm zihin sağlığımızı olumsuz etkilemekte birlikte pozitif insan olmaktan uzaklaştırmaktır. Fanatizmi önlemek için önce kendimize dürüst olmalı ve karşımızdaki insanı anlamaya çalışmalıyız.