- 273 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Mehmet Görmez'in İsmailağa'yı eleştirmeye hakkı var mı?
"Böyle hadiselerin vukuunda, bizlere, itidâl-i dem ve sarsılmamak ve adavete girmemek ve o muarız taifenin de rüesalarını çürütmemek gerekir." Sikke-i Tasdik-i Gaybî’den.
Tanıyanlar zaten tanıyor beni. Tanımayanlar için küçük bir açıklama: Bir nur talebesiyim. Nurcuyum yani. İddia olarak söylemiyorum. ’Umut’ olarak söylüyorum. İnşaallah öyleyim. İnşaallah Cenab-ı Hak beni o hale sokar. Onun duasındayım. 22 yıldır Risale-i Nur okuyorum. Demek 22 yıldır duasındayım. Elhamdülillah. Fahrolmasın. Allah’ın fazl u keremidir. Bunu şu yüzden başta belirtiyorum: Belki şimdi okuyanlar içinde "İsmailağa cemaatinden birisi onları muhafaza etmeye çalışıyormuş..." gibi yargılar oluşacak. Hiç oluşmasın. Yok. Onlardan değilim. İçlerine hiç girmedim. Fakat duacılarıyım. Çünkü Bediüzzaman bize böyle öğretti. Her kim ki, ehl-i sünnettir, kardeşimizdir. Biz de onların kardeşleriyiz. Kardeşlik hukuku da kardeşinin hukukunu muhafaza etmeyi gerektirir. Ben de bu meselede, değil yalnız kardeşlerimin, mübarek hocalarımın da hukukların muhafazaya kendimi mecbur biliyorum.
Geçenlerde eski Diyanet İşleri Başkanımız Mehmed Görmez Hoca’nın bir videosuna rastladım. Baktım. Haber sitelerine de düşmüş metni. Hoca konuşmasının bir yerinde şöyle birşey söylüyor: "10 ay bu ülkede ’Ölen şeyhimize mi rabıta yapacağız, yoksa hayattakine mi?’ üzerinden post kavgaları yapıldı. Bu tartışmalar olurken Gazze’de çocuk bedenleri toplanıyordu..." Tabii herkes kimlerin kastedildiğini anladı. İsmailağa cemaatinin içinde yaşanan tartışmalardı malzeme edilen. Cenab-ı Hak sulhe çevirsin. O mübarek ocağı kıyamete kadar söndürmesin. Efendi Hazretlerinin deniz gibi emeğini zâyi etmesin. Âmin. Ancak tartışmanın bu şekilde tenkide tutulmasında biraz insafsızlık vardı. Zira: 1) Rabıta mevzuunun Nakşibendîlikteki kilit durumu ıskalanıyordu. 2) Tartışmanın sanki cemaate Filistin meselesini unutturduğu gibi yanlış bir lanse vardı. 3) Eleştiri yapan kişinin kendisinin bu eleştiriyi yapmaya ne denli hakkı vardı? İşte ben de yazımın konusu olarak bu ahir iki maddeyi seçtim. Rabıta konusuna girmeyeceğim. Zira herhalde onun önemini İsmailağa’nın liyakatli hocaları genişce izahatta bulunacaklardır.
Arkadaşlar, hepimiz az-çok sosyalmedya kullanan insanlarız, İsmailağa cemaati de gizli bir cemaat değildir. Özellikle yardım derneklerinin birçok hesapları vardır. Paylaşımlarına bakabilirsiniz. Acaba, bu rabıta tartışmaları sırasında Filistin’i unuttular mı, unutmadılar mı? Takip ettiğim kadarıyla konuşuyorum: Unutmadıklarını görüyorum. Üstelik, yine İsmailağa hocalarının, Filistin meselesi üzerine son bir yılda yaptıkları konuşmalar-vaazlar Youtube’da mebzul miktarda bulunmaktadır. Hatta bu konuda Mehmet Görmez’in yaptığı etkinliklerle İsmailağa’nın hocalarının yaptıkları karşılaştırılsa, işin süksesini/satılışını bir yana koyuyorum, hocaların yaptığı yanında Görmez’in yapabildiklerinin devede kulak kalacağını düşünüyorum. Çünkü bu hocalar Anadolu’nun her yerindeler. Bazıları da zaten Diyanet’te bizzat görevliler. Elbette ellerinin ulaştığı her yerde Filistin heyecanını canlı tutmaya çalıştılar. Sanki böyle yapmamışlar gibi rabıta tartışmalarını anmak onların hakkına girmektir. Allah’tan korkmak gerekir. (Hatta ben de bir Filistin etkinliğinden İsmailağa cemaatinin tuttuğu otobüsle dönmüştüm. Beylikdüzü’ne gittiklerini duyunca iki arkadaş hemen atlamıştık. Dönüş yolunda bile Filistin hakkında yapılması gerekenlere dair nasihatte bulundular. Bu böyle değilmiş gibi lanse etmek Mehmet Görmez’e yakışık alıyor mu?)
