İmla Hatası
İnanç işleri bir o kadar saf ve temiz olması gerekirken neden bir o kadar karışık ve kirlidir.
İlk çocukluğumda bulunduğum köyü ve küçük vadiyi gören yayladan tahminen yüksekliği yani rakımı 800-900 metre olan yaylalardan küçük vadiye bakarken okuduğum veya izlediğim hikayelerden (çizgi film) etkilenmiş olacağım ki; vadinin üzerini bir güç kalkanı ile kapatıyordum, içeri de voltranlarım ( mekanik robot aslanlarım) var, onlar ile Türk Yurdunu koruyor, düşmanlara saldırıyorum, içeride her türlü voltrandan vardı sanki, sadece aslan voltranlar değil, köpek, keçi, öküzgillerden de robotları vardı, en önemlisi elbette kanatlı uçabilen robotlarım.. Şimdi düşünüyorum da hiçbir din kitabında robotlardan bahsetmiyordu.
İmam hatibe giden bir çocuk ile sosyal bilimlere veya meslek okullarına giden çocukların hayalleri arasında farklar olabilir mi?
İmam Hatiplinin Hayali ne olabilir? Bulunduğu çevrenin dini çatısı altında bir günah sevap listesi, cennet cehennem işleri. Dünyada şöyle yaparsam ahirette şunum olacak veya şöyle ceza alacağım. Cennette vadedilenler tomurcuk memeler, yeşil çimenler, tertemiz ırmaklar, 100 insan gücü, yaşın 33 vb vs gibi sabit kalması yani ihtiyarlamamak hep genç kalmak, altından, yeşimden, yakuttan saraylar, gümüşten bardaklar, kökleri yukarıda dalları aşağıda ağaçlar…
Tomurcuk memeler: cinselliği, lakin erkekler için bir müjde cennette, kadınlar için müjde yok gibi..
Yeşil çimenler ve Tuba Ağacı; Doğa, tabiat bilimi. Nasıl çimen yetiştirilir merakı, gıdasını gökyüzünden alıp dallarıyla yeryüzüne meyve veren bir ağaç
100 İnsan gücü: Kaslı, uzun boylu, geniş omuzlu. Yani dev gibi bir insan da hayal edebilirsiniz. Peki bu nasıl gerçekleşir, genetik bilimiyle mi. Günümüzün süper kahramanları. Süpermen, Heeman vb vs.
Daimi Gençlik: Cennette daima hep aynı yaşta kalmak, hiç ihtiyarlamamak, hastalanmamak, sonsuz bir aynı yaş.
Metal İşleme: Altından, zümrütten, gümüşten mekanlar, saraylar, çatal kaşık bıçak yapmak vb vs. Yani metal işleme desek olur mu?
Sosyal Bilimlere giden bir çocuğun hayalleri neler olabilir..
Yeni bir toplum oluşturma, onları idare etme, ihtiyaçlarını giderme, ülkeler ve devletler arasındaki sorunların çözümü, yeni bir yasa veya din meydana çıkarma, Tanrı sosyolojisini anlama ve gerçekleştirme, tarih yazımı, sanatsal etkinliklerin türleri, bundan önce sanatın tarifi, aslen ilk başta insanı tanımlama, hayvanları ve bitkileri dizayn etme.. yani mekânsal önceliklerden sonra mekanın içindeki canlıların uyumunu sağlama mı?
Teknik ve Mesleki okullara giden çocukların hayalleri…
Çobanın biri Ortadoğuda sene 1946’da. Ölü Denizin Kuzey batı kıyılarındaki bir mağarada kumla kaplanmış kil kavanozların içinde İbranice, Aramice ve Yunanca yazılmış, iki bin yıldan daha eski çok sayıda parşömen ve papirüsler bulur. Eski metinler Eski Ahit’in 39 kitabından biri hariç tüm parçalarını içerir. Ölü Deniz Parşömenleri 972 parça. Vb vs..
