Yaşamında öteki kişilere ulaşabildiğin anlar, bir ormandaki kuş ötüşleri gibi olacak... uzaklardan gelip geçerken, kısacık bir süre yapraklarda yankılanacaklar o kadar. orman bütün sessizliğiyle yine yalnız duracak orada... ı.kant
gursel.ozkan
gursel.ozkan

Bayramdere

Yorum

Bayramdere

0

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

225

Okunma

Bayramdere

Bayramdere

[21/9 16:50] Gürsel: BAYRAMDERE
İlçenin kuzeyinde, Karacabey’e 31 km uzaklıktadır. Eski adı Panayırdere Eski bir Rum köyüdür. 1920 yılında adının hiçbir anlamı olmadığı gerekçesiyle Bayramdere’ye çevril­miştir. Adını, yanında akan dereden aldığı söylenir. Oysa bir Rum köyü ol­duğu için bu ad Rumca’dan gelmiş olmalıdır. Panayır sözcüğü, Panagia’dan dönmüştür. Anlamı ise Meryem Ana’dır. Nitekim eski haritalarda ve belgelerde köyün adının Panagia olarak anıldığı anlaşılmaktadır. Bayram ise bol su anlamına gelmek­tedir ki, bölgeye uymaktadır. 1895 Yıllığı’na göre Bayramdere olarak anılan köyde 32 hane yaşamaktaydı. Zamanla boşalan köy bir çiftlik iken, Aydın yöresinden gelen üç Yörük kardeşten birinin buraya yerleşmesiyle kurulmuş. Kardeşlerden diğer ikisi ise, Karadut ve Ekmekçiyayla’ya yerleşmiş. Yeniköy plajlarına yakın bir köy olması ne­deniyle özellikle yaz mevsiminde ilgi gören bir köydür. 1927 yılında 131, 1997 yılında ise 3.665 kişi yaşayan köy ile Erikliyayla arasında Kız Kalesi adıyla anılan bir kale kalıntısı vardır. Sulama amaçlı bir göleti vardır. Bayramdere Plajı ise Yeniköy’dür. Zamanla burası yerleşime açılarak yoğun bir yerleşim alanı olmuştur.
Eski bir rum mahallesiydi. 1880 tarihli yabancı bir gezginin hazırladığı haritada mahallenin adı Panagia olarak gösterilmişti. Panagia sözcüğü rumcada Meryem Ana anlamına gelmektedir. Panagia sözcüğü zaman içerisinde panayır olarak söylenmeye başlamış ve mahallenin adı Panayırdere olarak uzunca bir dönem kullanılmıştır 1920 tarihine gelindiğine mahallenin ismi Bayramdere olarak değiştirilmiştir. Bayram sözcüğünün anlamlarından biri de bol su demektir mahallenin çevresinde sulak alan çok olduğu için bu isim uygun görülmüştür.
Yerleşik halk arasındaki yaygın kanı, denizinin insanı sevmediği yönündedir. Zira gelen insanlar çöplerini yanlarında götürmeyip, doğaya serpmekte ve bu nedenle de her geçen yıl daha da kirlenmektedir.

Kaynak
www.bursa.com
tr.m.wikipedia.org
[21/9 16:53] Gürsel: Gelip geçen yolculara;
"Köyümüzün adı Bayramdere/ Su istersen işte dere/ Yemek istersen Allah vere/ Yatak istersen geldiğin yere..."kaynak kişi; @⁨Nesimi ARSLAN⁩

Paylaş:
3 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bayramdere Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bayramdere yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Bayramdere yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.