Hakikat aleyhine hürriyet olamaz. -- salazar
Kaya Ridvan
Kaya Ridvan
@kayaridvan1

Roschah Testi Bilimsel ve Geçerli Bir Test Değildir

11 Ekim 2024 Cuma
Yorum

Roschah Testi Bilimsel ve Geçerli Bir Test Değildir

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

168

Okunma

Roschah Testi Bilimsel ve Geçerli Bir Test Değildir

Psikoloji ve ruh sağlığı alanında sıklıkla başvurulan projeksiyon testlerinden biri olan Rorschach Testi, kişilerin iç dünyalarını, bilinçdışını ve duygusal durumlarını mürekkep lekelerine verdikleri yanıtlar üzerinden değerlendirmeye dayanır. Ancak günümüzde bu testin geçerliliği ve güvenilirliği konusunda ciddi eleştiriler mevcuttur. Öncelikle, Rorschach Testi’nin doğruluk payı ciddi soru işaretleri taşımaktadır. Araştırmalar, farklı uygulamalarda, test sonuçlarının tutarsızlıklar gösterdiğini ve kişilerin mevcut zihinsel durumu ile testin sonuçları arasında zayıf korelasyonlar bulunduğunu ortaya koymuştur. Testin güvenilirliği de tartışmalı bir konudur. Eğer bir kişiye Rorschach testi bugün yapılıp ertesi gün tekrar yapılsa, sonuçların farklılık gösterebileceği gerçeği, testin tutarlılığını sorgulatmaktadır. Bir psikolojik değerlendirme aracının temel özelliklerinden biri, tekrarlanan testlerde aynı sonuçları vermesi gerektiğidir. Rorschach testinde ise sonuçlar kişilerin o anki ruh haline, dikkat seviyesine ve algısal durumlarına göre değişir. Bu da testin güvenilirliği hakkında ciddi şüpheler uyandırmaktadır. Ayrıca, testin herkes için uygulanabilir olmadığı da eleştirilen bir diğer noktadır. Bazı bireylerin mürekkep lekelerine baktıklarında hiçbir şey görmemeleri mümkündür. Bu durumda test, kişinin yaratıcılığı veya ruh hali hakkında bilgi vermek yerine, yalnızca bireyin görsel algısındaki farklılıkları yansıtır. Kimi insanlar için mürekkep lekeleri bir anlam ifade etmezken, diğerleri için çok farklı anlamlar taşıyabilir. Bu, testin sonuçlarının öznelliğini artırarak, kişiye dair genellenebilir sonuçlar sunmayı zorlaştırır. Ayrıca yapılan araştırmalarda aynı kişiye ait Roschach testi sonucunun şizoid kişilik bozukluğu çıktığı hâlde bir müddet sonrasında aynı testten antisosyal kişilik bozukluğu sonucu çıktığı ispatlanmıştır. Hâlbuki bu iki kişilik bozukluğu birbiriyle tamamen zıt iki kişilik bozukluğudur. Bilimsel olarak, testin güvenilir ve geçerli bir test olmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ruh sağlığı profesyonellerinin, projeksiyon testleri gibi sübjektif yöntemlerden ziyade, daha objektif ve kanıta dayalı değerlendirme araçlarına yönelmesi gerekmektedir. Her bireyin farklı algılayış ve düşünüş biçimlerinin olduğu göz önünde bulundurulursa, mürekkep lekelerinin bu karmaşıklığı tam anlamıyla yansıtması beklenemez. Bu sebeple Roschah testi geçerli bir test olmayıp psikolojide bir bilimsel test olarak kullanılamaz.

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Roschah testi bilimsel ve geçerli bir test değildir Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Roschah testi bilimsel ve geçerli bir test değildir yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Roschah Testi Bilimsel ve Geçerli Bir Test Değildir yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.