Bir insanı avucunuza almanın en iyi yolu, kalbini kazanmaktır.-- la cordaıre
Sezgi Kaya
Sezgi Kaya
@sezgikaya

BEETHOVEN VE AY IŞIĞI SONATI

18 Eylül 2024 Çarşamba
Yorum

BEETHOVEN VE AY IŞIĞI SONATI

2

Yorum

3

Beğeni

0,0

Puan

315

Okunma

BEETHOVEN VE AY IŞIĞI SONATI

BEETHOVEN VE AY IŞIĞI SONATI

BEETHOVEN & MOONLİGHT SONATA

(AY IŞIĞI SONATI) HİKAYESİ



Klasik müzik denince Chopin ’den sonra, en çok Beethoven’ ı severim. Beethoven gerek özel yaşamıyla gerekse geride bıraktığı eşsiz eserleriyle, kendisini takip eden geniş hayran kitlesine, her zaman umut aşılamayı başarmıştır. Bu bağlamda, Beethoven ’ın "Ay Işığı Sonatı" buna çok güzel bir örnektir.

Bunalımda olduğu birgün, Beethoven çok güzel piyano çalan, görme engelli bir genç kız ile tanışır. Görme engelli bu genç kız, piyano çalarken göstermiş olduğu eşsiz müzik yeteneğiyle Beethoven ’ı etkilemeyi başarır. Beethoven ise görme engelli genç kız’ a : "senin için ne yapabilirim?" diye sorar.

Bunun üzerine, görme engelli yetenekli genç kız, Beethoven ’a hayatında daha önce hiç ay ışığını görmediğini ve ay ışığını çok merak ettiğini söyler. Bunun üzerine, Beethoven o’ na genç kızın daha önce hiç görmemiş olduğu ay ışığını notalarla birlikte görmeyi teklif eder.

Ve beraberce bugün de sık sık rastgelinen ve Beethoven hayranları tarafından, genellikle severek dinlenen, meşhur "Ay Işığı Sonatı" ortaya çıkmış olur. Beethoven bu parçayla umut aşılar, aslında. Hem görme engelli olan ve ay ışığını göremediği için çok üzülen o genç kız’a hemde kendisinden sonra, umutsuzluğa kapılan tüm hayranlarına.

Sanatçı, sanatını icra ederken yaşamış olduğu çeşitli imkansızlıklara hiç aldırmaz, öyle ki Beethoven ’ın müzik sanatını icra ederken, zaman içerisinde işitme yetisini kaybetmesi ve buna rağmen yine de delice sevdiği sanatını hiç işitemeden, yüreğindeki müzik sevgisiyle büyüleyici bir şekilde devam ettirebilmesi, buna en güzel örnektir, bence. Bu yüzden Beethoven’ ın "Ay Işığı Sonatı" ve bizatihi eşsiz şahsiyeti herşeye rağmen ve hayattaki tüm zorluklara rağmen, pes etmeden zorluklara karşı direnebilmeyi ve sevgiyle icra ettiği hiçbir şeyden asla vazgeçmemeyi öğretir, bizlere .

Bu bağlamda Beethoven, her yönüyle eşsiz bir sanatçıdır ve kalplerdeki yerini ilelebet koruyacaktır.

SEZGİ KAYA

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Beethoven ve ay ışığı sonatı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Beethoven ve ay ışığı sonatı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BEETHOVEN VE AY IŞIĞI SONATI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ahmet Zeytinci
Ahmet Zeytinci, @ahmetzeytinci
18.9.2024 20:08:57
Beethoven klasik müziğin devlerindendir... Böyle sanatçılar şimdilerde pek de yetişmiyor. Hayatına ait ilginç anekdotlar yazdıklarınız biz de öğrenmiş olduk. Kutlarım yürekten...
CaNMaYBuL
CaNMaYBuL, @canmaybul
18.9.2024 06:14:48

gözlerin görmediği bir ışığı tarif etmek mümkün müdür? belki de bu ruhun en derin arzusudur zira insan görünmeyeni hissetmek için yaratılmıştır. her ne kadar gözlere perde inse de kalbin gözleri her daim açıktır. işte beethoven’ın müziği o kalp gözünün yankısıdır zira müzik zahir olanın ötesinde batınî bir sırlı şehadetname gibidir her bir nota birer kelime-i hikmettir ruha ilham eder.

beethoven’ın yolu zorluklardan yana doludur. lâkin o sabr-ı cemîl ile engelleri aşmış nefaset dolu bestelerle dünya dediğimiz şu zindana birer pencere açmıştır. işitme nimeti elinden alındığında dahi kalbindeki o ilahî melodiyi duymaktan hiç geri durmamıştır. çünkü musiki kulağa ait değil kalbin meskenidir. "ay ışığı sonatı" işte o kalbin derunî ağrısını en saf hâli bir letafet fırtınasıdır.


Paylaş
YAZI KÜNYE
Tarih:
18.9.2024 05:01:37
Beğeni:
3
İzlenme:
315
Yorum:
2
BEĞENENLER
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.