Kilise İncil’in mesajını kontrol altında tutmak istedi. Papalık yani Katolikler, İncili Latince kaynaklı olarak topluma sunmadı sadece rahiplere sundu ve din adamları türedi. Ruhsatsız bir İncile sahip olmak ölüm nedeniydi. 1536’da İngiliz bilgin ve dil bilimci William Tindel İncili Latinceden İngilizceye çevirmekten suçlu bulundu ve idam edildi. Ancak bütün bunlar İngiliz hükümdar Kral sekizinci Hennry, Papa sekizinci Ciliment ile çekişmeye girdiğinde değişti. Ve İngiliz Anglikan Kilisesi kuruldu. İncil, İngilizceye çevrilerek din ve devlet adamlarına dağıtıldı. Çünkü kral, aragornlu Catrin ile evliliği sonlandırmak istiyordu, Henry’nin yeni bir eş alma isteği Romayla kopuşu getirdi ve İngiltere Kilisesinin kurulmasına yol açtı.
Aynı Yüzyılda da İslam Halifeliği Yavuz Selim’in doğu seferi sonucu Osmanlıya geçiyordu. Mekke ve Medine’nin hizmetçisi ve koruyucusu ünvanlarıyla. İslamın kökenlerine inmek istemiyorum. Çünkü 90’lı yıllarda yaşadığımız bir özgürlük ülkemizde mevcut değil. Asarlar masarlar kime lazım değil mi, bir 30-40-50 yıl daha yaşayalım, sonrası Tanrı pardon Allah Kerim.
Babil Mitolojjisi, Sümer Mitolojisinin devamı mıdır? Babillilere göre yeryüzü neresiydi, ölümden sonra ne vardı, dünya ve insan nasıl yaratılmıştı. Nuh Tufanının kökeni ve gerçekleşmesi. Yıldızlara yüklenen anlamlar ve yıldızların takibi.. İnsan üstü Tanrılar… İyi Tanrılar, Kötü Tanrılar, Üreyen Tanrılar, Dede Torun çatışmaları. Büyük Tanrıyı öldüren Torun Tanrı. Her şehirde farklı bir Tanrıya tapmak. Tanrılar adına savaşmak. Üç büyük Tanrı; Anu, Bel ve Ea. Anu: Cennet Tanrısı, Bel; Yeryüzü ve insanlığın Tanrısı, Ea; Denizlerin ve suların Tanrısı. Sümerlerde bu tanrıların isimleri ise; Anna, Enlil ve Enki. Babil deyince aklımıza ilk gelen nedir? Hamburabi Kanunları mı? En bilinen şeriat. Göze göz,dişe diş, ele el,ayağa ayak.. Yani kana kan.
Günümüzde ister din, ister sosyal ister teknik okullarda; din ve mitolojji dersleri var mı? Yani mitoloji hangi yaşın yani dönemin konusudur? Orta yaşın mı, ihtiyarlığın mı, gençliğin mi, yoksa ana okulundan itibaren verilmeli midir? Vb vs. Mitoloji ve dinin zihnimize kurdurduğu hayaller nelerdir?
Asıl soru şudur belki de; hayal kurmamıza izin veriliyor mu, hayallerimizi anlatmaya, yazmaya…
Maalesef 90’lı yılların hayallerini ve özgürlüğünü 60-70 ve 80’lerin despot dünyasına karşı kaybettik. Dünyamızı yönetenler, siyasilerimiz eski kuşak ve çok bunak düşüncelere sahip değil mi, ölseler de bir kurtulsak ister misiniz? Yani böyle bir şey istenir mi? Putin, Trump, Erdoğan, Bahçeli, Netanyahu ve onların nesilleri yani ve onlara yalakalık yapan yeni kuşaklar. Çünkü güç, para ve yetki onlarda, günümüzün Tanrıları, Allahları, Mardukları ve Enkileri vb vs..
Dolar 3 (üç) Tl’yi geçerse yüzüme tükürün diyen ekonomik danışmanlar, Sovyet ve Amerikan artığı danışmanlar, saraylardan parmak sallayanlar.
