- 353 Okunma
- 4 Yorum
- 5 Beğeni
Dikkat ! Dolandırılmayın !
Dolandırıcılar çeşitli yöntemlerle maalesef insanlarımızı dolandırıyor.
Her gün yeni yöntemler duyuyoruz.
Bunların başlıcaları şunlar:
İkna Yöntemi ile Dolandırıcılık:
Dolandırıcılar banka ya da resmi bir kurum adına sizi arayarak ya da tanıdıklarınızın ele geçirilmiş sosyal medya hesaplarından mesaj atarak şifrenizi paylaşmanızı, telefonda tuşlamanızı, herhangi bir hesaba ya da kişiye para göndermenizi isteyebilir.
Bu dolandırıcılık yönteminden korunmak için:
- Sosyal medyadan kısa sürede yüksek kazanç vaadi içeren mesaj atanlara, sigorta, masraf, ücret iadesi için sizi arayanlara itibar etmeyin.
- Bu kişilerin yönlendirmesi ile herhangi bir kişiye, hesaba ya da farklı bankadaki hesabınıza para göndermeyin.
- Sizi arayan kişilerle şifrenizi paylaşmayın, şifrenizi telefonda tuşlamayın.
- Banka çalışanları sizinle yazılı ya da sözlü iletişime geçerek, hiçbir şekilde şifre ve kart bilgilerinizi talep etmez. Lütfen şifre ve kart bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.
Zararlı Yazılım Yöntemi ile Dolandırıcılık:
Bankacılık işlemlerinizi yaptığınız cihazınızda, bilgilerinizin güvenliğini ve finansal varlıklarınızı tehlikeye atabilecek zararlı yazılım uygulamalarına karşı dikkatli olun.
Bu dolandırıcılık yönteminden korunmak için:
- Size ve kurumunuza ait olmayan ya da beklenmeyen bir işlem için gelen SMS ve e-posta bildirimlerindeki linklere tıklamayın.
- Uygulamalarınızı sadece resmi uygulama marketlerinden, yüklenme sayısına, geliştiricisine, beğenilerine ve yorumlarına dikkat ederek indirin.
Oltalama Yöntemi ile Dolandırıcılık:
Dolandırıcılar, kart bilgilerinizi ve şifrelerinizi ele geçirmek için sosyal medyada hediye, ödül kazandırma gibi vaatlerle banka ya da resmi kurum logosu kullanarak sahte sitelere yönlendiren linkler kullanır.
Bu dolandırıcılık yönteminden korunmak için:
- Link içerikli reklamlara tıklamayın, herhangi bir bilgi paylaşmayın.
- Sosyal medya ya da mesajlaşma uygulamalarında, linkler tanıdıklarınız tarafından paylaşılmış olsa bile itibar etmeyin ve herhangi bir bilgi girişi yapmayın.
- Gireceğiniz banka ve resmi kurum sitelerinin gerçekten oralara ait olduğundan emin olun. Dolandırıcılar bir iki harf değişikliği ile onları taklit edebilmektedir.
- SMS ve e-postalar üzerinden bir web sayfasına yönlendirildiğinizde adres çubuğunda ilgili kurumun orijinal web adresinin yer aldığından emin olun.
Suat Zobu
(Yapı Kredi bildiriminden yararlanıldı)
YORUMLAR
Daha bu gün bir haber sitesinde vardı değişik bir dolandırıcılık yöntemi. Bu adamlar yani dolandırıcılar çok yaratıcı adamlar, tabi yaratıcılıklarını kötülük için kullandıkları için, yıkıcı oluyor. Genellikle yaş almış bayan ve erkeklere daha kolay ulaşıyorlar, bunlara da evlatları özen gösterecek... Yararlı bir yazı kutlarım yürekten...
Bana göre yazılan her yazının bir gayesi olmalıdır.
Duygulandırma, hayatta olmuş ya da olabilecek olayları aktarma, bilgilendirme vs. Gibi.
İşte bu bilgilendirme yazısı da onlardan biridir.
Koca usta Suat kardeşim biliyor bildiğini de
Bildiriyor. Ne mutlu ona, ne mutlu bizlere.
Teşekkürler Ustam.
Teşekkürler dostum.
Teşekkürler kardeşim.
GARDAŞIM BENİM.