Diğer maddeye gelince... Onu da ikiye ayıracağım: 1) Mehmed Görmez’in aynı eleştiriyi daha başka kimlere yaptığını azıcık sigaya çekerek konuyu açmak istiyorum. Misal: Türkiye Gazze’de bebek cesetleri toplanırken olimpiyatlara gitti. Türkiye Gazze’de bebek cesetleri toplanırken Avrupa kupasına katıldı. Türkiye’nin kültür bakanlığı, belediyeleri, okulları, bilmem daha neleri, Gazze’de bebek cesetleri toplanırken türlü şekil etkinlikler düzenlediler. AK Partili belediyelerde bile konserler kesilmedi. Üniversiteler zaten mevzua kenarından girdiler. (Boykot konusuna hiç girmek istemiyorum. Onda nasıl döküldüğümüzün misalleri hem insanın içini yakar hem de saymakla bitmez.) Yani, Ahmet Kaya’nın da dediği gibi, ’Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe...’ devam etti gitti süreç. Şimdi, sanki tüm bunlar olmamış gibi, hep beraber hepsini seyretmemişiz gibi, ortaya birtek İsmailağa’nın düğünle-defle ilgisi olmayan rabıta mevzuunu atmak müstakim görünmüyor. İyi niyetli gelmiyor. Keloğlan gibi "Adaletin bu mu cazgır?" diye sorarlar adama. Görmez, önce düğün evlerinin defini sustursun da, gelsin, ondan sonra ölü evinin yasına son versin. Ha, yemiyorsa, ağzın açılmıyorsa, buraya da bed konuşma bari.
2) Mehmet Görmez’in İsmailağa’nın üstüne ne başardığını sorgulayarak açacağım bu meseleyi de... Evet. Benim takip ettiğim: Mehmet Görmez Gazze’ye müdahale etmek için ordu falan toplamadı. Zaten böyle bir müdahale çağrısı yaptığını da hatırlamıyorum. Onun da yaptığı en fazla konuşmaktı ki bu sıralar lâftan daha bolunu-ucuzunu bulamıyoruz zaten. Maşaallah. Herkes konuşuyor. Herkes kınıyor. Herkes Filistin konulu aforizmaların-edebiyatın gözüne basıyor. Peki icraat? İcraat yok. İcraat sıfır. İcraat birtek Hamas’ta var. Biraz da topa şiiler giriyorlar işte. Yemen’de Ensarullah, Lübnan’da birazcık Hizbullah, İran o kadar. Şiilere de pek güven olmaz ya, neyse, şimdi Caferîlik mevzuunda kafası karışık bir eski Diyanet İşleri Başkanını bu konulara çekip küstürmeyelim. Sadede gelelim: Mehmet Görmez, konuşmak dışında, ne yapabiliyor ki İsmailağa’ya hesap soruyor? Üstelik, yukarıda da belirttim, İsmailağa cemaati vaaz u nasihat yekününde Mehmet Görmez’i bine katlar. Halkın kılcallarına kadar ulaşır onların hocaları. Her semtte bir medreselerini/hocalarını bulursunuz. Sohbetlerine katılabilirsiniz. Hal böyleyken şu artistliğe gerek var mı? Hamas kızsa insan birazcık anlar. Ama sen?
Hülasa: Ben bu eleştiri de insaf görmedim. Cenab-ı Hakkın İsmailağa içindeki ihtilafı hayra çevirmesini dilerim, o ayrı, o lazım. Birbirlerine yaptıkları ağır eleştirileri de gördüğümde üzülüyorum, o da bir tarafa, fakat amelde onların önüne geçildiğini-geçebildiğimizi de düşünmüyorum. Hamiyetli insanlardır. Gayretli bir cemaattir. Aleyhlerinde olmakta hiç hayır görmüyorum. Mehmet Görmez Hoca’yı da kardeşçe ikaz ederim. Daha fazlası elimden gelmez. Nihayetinde traktörün en son tekeriyim. Ne diyelim. Allah bizi istikamete hidayet eylesin. Âmin. Âmin. Âmin. Ve bi-hürmeti seyyidi’l-mürselin. Ve bi-hürmeti Taha ve Yasin. Ve’l-hamdülillahi Rabbi’l-âlemîn.
YORUMLAR
22 yıldır Risale-i Nur okuduğunuzu belirtiyorsunuz, bu da elbette önemli bir manevi yolculuk ve kişisel gelişim sürecidir. Ancak, bu kadar uzun bir süre boyunca bir külliyatla hemhal olmak, sadece ruhani açıdan değil, aynı zamanda dünyaya, edebiyata, tarihee ve ya bilime somut bir katkı sunma sorumluluğunu da beraberinde getirir. İddia değil, umut olarak kendinizi nur talebesi olarak tanımlıyorsunuz; bu talebeliğin sonucunda ortaya çıkan sonut bir etki ya da katkı nedir? İlim ve irfan yolunda bu kadar zaman geçirmek, toplumun ihtiyaçlarına, dünyanın sorunlarına, bilim ve kültüre yönelik bir eser bırakmayı gerektirir.
Görmez Hoca’ya ( kişiyi tanımam)yönelik eleştirilerinizin temelinde de eylem ve söz arasındaki fark yatıyor. Peki, siz bu 22 yıl boyunca sadece kitap okuyarak mı kaldınız, yoksa dünyaya yönelik bir iz bırakmaya, edebi veya bilimsel bir katkı sunmaya çalıştınız mı? Çünkü risaleler, insanı daha iyi bir insan yaparken, aynı zamanda dünyaya da bir katkı sunmayı teşvik eder. Tarihteki büyük âlimler, okuduklarını ve öğrendiklerini topluma fayda sağlayacak şekilde pratiğe dökmüşlerdir. Siz bu süreçte hangi alanlarda faaliyette bulundunuz? Hangi sosyal, kültürel veya bilimsel gelişmeye katkıda bulundunuz?
Bu gibi sorular sadece kişisel bir muhasebe değil, aynı zamanda hakikatin talibi olan her bireyin kendine yöneltmesi gereken sorulardır. Risale-i Nur’dan aldığınız öğretiyi, insanlığa bir miras olarak ne şekilde aktardınız? Çünkü her büyük eser, içinde hem manevi hem de maddi anlamda bir hizmet anlayışını barındırır. Eğer eleştirdiğiniz kişiler sadece konuşmakla yetiniyorlarsa, siz 22 yıllık bu süreçte neler yaptınız, neleri değiştirdiniz, neleri dönüştürdünüz?