Tüm bunlar olurken dünyanın gittikçe teknoloji savaşlarına evrilmesi. Uzaktan öldürme. Uzaklık nedir? Elimizin bize ne kadar uzaktır. 80 cm, 1 metre? Çünkü önce onunla başladık öldürmeye, taş aldık elimize ve ceylanın, keçinin kafasını kırdık, sınra metalleri işledik mızrak yaptık, kılıç yaptık öldürmek için, sonra sonra savaş tarihindeki buluşlar işte, günümüzde en bilinenleri atom bombası, nükleer füzeler, kıtalar arası mızraklar yani. Ve quantum fiziği. Atom altı parçacıklar ve örüntüleri anlamaya çalışma ve yönetmeye geçme.
Ortadoğunun yani Sümerlerin, Babillerin hegomanyası ve kültürü şekil ve anlam değiştirerek günümüzde de yaşantılarımızı etkiliyor. Sonradan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet olarak karşımıza çıkıyor, Tek Tanrıymış, Çok Tanrıymış bahaneleri oluyor sanki.
Dine, sosyolojiye ve teknolojiye tapınmaya devam mı yani? Ey Dünya çok mu büyüksün, çok mu küçüksün bir türlü anlayamadım gitti. Sizce dünya ne kadar büyük veya ne kadar küçük? Dünya yek bir hükümdar için yeterli mi yoksa bir savaş alanı mı? Kaç baskın inanç ve kültür var dünyamızda. Yedi mi, on mu, yirmi beş mi? Bunlar nelerdir, kökenleri nereye dayanmaktadır.
Dünyanın en büyük nehirleri hangileri veya mitolojiler daha bebek iken güneş sisteminde bir savaş meydana geldi mi? Jüpiterin çevresindeki asteroidler başka yani parçalanmış bir gezegenden arta kalanlar mı? Ey Mars Savaş Tanrısı mıydın, Mars’ın Kılıcı, Tarkan Gümüş Madolyon, Altın Postlu Cengaver, Mavi mi Kırmızı mı ?
Daha daha nasılsınız arkadaşlarım, nesildaşlarım..
Bana insanı ve dünyayı anlatır mısınız yeniden?
Y.
YORUMLAR
Çayımı aldım oturdum .Bir de ne göreyim!..Y'' İnsani muhteşem bir yazı sunmuş bizlere.Sorgula demiş ; sorgulanacaklara vurgu yaparak .İşin garip tarafı yazının başlığı imla hatası.Tuhaf gelecek belki cahilliğime ver Üstad.Ben burda takılı kaldım?..
Yinsani
Merhaba, nesildaşım.
Sabah çayına eşlik eden guxel bir yazı olmuş. Klavyene sağlık.
Fantastik filmleri izlerken, hatta vampir filmi. Birkaç filmde denk geldiğim bir replik var. Normal insan olan genç kız bir vampirle tanışır. İyi de anlaşır ama öyle tüm vampirler kötü değildir diye düşünmeye başlar. Filmin bir yerinde kurt adam muhabbeti açılır. Genç kız, ' nasıl yani kurt adamlar gerçek mi' der.
Şimdi bu sahnede düşünürüm, vampire inanıyorsun da neden kurt adam sana tuhaf geliyor be kızım...
Durumu buna benzetiyorum. Tüm bu durum baştan aşağıya fantastik bir hikaye gibi. Ya hepsi var ya da yok gibi, ya da biri varsa diğeri neden olmasın ki. Tabii neticede hiçbirine dair bir ipucu bulamıyorum. Hepsi bir filmden fırlamış karakterler gibi geliyor çoğu zaman.
Böyle diye diye de ölüp gideceğim kesin.
Neyse ben çaya devam, buyur gel nesildaşım beraber içelim.
Sağlıcakla kalasın.
Yinsani
yani bir hikaye içinde hikayeden başka bir şey değiliz sanki. inanılacak inanılmayacak zeka veya ruhlar veya yaşamlar sadece zaman döngüsünde bir noktadan ibaret değil mi.
sağlıcakla...
Y.